Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ostalo je još 42 minuta do istorijskog, dugonajavljivanog i dugoiščekivanog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednik Vučić će se naciji obratiti povodom sledećih tema: svi veliki problemi Srbije; nikad teža pozicija Srbije nakon izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o Kosovu; konsultacije sa opozicijom oko rata u Ukrajini; razno.

Šta treba da znate pre nego što vam se predsednik obrati?

Najpre, da znate da je ovo drugi put da je predsednik zakazao obraćanje naciji o ovim temema: pre nedelju dana je takođe trebalo da vam se obrati, ali je obraćanje odloženo zbog odlaska u Nemačku. Predsednik je odlučo da dobije „fidbek“ od nemačkog premijera Šolca i tamošnje administracije (uključujući i ministarku spoljnih poslova Berbok, sa kojom se sastao dvaput za dva meseca) o tome kako diše EU po pitanju sukoba Rusije i Ukrajine.

Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

Da znate da kompletna srpska javnost očekuje da će u ovom obraćanju predsednik najaviti datum uvođenja sankcija Rusiji. Gotovo je, smatraju mnogi, sedenje na dve stolice, jedna je nepovratno prsla, vreme je za Srbiju na Zapadu. Ipak, trebalo bi da znate da predsednik nikada do sada tako kompleksne odluke nije saopštavao u javnim obraćanjima. Upravo suprotno: neprijatne odluke odnosila je Vlada, a on ih je retroaktivno obrazlagao, branio ili ukidao. Zato to ne očekujte ni danas.

No, da se neka odluka mora doneti – to je fakat. I čini se da će ta odluka i biti na neki način usklađivanje sa politikom EU. Da znate, u vezi s tim, da predsednika s pravom brine nekoliko stvari: energetska zavisnost Srbije od Rusije (vidi pod NIS), politička zavisnost Srbije od Rusije (vidi pod Kosovo), etabliranje i okupljanje antievropske desnice u parlamentu (vidi pod POKS, Dveri, Zavetnici, NADA), tradicionalne kulturne veze Srbije i Rusije, duga ruka FSB.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ako Srbija, međutim, kaže “ne” na zahtev da uvede sankcije Rusiji, da znate da nije isključeno da trpimo posledice u vidu povratka viznog režima, legendarnog Šengena. Takođe, kako upozorava Branka Latinović, bivša ambasadorka u OEBS, ako ne budemo ispratili politiku EU moguća je i suspenzija pregovora o članstvu u EU.

“I ne treba da iznenadi, jer Srbija ima definisan sistem odnosa sa EU na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a i u poodmakloj je fazi samih pregovora za članstvo. Sve to sa sobom nosi i odgovarajuće obaveze, kao i pravila ponašanja”, rekla je Latinović u intervjuu za “Novu”.

Da znate da predsednika sigurno brine i šta će Srbija ako bude bude morala da isprati odluku EU (ako se i EU oko nje saglasi, a nije do kraja sigurno da hoće) o zabrani ruske nafte na njenom tlu, a Rusija onda „zavrne“ gas i našoj zemlji. Nama, podsećamo, uskoro ističe aranžman sa Rusijom i opet nam ostaje da pregovoramo o ceni gasa. Srećom, izašli smo iz grejne sezone.

Za kraj, da znate i da je predsednik „najgrublje“ poruke u Berlinu dobio oko družbe sa Miloradom Dodikom. Šolc je vrlo jasno stavio do znanja da lider bosanskih Srba vodi secesionističku politiku i da to Evropi nije po volji. Nešto blaže dobio je oko Kosova, s tim što je nemački kancelar rekao da sve što je potpisano mora biti sprovedeno. Međutim, s druge strane stola sedi politički ekstremista Kurti, pa fokus verovatno nije bio na Srbiji.

BONUS VIDEO: Ruski radar srpske političke scene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare