Onog trenutka kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u trećem obraćaju javnosti u tri dana najavio da će 26. maja biti održan “najveći skup ikada održan u Srbiji”, RTS je pustio kajron sa obaveštenjem. Kao da je to udarna vest. I tako označio svoj kraj, kaže za Nova.rs izvršni direktor Biroa za društvanja istraživanja Zoran Gavrilović.

Aleksandar Vučić je sinoć u direktom uključenju iz Predsedništva za Novosti rekao da će organizovati najveći skup ikada, i to kao odgovor na mirnu šetnju koja je organizovana u ponedeljak u Beogradu, a povodom tragedija koje su se desile u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima u blizini Mladenovca.

“Jedini njihov cilj je da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u haos, nestabilnost, nemire i nerede. Upravo zato, mi smo se večeras dogovorili i pozivamo sve građane Srbije da 26. maja, dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju pozovemo ljude u odbranu slobodarskih, demokratskih vrednosti da dođu na najveći skup ikada održan u Srbiji. Održaćemo ga ispred Narodne skupštine ili na Trgu Republike“, kazao je Vučić.

Istog trenutka RTS je pustio kajron sa ovom vešću.

Zanimljivo je napomenuti da je samo dan ranije u Beogradu održana mirna šetnja pod nazivom “Srbija protiv nasilja”, povodom dve pucnjave u Srbiji u kojima je stradalo 17 osoba, mahom dece.

Pred početak šetnje izrečeni su zahtevi, s ciljem da se smanji nivo nasilja u Srbiji. Pre svega, od vlasti u Srbiji se traži smena rukovodstva REM i RTS, zatim oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i zabrana tabloida koji promovišu nasilje. Opozicija traži i hitnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o odgovornosti Vlade za tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru i u selima Dubona, Malo Orašje i Šepšin, kao i o bezbednosnoj situaciji u zemlji. Nakon ostavke ministra prosvete Branka Ružića, traži se i smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Pročitajte još...

Prema procenama organizatora u ovoj šetnji učestvovalo je oko 50.000 ljudi, međutim, to za RTS nije bila važna vest. Informacija o tome da se tako nešto desilo na manje od 500 metara od zgrade RTS-a, nije se našlo u najavi centralnog Dnevnika. Vest o tome pročitana je u 12 minutu, trajala je 71 sekundu, a nije bilo slike niti uključenja iz šetnje.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Govoreći o ovakvom izveštavanju RTS-a izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović za Nova.rs kaže da je Vučić i zvanično ubio javni servis.

Zoran Gavrilović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Kajron koji je RTS sinoć pustio je označio kraj javnog servisa. Vučić je sinoć ubio RTS. To više nije RTS već RT Vučić. Ovo je Severna Koreja i to je samo nastavak onoga na šta smo nedavno upozorili – da za četiri meseca na RTS-u nije bilo jedne jedine sekunde kritike Vučića. Tako su prekršeni Ustav i nekoliko zakona, Kodeks novinara i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava. Prekršen je člna 51 Ustava, član 15 Zakona o javnom informisanju, član 47 Zakona o elektronskim medijima, član 4 Zakona o javnim medijskim servisima, Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, članovi od 4 do 8, član 6 Statuta RTS-a i Kodeks novinara, poglavlje 1, stav 1. Svi oni podrazumevaju pravo na istinito, blagovremeno i potpuno informisanje”, navodi Gavrilović za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Veliki protest protiv nasilja u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare