Foto: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je povodom 29. godišnjice akcije "Oluja" u Hrvatskoj, da je neprijatelj, kad god su Srbi uspeli da sačuvaju jedinstvo, uvek "izvlačio deblji kraj".

Šapić je posle polaganja venca na Spomenik žrtvama stradalim u ratovima od 1991-2000. godine u Tašmajdanskom parku, kazao da nikada srpski narod ne bi bio prognan, sa svojih vekovnih ognjišta, u najvećem etničkom čišćenju od Drugog svetskog rata, da nije imao u svojim redovima „svakakve izrode“.

„I dan danas mi se čini da postoje ti problemi, zato je važno srpsko jedinstvo, zato je važno nacionalno pomirenje, zato je važno da završimo sa prokletim komunizmom i zato je važno da prekrajanu istoriju konačno postavimo na svoje mesto“, rekao je on.

Dodao je i da je na prostorima gde živi srpski narod već vekovima, potrebno da se svima pošalje poruka „da više na srpsku neslogu neće moći da igraju“.

„Ukoliko tu budemo imali snage, da prevaziđemo ove stvari, onda sam siguran da i velike svetske sile koje su neretko u istoriji prema Srbima bile nepravedne, moraće da uzimaju drugačiju jednačinu u obzir kada se odnose prema srpskom narodu“, dodao je Šapić.

Kazao je da će sledeće godine biti 30 godina od velikog etničkog čišćenja sa područja gde je srpski narod vekovima živeo i da treba da bude obeležen na poseban način.

„Treba da tugujemo u tišini i treba da pošaljemo poruku svima, da ako ikada više budu pomislili da će na srpskoj neslozi nanositi posledice po naš narod, kakve su nanosili, da to više neće biti moguće“, ocenio je Šapić.

Izjavio je i da današnje generacije treba da budu učene pravoj i istinitoj istoriji, i da deca u školama treba da uče o onome što se zaista desilo, kao i da je potreban jedinstven sistem obrazovanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare