Slaviša Kokeza i Aleksandar Šapić Foto: Starsport, Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Za samo dva meseca, firme “Prointer veb” i “Prointer sistem” dobile su od Grada Beograda poslove vredne nesto više od 100 miliona dinara. Posao nabavke štampača i opreme za elektronsko praćenje sednica, gradska vlast odlučila je da dodeli poznatim firmama koje se godinama dovode u vezu sa bivšim visokim funkcionerom SNS i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slavišom Kokezom.

Sekretarijat za opšte poslove, na čijem je čelu poznati naprednjak Dejan Kesar, dodelio je 23. maja firmama “Prointer veb” i “Prointer sistem” posao nabavke skenera i štampača vredan skoro 18 miliona dinara (sa PDV-om).

Samo osam dana nakon ove višemilionske nabavke, u otvorenom postupku javne nabavke za nadogradnju i održavanje sistema za elektronsko praćenje sednica, posao vredan gotovo 48 miliona dinara sa PDV dodeljen je istoj grupi ponuđača – firmama “Prointer veb” i “Prointer sistem”.

Foto: beograd.rs

Isti sekretarijat dodelio je i u junu posao pomenutim firmama, budući da je 19. juna doneo odluku da se zaključi ugovor oko pružanja usluge iz oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

Vrednost ugovora procenjena je na 35.856.000 dinara, čime je za manje mesec dana dana dvojac “Prointer” dobio poslove i novac iz gradske kase “težak” više od 100 miliona dinara (sa PDV), odnosno približno oko 850.000 evra.

Foto: beograd.rs

„Biraju ponuđače bliske SNS, radi se kroz ustaljene šeme“

Šefica odborničke grupe „Ujedinjeni“ u Skupštini Grada Mila Popović podseća u izjavi za Nova.rs da je Prointer učestvovao u nabavci tableta za Gradsku čištoću, te da su plaćeni 30.000 evra po komadu.

Mila Popović Foto: Vesna lalić/Nova.rs

„Dva meseca od tragedija, dva meseca građani traže normalnost zabrinuti za svoju bezbednost i bezbednost najbližih, a Grad i gradonačelnik sve to ignorišu. Sada nam je jasno da imaju ‚pametnija‘ posla. Podsećamo da je Prointer učestvovao u nabavci tableta za Gradsku čistoću koji su plaćani preko 30.000 evra po komadu, a po navodima zaposlenih softver čak nije ni radio. Samo u beogradskom nabavkama Prointer učestvuje u projektima od preko 137 miliona dinara od početka godine, a kada se tome pridodaju sve nabavke u ovoj godini broj raste na 392 miliona dinara gde mu je najveći broj poslova dala PTT Srbija“, objašnjava naša sagovornica, koja je prva u javnosti pričala o najnovijim poslovima poznatog dvojca.

Naša sagovornica dodaje da umesto da se biraju najkvalitetniji ponuđači za najmanju cenu, biraju se oni koji su bliski SNS vlasti i ustaljene „šeme“.

„Zato nam je sve ovako, projekti kasne, radi se traljavo. Na kraju račun njihove zabave plaćamo mi, građani. Zbog toga je Stranka slobode i pravde i odbornička grupa „Ujedinjeni“ više pita isticala da je neophodno da se formira Antikorupcijski savet u Beogradu koji bi proveravao i sprečavao ponavljanje ovakih nabavki“, zaključuje Popović.

„Prointer veb“ i „Prointer sistem“ – ogroman profit i povezanost sa Slavišom Kokezom

Dvojac koji je dobio poslove vredne 100 miliona dinara, godinama se dovodi u vezu sa Slavišom Kokezom, nekadašnjim visokopozicioniram naprednjakom koji je napustio državu i otišao u inostranstvo. Samo za godinu dana, od januara 2022. godine pa do januara 2023. godine, „Prointer veb“ i „Prointer sistem“ dobili su od države poslove vredne više od 13,5 miliona dinara.

Lista državnih preduzeća i institucija koje sarađuju sa firmama koje se dovode u vezu sa bivšim visokim funkcionerom SNS i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije nastavlja da raste, dok se istovremeno Kokezi gubi svaki trag. U javnosti i stranačkom životu ga nema, ali je upadljivo da pomenute firme dobijaju poslove i uvećavaju prihode.

ssp kokeza
Slaviša Kokeza, bivši predsednik FSS

Spisak državnih preduzeća i institucija koji su sarađivali sa firmama dovođene u vezu sa Slavišom Kokezom je impozantan. Uvidom u dokumentaciju može se videti da je na tom spisku Pošta, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, PIO fond, EPS, Nacionalna služba za zapošljavanje, brojna ministarstva ministarstva, Zavod za javno zdravlje….

Upravo je Sekretatarijat za opšte poslove prošle godine potpisao neke od najvećih ugovora koje je Prointer parafirao, pa su tako za usluge snimanja poslovnih procena dobili posao u vrednosti od 248.600.000 dinara.

Uporedo sa dobijanjem poslova od države, raste i profit dve firme koje su dovođene u vezu sa Kokezom. Najpre, firma „Prointer sistem“, koja je osnovana 2012. godine, čije sedište je na Paliluli u Dunavskoj BB, od 2019. do 2021. godine uvećala je profit za dva i po puta. Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre (APR), u navedenom periodu firma je je uvećala profit, odnosno zaradu sa 26.351.000 dinara na 69.334.000 dinara.

Od Kokeze ni traga, ni glasa

Nakon saslušanja zbog navodnih veza sa klanom Veljka Belivuka i ostavke u Fudbalskom savezu Srbije 2021. godine, Slaviša Kokeza se povukao iz javnosti.

Pored toga, Kokeza se dovodio u vezu sa aferom prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a njegovo ima se dovodilo i u vezu oko optužbi za šverc cigareta iz Crne Gore zajedno sa saradnicima iz policije i Uprave carine. Tako je navodno “zgrnuo” 640 miliona evra, o čemu su danima pisali prorežimski mediji.

Bonus video: Nebojša Stefanović i Slaviša Kokeza rukovanje sa Vladimirom Kovačevićem Kovačom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar