Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, L.L./ATAImages

Beogradski odbor Stranke slobode i pravde pozvao je danas u svom saopštenju gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića, da objasni zašto je posle svake kiše u glavnom gradu Srbije lakše "putovati kajakom nego vozilom". Oni su pitali prvog čoveka prestonice koliko je para uloženo u kišnu kanalizaciju u poslednjih deset godina i koliko će uložiti u narednom periodu kako se ne bi ponovile scene na ulicama koje su viđene nakon poslednjeg obilnog pljuska.

PROČITAJTE JOŠ...

„Beograđani da li možete da se setite kada ste poslednji put videli radnike Beogradskog vodovoda i kanalizacije da čiste slivnike? Aleksandar Šapić danas mora da objasni Beograđanima zašto je Beogradom lakše ići kajakom nego vozilom posle svake kiše, koliko para je do sada zaista uloženo u kišnu kanalizaciju za poslednjih deset godina i koliko će uložiti da se ova katastrofa ne ponovi. Urbicid, prekomerna gradnja, nedostatak zelenila – sve pogrešne odluke vlasti Srpske napredne stranke obile su nam se o glavu. Beograd posle svake kiše izgleda kao razvalina: svuda su klizišta, reke po delovima grada i šteta, a fasade otpadaju. Apsurd planiranja grada ove vlasti je da i minimum zelenila, koje je ionako premalo, predviđeno u planovima za delove grada, nema ko da kontroliše i proveri“, navodI se u saopštenju SSP.

Nevreme Potop Kiša Beograd Oluja
Nevreme u Beogradu Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U saopštenju ove stranke navodi se da se investitorskim urbanizmom zapušavaju odvodi, a kišna kanalizacija se ne održava, te da to rezultira time da je Beograd akvarijum posle svake kiše.

„Posle nekoliko poslednjih godina, niko više ne može da kaže da nije očekivao ovakve kiše i super oluje. Sve ovo je rezultat borbe za investitore Srpske napredne stranke. Neophodno je hitno uvesti kontrolu spovođenja minmuma zelenila i hitnu promenu politike prema zelenim površinama po preporuci stručnjaka. Beograđani zaslužuju bolje. Zaslužuju grad u kojem se planiranje sprovodi odgovorno, u kojem se zelenilo neguje, a infrastruktura održava. Naš grad ne sme biti žrtva nesavesnih odluka i interesa malog broja povlašćenih“, zaključuju iz ove stranke.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare