Iako je prošlo gotovo tri meseca od kada je Aleksandar Vulin otišao s mesta direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA), njegove nedavne izjave kao da sugerišu da on nije ni napuštao ovu poziciju. Samo u poslednje dve izjave, a koje se tiču direktiva oko privođenja političara Nikole Sandulovića i zabrane pevačici Selmi Bajrami uđe u Srbiji, Vulin je poručio da su donete na njegovu inicijativu i to pre nego što je napustio agenciju u novembru. Poznavaoci prilika kažu drugačije - Vulin se i dalje pita i ponaša se kao direktor BIA.

Posle odluke SAD da ga stave na listu sankcija i prilično kritičkih komentara ambasadora Kristofera Hila, Vulin je otišao sa mesta BIA. Takvu odluku doneo je 3. novembra, posle čega se aktivno uključio u kampanju SNS za parlamentarne izbore.

Iako je gotovo mesec i po apstinirao od izjava i javnih nastupa, Vulin je ponovo dospeo u žižu javnosti nakon odluke da se uhapsi političar i lider minorne Republikanske stranke. On je početkom januara boravio na Kosovu i posetio grob Adema Jašarija, nakon čega su srpske vlasti uhapsile.

Danima je bilo nejasno šta se dogodilo u ovom slučaju, alarmirana je i međunarodna zajednica, a glas vlasti upravo smo čuli iz usta bivšeg direktora BIA.

Vulin je 6. januara potvrdio da je Sandulović priveden po njegovom naređenju.

“Sandulović je priveden po mom naređenju koje je ostalo na snazi i nakon moje ostavke. Priveden je zbog sumnje da podriva ustavni poredak i aktivno radi na podršci otcepljenju tzv. Kosova Da je Sandulović položio venac na grob Himlera Mosad bi ga ubio, da je položio venac na grob Osame bin Ladena CIA bi mu došla glave, polažući venac na grob srpskog ubice Adema Jašarija Sandulović je dobio samo privođenje po mom naređenju i zadržavanje po nalogu tužioca”, poručio je Vulin u saopštenju.

Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Do danas je ostalo nejasno kako je moguće da je Vulin dao nalog početkom januara da se uhapsi Sandulović, a ostavku je podneo početkom novembra. Dakle, puna dva meseca vakuuma između dve odluke.

Posle dve nedelje od odluke da se uhapsi Sandulović, izdata je direktiva da se pevačici Selmi Bajrami zabrani ulazak u Srbiju zbog nedavnog snimka na kojem je pokazivala dvoglavog orla.

Aleksandar Vulin Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vulin je ponovo preuzeo odgovornost i rekao da je to samo njegova odluka. Zbog samo ova dva slučaja postavlja se pitanje da li je Vulin dalje neformalno prvi čovek BIA i kako su se pojavile ovolike vremenske distance između njegovog odlaska iz bezbednosnih struktura i konkretni poteza koji su realizovani posle 1. januara 2024. godine. Slučajevi Sandulović i Bajrami uneli su sumnju ko donosi odluke u bezbednosnim strukturama.

Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović kaže za Nova.rs da se stiče utisak kako je novi direktor BIA fiktivno postavljen, ali da o svemu i dalje odlučuje Aleksandar Vulin.

Momir Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Iako je Vulin podneo ostavku pre nekoliko meseci, sve su ćešća njegova pojavljivanja u javnosti. Upućeniji ljudi kažu da je njegova ostavka fiktivna i tvrde da se Vulin još uvek vozilom u zatamnjenim staklima pojavljuje u direkciji BIA, te da upravlja iz senke. To vam je princip kako da prevarim javnost i strance, a u režiji države. Njegova oglašavanja samo nam pokazuju da Vulin i dalje vuče konce i odlučuje u BIA, a da je drugi fiktivno postavljen“, objašnjava Stojanović.

Komentarišući izjavu Vulina gde je navodno lično doneo odluku da se pevačici zabrani ulazak u zemlju, Stojanović podvlači da je ova naredba sporna i sa pozicije zakona.

“Ovde se najpre radi o protivzakonitim aktima. Zabranu ulaska nekom licu na teritoriju Srbije mogu da traže ovlašćeni organi, ali MUP donosi odluku. Ne može direktor BIA da izda naređenje da se nekome licu zabrani da uđe u Srbiji. Takvo tumačenje nam pokazuje elementarno nepoznavanje zakona”, objašnjava Stojanović za Novu.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Podsećamo, Vulin je rekao da je odluku o napuštanju BIA doneo samostalno i poručio da “nema pravo da žrtvuje Srbiju”.

PROČITAJTE JOŠ...

„Nema sukoba između mene i predsednika Vučića, naprotiv, zahvalan sam što sam mogao da vodim BIA. Godinu dana nisam nastupao u javnosti, jer direktor BIA to ne može i ne treba da radi, ali sad mogu da se oglašavam. Od prvog dana imenovanja mene za šefa BIA počeli su pritisci. Ja sam odlučio da podnesem ostavku, nije predsednik Vučić“, rekao je Vulin

Njegovo postavljenje na mesto direktora bezbednosti nisu s oduševljenjem pratili strani partneri. Između ostalog, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je početkom novembra 2023. godine da je Vulin bio destabilizujuća figura u regionu duže vreme.

Upravo je Vulin od jula na crnoj listi sankcija SAD zbog umešanosti u koruptivne poslove, prvenstveno u širenju “ruskog malignog uticaja u Srbiji”.

BONUS VIDEO: Šta je ostalo iza Vulina od BIA? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare