Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Skupština slobodne Srbije uputila je odgovor Aleksandru Vučiću, u kojem navode da, čak i ukoliko budu pozvani, neće prisustvovati najavljenom sastanku na kojem bi se Vučić "savetovao" sa predstavnicima opozicije o uvođenju eventualnih sankcija Rusiji.

„Gospodine predsedniče, najavili ste da ćete pozvati predstavnike opozicije na savetovanje povodom eventualnih sankcija tj. restrinktivnih mera Rusiji. I ako nas pozovete, Skupština slobodne Srbije, kao deo koalicije „Moramo“ neće prisustvovati tom sastanku“, naveli su iz SsS, a za to imaju nekoliko razloga.

Kako navode, prvi razlog je to što je Vučić pre odlaska u Nemačku izjavio da ga je „baš briga“ za to šta bilo ko – sa Zapada ili Istoka, misli o ovom pitanju i da će upravo on doneti odluku „u najboljem interesu Srbije“.

„Izvolite, donesite je sami, iako Vam je poznato da nemate ustavnih ovlašćenja za tu vrstu odluke. Neće to biti prvi put da kršite Ustav na koji ste se jednom zakleli“, objašnjavaju.

Kao drugi razlog za odbijanje Vučićevog predloga jeste to što bi za njega, sastanak sa predstavnicima opozicije, bio alibi za „navodno nacionalno jedinstvo pri donošenju jedne istorijske odluke“.

„Predstavnici gotovo svih političkih stranaka su se javno već izjasnili. Skupština slobodne Srbije je javno iznela stav da jeste za sankcije, tj. restrinktivne mere prema predsedniku Ruske federacije V.V. Putinu i njegovom režimu, a ne za sankcije koje bi pogodile obične ruske građane. Vaša stranka SNS je najveća politička stranka u Srbiji, a ipak o ovome nije javno iznela svoj stav. Nije Vam, svakako, potreban sastanak sa opozicionim predstavnicima da bi Vaša stranka imala stav i da bi ga javno iznela“, kažu iz SsS, i dalje navode:

„U Srbiji politiku treba da vodi Vlada, uz verifikaciju ključnih političkih odluka u Narodnoj skupštini. Umesto njih, to radite Vi. Nužno je da odlučivanje bude vraćeno u ustavne okvire. Tu Vi, po funkciji predsednika Republike imate ovlašćenja i obaveze. Narodna skupština se mora hitno konstituisati, prošlo je više od mesec dana od parlamentarnih izbora, a Vi imate zadatak da mandat za sastav Vlade poverite onome ko dokaže da ima većinu u Skupštini. To bi bilo državotvorno i ustavno ponašanje predsednika Republike Srbije, a ne sazivanje poluprivatnih skupova“.

Za kraj, pozivaju predstavnike opozicionih stranaka da se ne odazovu pozivu koji je Vučić najavio.

„Pozivamo na hitno konstituisanje Skupštine i izbor Vlade i na vraćanje procesa odlučivanja tamo gde mu je, po Ustavu, mesto“, dodaju.

***

BONUS VIDEO Sve jači pritisci iz Evrope da Srbija uvede sankcije Rusiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar