Slaviša Kokeza i Aleksandar Šapić Foto: Starsport, Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Firme "Prointer veb" i "Prointer sistem" oglasile su se nakon teksta objavljenog na portalu Nova.rs. Njihov odgovor prenosimo u celini.

„Podnosioci u skladu sa članom Zakona o javnom informisanju i medijama podnose odgovornom uredniku – tekst autora Danila Savića objavljenog 09.07.2023. godine u 17.05 časova na portalu Nova.rs u rubrici Politika sa naslovom „Šapić i Grad Beograd dali 100 miliona firmama koje su se dovodile u vezu sa Slavišom Kokezom“, i autora Danila Savić objavljenog 10.07. 2023. godine u štampanom izdanju novina Nova, broj 622, na naslovnoj strani i na stranama 2 i 3, sa naslovom, „Šapićeva vlast široke ruke“. Za samo dva meseca, firme „Prointer veb“ i „Prointer sistem“ dobile su od Grada Beograda poslove vredne više od 100 miliona dinara.

Povodom navedenog teksta, zahtevamo od odgovornog urednika da bez odlaganja, izmena i izostavljanja ili dopuna, u skladu sa zakonskom procedurom, objavi sledeći odgovor:

Kompanija Prointer sistem doo i Prointer WEB doo izričito i kategorički demantuju bilo kakvu povezanost kompanija sa Slavišom Kokezom. Podaci u pogleda vlasništva nad firmom Prointer Sistem doo i Prointer-Web, od osnivanja pa do danas, čiji je jedini član i direktor Ivana Rajić, nalaze se u javno dostupnim podacima Agencije za privredne registre, pa je tako objavljivanjem ovog teksta, bez osnovnih prethodnih provera podataka povređen čl. 9. Zakona o javnom informisanju  medijima koji predviđa obavezu novinarske pažnje da pre objavljivanja  informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere tačno poreklo, istinitost i potpunost.

U vlasničkoj strukturi kompanija Prointer Sistem doo i privrednog društva Prointer-WEB nikada nisu bioči niti je trenutno Slaviša Kokeza, niti je ikada imao bilo kakav uticaj na poslovanje kompanija. Kompanije od dana osnivanje posluju transparentno, u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, a poslove sa javnim preduzećima zaključuju na osnovu sprovedenih postupaka javnih nabavki u svemu prema Zakonu o javnim nabavkama Republike Srbije.

Iznošenjem ovakvih tendenciozinih i malicioznih tekstova o povezanosti kompanija  Prointer sistem doo i Prointer-WEB doo ca Slavišom Kokezom, a kod činjenice da je Slaviša Kokeza u javnosti i u spornom tekstu prikazan kao ličnost koja je povezana sa klanom Veljka Belivuka i koji je od strane policije ispitivan na okolnost da li de učestvovao u pripremana ubistva predsednika Republike Srbie Aleksandra Vučia, i švercom cigareta iz Crne Gore, privrednom društvu Prointer Sistem doo i Prointer-WEB doo direktno se nanosi povreda poslovnog ugleda, budući da se stavlja u kontekst sa nekim čija je reputacija ugrožena.

Takođe ističemo da su kompanijama Prointer Sistem doo i Prointer-WEB doo dodeljeni  ugovori sa državnim preduzećima u otvorenim postupcima javne nabavke, u svemu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, da su Prointer Sistem doo i Prointer-WEB doo u konkretnim postupcima javne nabavke dostavili ekonomski najpovoljnije ponude, usled čega su upravo nima i dodeljeni ugovori.

Smatramo izrazito neprofesionalnim postupane portala koje se ogleda u tome da se Odluke o dodeli ugovora od 23.05.2023.godine i 31.05.2023.godine objavljuj u delovima – odnosno objavljene su samo prve strane pomenutih Odluka, čime se javnosti dovodi u zabludu.

Povodom izjave šefice odborničke grupe „Ujedinjeni“ u Skupštini Grada Mile Popović, kokom imenovana, podseva da je Prointer učestvovao u nabavci tableta za Gradsku čistoću, te da su plaćeni 30.000 evra po komadu“ ističemo da se radi o grubo neistini, jep je u konkretnom slučaju jedan tablet sa futrolom koštao 36.000 dinara. Radi se o proverljivoj informaciji koju bi portal i novine Nova morale da provere pre objavljivanja.

Selektivnim, neprofesionalnim i nepotpunim izveštavanem portal Nova.rs i novine Nova grubo povređuju ugled kompanija Prointer sistem doo i Prointer-WEB doo. Dovođenje u

vezu ovih kompanija sa kontroverznom ličnošću kao što je Slaviša Kokeza, insinuacije vezane za nezakonito sprovođenje postupaka javnih nabavki, i iznošenje neistinitih i nepotpunih informacija predstavlja u najmanju ruku ozbiljan neprofesionalizam koji grubo odstupa od Zakona o javnom informisanju i mediima i novinarske etike. „

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar