Sulejman Ugljanin Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Izbori za nacionalne savete održaće se u nedelju 13. novembra, a godinama unazad izbori za nacionalni savet Bošnjaka u Srbiji privlače najveću pažnju kako učesnika na izborima tako i birača. Poređenja radi na listi za izborni savet Mađara nalazi se samo jedna lista, dok se na izborima za isti savet Bošnjaka, nalazi čak pet lista.

Lista „Jedinstvo Bošnjaka Sulejman Ugljanin“ održala je večeras u novopazarskoj sportskoj dvorani Pendik završnu konvenciju predizbornu tišinu koja nastupa sutra.

Skupu ove liste koju uglavnom čine istaknuti funkcioneri Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina prisustvovalo je više hiljada pristalica, simpatizera i članova ove stranke iz Novog Pazara, ali i ostalih gradova Sandžaka.

Prisutnim na završnoj konvenciji ove liste obratili su se kandidati sa ove liste. Jasmina Curić, dosadašnja predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća i kandidatkinja na listi „Bošnjačko jedinastvo „.

Ona je rekla da je dosadašnji rad ovog nacionalnog saveta ocenjen kao vrlo dobar od svih nadležnih institucija i da se rad Bošnjačkog nacionalnog veća uzima kao primer kako treba da funkcioniše jedan nacionalni savet.

Dr Jasmina Curić rekla je prisutnima da je veliki deo aktivnosti veća u njenom mandatu bio usmeren ka obrazovanju na bosanskom jeziku jer je to po njenim rečima najbitnija stavka.

„Mi smo sve svoje kapacitete usmerili na obrazovanje na našem bosanskom jeziku. U Tutinu je procenat onih koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku 91 odsto, dok je u Sjenici nešto slabiji, a najslabiji odaziv je u Novom Pazaru i u gradovima u kojima je na vlasti Aleksandar Vučić“, istakla je Curić.

Jasmina Curić Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Nakon nje, obratio se i prvi na ovoj listi dr Fuad Baćićanin, potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća i doskorašnji direktor muzeja Ras u Novom Pazaru.

Baćićan je rekao da je ova lista osnovala Bošnjačko nacionalno veće još u periodu kada država Srbija to i nije zakonski ozvaničila, i da uspešan kontinuitet koji je dug 31 godinu treba nastaviti i nakon ovih izbora i da nikako ne treba dozvoliti da se „srpska vlada umeša u vođastvo Bošnjačkog nacionalnog saveta“.

Fuad Baćićanin Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Ne možemo i nećemo da dozvolimo da srpska vlada upravlja našim savetom, mi je ne zovemo tako, već je oni sami tako zovu, tako je premijerka Ana Brnabić definisala Vladu ove zemlje i mi samo govorimo onako kako oni kažu“, rekao je Baćićan i dodao da Bošnjaci žele saradnju sa svima, ali ne sa onima koji „Bošnjake omalovažavaju“.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Nakon Baćićina, prisutnima se obratio i predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka dr Sulejman Ugljanin, koji se ne nalazi na listi za Bošnjački nacionalni savet iako lista nosi njegovo ime.

Ugljanin je rekao da su ovo najvažniji izbori za sve Bošnjake jer dolaze u najvažnijem trenutku:

Sulejman Ugljanin Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Ovo su izbori koji se održavaju u trenutku kada se budi ‘srpski svet’ kada svi narodi imaju rešen status osim nas, mi ne smemo da dopustimo da neko drugi preuzme naše veće, a posebno ne Vučić Aleksandar.“

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Ugljanin se osvrnuo i na ostale liste koje učestvuju na ovim izborima i rekao da ne želi da ih napada jer se po njegovim rečima na listi nalaze Bošnjaci koji su njegova braća, ali da narodu mora da kaže istinu:

„Mi nećemo njih da napadamo, to su moja i vaša braća, ali istinu moramo da kažemo, oni su u koalciji sa Vučićem i on preko njih želi da preuzme jedinu preostalu nezavisnu instituciju Bošnjaka koju on ne kontroliše“, zaključio je Ugljanin.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

BONUS VIDEO – Počinje trka za izbore za Savete nacionalnih manjina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar