Emanuel Makron i Marin Le Pen
Emanuel Makron i Marin Le Pen Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji očekuje da će u nedelju biti reizabran na još jedan petogodišnji mandat, oštro je napao svoju ekstremno desničarsku protivkandidatkinju Marin le Pen zbog njenih veza s Rusijom, sumnje u Evropsku uniju i njenog nerazumevanja brojki.

U njihovoj jedinoj televizijskoj debati pre nego što birači kažu svoje mišljenje u nedeljnom drugom krugu glasanja, Makron je pokušao da prikaže Le Pen kao suštinski nedostojnu poverenja, optužujući je za nepoštenje u davanju predizbornih obećanja. Le Pen, koju je Makron lako pobedio na poslednjim predsedničkim izborima pre pet godina, ovoga puta stoji bolje po anketama, iako i dalje zaostaje za Makronom.

Pročitajte još:

Francuski lider je posebno ljutito kritikovao stranku Le Pen zbog kredita rusko-češke banke 2014. godine. Rekao je da taj dug znači da će, ako Le Pen bude izabrana za predsednicu, njene ruke biti vezane kada se bude bavila Kremljom.

„Kada govorite o Rusiji, vi se obraćate svom bankaru – to je problem“, ​​rekao je Makron u večernjoj debati u udarnom terminu koju su očekivali milioni. „Doneli ste odluku (o tom kreditu) koja je, očigledno, ograničila vašu političku poziciju i ne čini vas nezavisnim. To je činjenica“, rekao je Makron.

Le Pen se naljutila na Makronovu sugestiju da je dužna Rusiji i sebe opisala kao „potpuno slobodnu“. Rekla je da njena stranka otplaćuje kredit i nazvala Makrona „nepoštenim“ jer je pokrenuo to pitanje.

Emanuel Makron i Marin Le Pen
Emanuel Makron i Marin Le Pen Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Makron, proevropski centrista, bio je vodeći posle prvog kruga glasanja 10. aprila i predvodi i po kasnijim istraživanjima javnog mnjenja.

Ali Le Pen, nacionalistkinja i protivnica imigracije, koja je ove godine osvojila teren osluškujući gnev društva zbog inflacije, znatno je smanjila jaz po podršci javnosti u poređenju sa 2017, kada je izgubila sa 34 odsto glasova prema Makronovih 66 odsto.

Oboje kandidata se pažljivo pripremilo za TV-debatu. Ali, Le Pen je loše počela: pošto je izabrana da prva govori, počela je pre no što se završila muzička špica za početak debate. Nečujna zbog muzike, morala je da stane, zatim se izvinila i ponovo počela da govori. Kada je nadmetanje počelo, Makron je brzo oterao Le Pen u defanzivu. Usredsredio se na to za šta je glasala tokom poslaničkog mandata i doveo u pitanje njeno razumevanje ekonomskih cifara.

Slična debata je 2017. godine zadala odlučujući udarac njenoj kampanji.

Za oboje kandidata potrebno je da prošire bazu podrške birača pre glasanja u nedelju, a mnogi Francuzi, posebno na levici, kažu da još ne znaju da li će uopšte izaći na izbore.

BONUS VIDEO: Apostolovski: Makron se vraća na scenu kao lider EU, nova preraspodela sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News