Foto:Shutterstock/Amir Hamzagić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Uskoro će se održati konstitutivna sednica Narodne skupštine, nakon čega će se krenuti u formiranje nove izvršne vlasti, odnosno Vlade. Prema informacijama Nova.rs, u izvršnoj vlasti najverovatnije će ponovo biti dugogodišnji ministar Rasim Ljajić, lider SPS Ivica Dačić, a očekuje se i povratak doskorašnjeg direktora BIA Aleksandra Vulina. Poziciju u Vladi najverovatnije će dobiti poslanica SNS Tatjana Macura, ali i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Pišu: Dunja Ranković i Danilo Savić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je istakao kako očekuje da se što pre konstituše Skupština i da se ubrzo krene u formiranje nove izvršne vlasti. U toku su pripreme za održavanje prve sednice Narodne skupštine, koja će biti održana najkasnije do 11. februara. Konstituisanjem parlamenta više neće biti prepreka da se krene u formiranje nove izvršne vlasti, a prema informacijama Nove, već se uveliko obavljaju razgovori sa kadrovima koji bi uskoro mogli da sednu u ministarske fotelje.

Kako saznajemo, u Vladi će sigurno mesta za predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića, a ministarstva mogu da očekuju i neki provereni kadrovi poput Rasima Ljajića, bivšeg ministra trgovine.

PROČITAJTE JOŠ:

U izjavi za Novu Ljajić kaže da ne može da potvrdi ili demantuje da će ući u Vladu, ali da očekuje da će njegova stranka biti u izvršnoj vlasti.

Rasim Ljajić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Ne mogu ništa ni da potvrdim, ni da demantujem, jer nemam šta, razgovori još nisu bili i potpuno mi je deplasirano da anticipiram šta će se događati. Kada počnemo razgovore onda mogu nešto konkretnije da kažem. Da li očekujem učešće stranke u budućoj vladi? Da, ali o personalnim rešenjima sada je isuviše rano govoriti”, ističe Ljajić i dodaje:

„Ja verujem da će posle sazivanja konstitutivne sednice Skupštine mogli početi razgovori, ja verujem, nemam nikakva saznanja o tome, to je moje predviđanje”, poručuje Ljajić.

Macura analizira odbore 

Povratak u izvršnu vlast može da očekuje i Aleksandar Vulin, bivši direktor BIA i nekadašnji ministar policije i vojske. Pored njega, blizu pozicije u Vladi je i Tatjana Macura, bivša članica Dosta je bilo (DJB), koja je na ovim izborima izabrana kao poslanica na listi SNS.

Macura, sa druge strane tvrdi da je prvi put čula od našeg portala za ovu informaciju i dodaje da se sada priprema isključivo za konstituisanje Narodne skupštine.

“Ja sad to čujem od vas. Trenutno sam u temi akušerskog nasilja i verovatno sam propustila to što se piše. Nemam nikakav komentar na ovu temu. Trenutno čekam konstituisanje Skupštine i to je ono čime se bavim, analizirala sam odbore u kojima bih mogla da budem član ili zamenik člana to je jedino što sam radila”, poručila je Macura.

Foto: Video/Nova.rs

Osim Macure, prema informacijama Nove, deo izvršne vlasti mogao bi da uđe i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović. On u izjavi za Novu kaže da će o tome razmišljati “kada dođe vreme”.

“Nismo ni započeli razgovore, nije bilo priča za bilo kakve političke funkcije. Još uvek nemamo ništa novo”, poručuje Stamatović za Novu.

Milan Stamatović Foto: Milos Tesic/ATAImages

Na naše pitanje da li sebe vidi kao deo buduće izvršne vlasti, Stamatović odgovara da nije razmišljao.

“Kada dođe vreme, razmišljaćemo. Nama to nije prioritet, već da naša stranka pomogne državi i našem kraju”, zaključuje Stamatović.

Promene u Ministarstvu zdravlja? 

Među onima koji bi mogli da se nađu na ministarskom mestu jeste i Svetlana Vujović, doktorka koja je široj javnosti postala poznata tokom predizborne konvencije SNS.

Svetlana Vujović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ona je tada rekla da je za rađanje beba u Srbiji zaslužan Vučić.

Nova je kontaktirala Vujović, ali i dosadašnju ministarku Danicu Grujićić kako bismo dobili informacije da li će biti kadrovskih promena u Ministarstvu zdravlja. Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Mali ili Vučević prvi pikovi za premijera

Najava da bi do sredine marta mogla da se formira Vlada otvorila je pitanje ko će biti mandatar, odnosno novi premijer(ka).

Za sad smo od predsednika Aleksandra Vučića čuli samo da će to teško biti Ana Brnabić, što bi značilo da se mandatarska vrata širom otvaraju za formalno prvog čoveka SNS Miloša Vučevića.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Kao drugi kandidati pominje se dugogodišnji ministar finansija Siniša Mali, što znači da će Ana Brnabić dobiti novu poziciju u vlasti. Ipak, nije u potpunosti isključeno da će Brnabić dobiti još jedan mandat, ali i sam predsednik države i najmoćniji član SNS Aleksandar Vučić rekao je da su šanse male.

Konačno, prema saznanjima Nove, najveće šanse da preuzme poziciju predsednika Narodne skupštine ima ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Nikola Selaković Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Pored Selakovića mogući kandidati za mesto predsednika Skupštine su i dosadašnja premijerka Ana Brnabić, ali i dosadašnji predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare