Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Privatna arhiva/TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/EPA/ARNE DEDERT

Gradska uprava Beograda (Sekretarijat za opšte poslove) dodelio je firmi „Prointer sistem“ posao vredan 96 miliona za nabavku informacionih sistema i softvera. Ovo je samo još jedan u nizu dodeljenih poslova poznatoj firmi, koja je osnovana 2012. godine. Od tada su rasli prihodi, ali i apetiti „Prointera“ koji je u poslednja dva meseca od Uprave grada Beograda dobio poslove vredne skoro 200 miliona dinara, odnosno nešto više od 1,6 miliona evra. Prointer se godinama dovodi u vezu sa Slavišom Kokezom, što su iz ove firme oštro demantovali.

Pre svega nekoliko dana, konkretno 14. jula, firmi“ Prointer sistem“ iz Beograda je u otvorenom postupku javne nabavke poveren posao nabavke informacionih sistema i servera, a ugovor je vredan 96 miliona dinara (sa PDV). Kako se navodi u odluci koja je dostupna na Portalu javnih nabavki, Komisija za javne nabavke utvrdila je da je ponuda prihvatljiva, te da su ispunjeni svi uslovi da se posao dodeli poznatoj firmi iz Beograda.

Foto:Privatna arhiva

Time je „Prointer“ dobio još jedan veliki ugovor, budući da je u prethodna dva meseca već dobila značajna sredstva kroz ugovore sa Gradom Beogradom. Firme „“Prointer sistem“ i „Prointer veb“, čije sedište je na istoj adresi u Dunavskoj bb u Beogradu i gde je direktorka direktorka Ivana Rajić, samo za dva meseca dobile su poslove vredne 197 miliona dinara, odnosno nešto više od 1,6 miliona evra.

Štampači, elektronsko praćenje sednica i softveri – poslovi „teški“ gotovo 200 miliona dinara

Godinama je Prointer gradio saradnju sa državnim preduzećima i strukturama, ali je od maja njihov novčanik značajno krenuo da „deblja“. Pored toga, uočljivo je da je Gradska uprava Beograda počela intenzivnije da poverava poslove poznatom dvojcu. Tako je Sekretarijat za opšte poslove, na čijem je čelu naprednjak Dejan Kesar dodelio 23. maja firmama „Prointer veb“ i „Prointer sistem“ posao nabavke skenera i štampača vredan skoro 18 miliona dinara (sa PDV-om).

PROČITAJTE JOŠ...

Samo osam dana nakon ove višemilionske nabavke, u otvorenom postupku javne nabavke za nadogradnju i održavanje sistema za elektronsko praćenje sednica, posao vredan gotovo 48 miliona dinara sa PDV dodeljen je istoj grupi ponuđača – firmama „Prointer veb“ i „Prointer sistem“.

Isti sekretarijat dodelio je i u junu posao pomenutim firmama, budući da je 19. juna doneo odluku da se zaključi ugovor oko pružanja usluge iz oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

Vrednost ugovora procenjena je na 35.856.000 dinara, čime je za manje mesec dana dana dvojac “Prointer” dobio poslove i novac iz gradske kase “težak” više od 100 miliona dinara (sa PDV), odnosno približno oko 850.000 evra. Kada se na to doda najnoviji ugovor vredan 96 miliona dinara, dobija se računica od 197 miliona dinara za poznati dvojac iz Beograda.

„Pare idu omiljenim izvođačima, ne prođe mesec, a da beogradska vlast ne dodeli posao ovoj firmi“

Šefica odborničke grupe „Ujedinjeni“ u Beogradu Mila Popović podseća da je firma „Prointer“ enormno uvećala svoje prihode od dolaska SNS na vlast.

Mila Popović Foto: Vesna lalić/Nova.rs

„Čini se da ne prođe mesec, a da beogradska vlast ne dodeli ovoj firmi neki posao. Zato stalno pitamo gde su pare Beograđana. Na šta se troši naš novac, kada nema za nove vrtiće, škole, mostove, za ono što je zaista potrebno građanima. Hvale se najvećim budžetom Beograda ikada, a ne mogu da izgrade ni Glavnu autobusku stanicu na koju čekamo već 7 godina. Međutim, očigledno pare idu ‘omiljenim’ izvođačima. Zbog svega toga SNS ne želi da formira Antikorupcijska komisija čije osnivanje smo predložili u Skupštini grada, jer ne žele da neko tu ‘postavlja nezgodna pitanja’. Ovakva praksa ‘omiljenih podizvođača’ može se promeniti samo promenom vlasti“, kaže Popović za Novu.

Prointer dovođen u vezu sa Kokezom, firma demantovala bilo kakvu povezanost sa njim

Poznati dvojac Prointer godinama se dovodio u vezu sa Slavišom Kokezom, nekadašnjim visokopozicioniram naprednjakom koji je napustio državu i otišao u inostranstvo. Samo za godinu dana, od januara 2022. godine pa do januara 2023. godine, „Prointer veb“ i „Prointer sistem“ dobili su od države poslove vredne više od 13,5 miliona dinara.

Slaviša Kokeza Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Lista državnih preduzeća i institucija koje sarađuju sa firmama koje se dovode u vezu sa bivšim visokim funkcionerom SNS i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije nastavlja da raste, dok se istovremeno Kokezi gubi svaki trag. U javnosti i stranačkom životu ga nema, ali je upadljivo da pomenute firme dobijaju poslove i uvećavaju prihode.

Nakon što je Nova u nekoliko navrata pisala o poslovima “Prointera”, iz ove firme su se oglasili i demantovali bilo kakvu povezanost sa Slavišom Kokezom, bazirajući se na zvaničnim podacima da je od osnivanja jedini direktor Ivana Rajić.

Spisak državnih preduzeća i institucija koji su sarađivali sa Prointerom je impozantan. Uvidom u dokumentaciju može se videti da je na tom spisku Pošta, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, PIO fond, EPS, Nacionalna služba za zapošljavanje, brojna ministarstva ministarstva, Zavod za javno zdravlje….

Upravo je Sekretatarijat za opšte poslove prošle godine potpisao neke od najvećih ugovora koje je Prointer parafirao, pa su tako za usluge snimanja poslovnih procena dobili posao u vrednosti od 248.600.000 dinara.

Jovanović: Tačno se zna koje firme dobijaju poslove od kog javnog preduzeća

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović da je očigledno da se Beogad guši u korupciji, te da se poslovi ne dodeljuju najboljim firmama.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Beograd se guši u korupciji. Tačno se zna koje firme dobijaju poslove od kog javnog preduzeća. Ironija je da se čak ne radi ni o najboljim firmama, već se isporučuju poluproizvodi, ili se rokovi probijaju po više puta. U takve firme spada i Prointer. Zato CLS radi Belu knjigu kriminala i korupcije u saradnji sa partrnerima u zemlji i inostranstvu, a planiramo da predložimo potpuno nov sistem interne budžetske kontrole, gradskog pravobranilaštva i dodatne nadležnosti za DRI“, poručuje Jovanović za Novu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare