Slobodan G. Marković: Ko traži vođu u Srbiji nalazi očinsku figuru i u Rusiji

Politika 21. apr. 202209:45 > 09:47
Podeli:
Protest podrske Rusiji u centru Beograda
Protest podrške Rusiji u centru Beograda Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Istoričar, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Slobodan G. Marković izjavio je da "oni koji traže vođu u Srbiji traže ga i u svetu, i tu nalaze Rusiju kao kompenzaciju za razna nezadovoljstva u životu".

„Rusija je u mašti rusofila uvek personifikovana: Rusija cara, Rusija Staljina, Rusija Putina. Samim tim, biti proputinovski raspoložen ili biti rusofil vrlo često predstavlja lice i naličje iste stvari“, rekao je Marković za nedeljnik Vreme.

On je naveo da „postoji i kulturna rusofilija koja visoko ceni rusku kulturu, a skeptična je prema ruskim političkim sistemima“.

„Pošto rusofilija zahvata otprilike četiri petine građana Srbije, svakako je reč o heterogenoj grupi i da je identifikacija sa Rusijom izraz raznih nezadovoljstva. Psihoanalitički gledano, teško je ne primetiti u ovakvoj vrsti fiksacije potrebu za očinskom figurom“, rekao je Marković.

On je naveo i da se čini da je "osnovna podela u Evropi danas između tradicionalnih političkih stanaka najšireg centra i populističkih stranaka, pokreta, a ne između levice i desnice".

"Pri tome populističke stranke su do te mere hibridne da se ranije podele levo-desno čine kao obesmišljene. Srbija je specifična po tome što u njoj dominira populizam, a on je, kao i drugde, hibridan: preuzima tradicionalne obrasce od desnice, a socijalnu retoriku od levice", ocenio je Marković.

BONUS VIDEO Pantelić, Radičević Evropa između Ukrajine, Rusije i Amerike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar