Vlast se uveliko priprema za nove beogradske izbore. Kako saznaje “Nova”, pregovori između Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije su u završnoj fazi. U ovom trenutku vrlo su blizu dogovora da lista s kojom će 2. juna pred Beograđane nosi ime “Skok u budućnost”, te da bivši gradonačelnik Aleksandar Šapić bude na prvom mestu.

Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Beograđani će ponovo na birališta 2. juna. Izbori još nisu raspisani, a očekuje se da to bude najkasnije 3. aprila, kad i ističu zakonski rokovi. O tom datumu govorila je i nova predsednica Skupštine Ana Brnabić.

U međuvremenu, SNS i SPS dogovaraju zajednički nastup.

Socijalistička partija Srbije je početkom meseca saopštila da će na beogradskim izborima nastupiti zajedno sa Srpskom naprednom strankom.

Ivica Dačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Izražena je puna opredeljenost da na izborima SPS nastupi zajedno sa SNS, dajući pun doprinos daljem razvoju Srbije i Beograda. Pobeda na predstojećim izborima u Beogradu, uslov je očuvanja političke stabilnosti države i zaštite nacionalnih interesa“, naveli su u saopštenju i dodali da u zajedničim izbornim aktivnostima pun lični doprinos dati predsednik SPS Ivica Dačić.

PROČITAJTE JOŠ

Kako saznaje Nova, nakon odluke da zajedno nastupe na izborima, počeli su i ubrzani pregovori o nazivu liste, nosiocima i imenima onih koji će zauzimati prva mesta.

“Trenutno se kao naziv liste za beogradske izbore spominje “Skok u budućnost”, a trebalo bi da prva dva mesta zauzmu bivši gradonačelnik Aleksandar Šapić i višegodišnji predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević”, kaže sagovornik novina “Nova”.

Aleksandar Šapić i Nikola Nikodijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored SNS i SPS, na ovoj listi će biti i svi dugogodišnji partneri naprednjaka, a najverovatnije i Aleksandar Jerković, koji je na decembarskim beogradskim izborima predvorio listu “Mi, glas iz naroda”. Dogovor je, navodno, postignut i sa Srpskom radikalnom strankom, koja je u koaliciji sa SNS nastupala i na izborima u decembru.

Aleksandar Jerković Foto:A.K./ATAImages

Konačni dogovor, kako saznajemo, biće napravljen u narednim danima, po povratku lidera socijalista Ivice Dačića sa sednice Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija. Ona je održana juče, a povod je bio 25 godina od bombardovanja SR Jugoslavije.

Kad je nastup opozicije na beogradskim izborima u pitanju, u ovom trenutku nije izvesno ni da će na njima učestvovati. Oni insistiraju na prethodnom poboljšanju izbornih uslova i traže pre svega uvid u birački spisak i oslobađanje medija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare