Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozvao je "sve Srbe, ma gde žive" da 26. maja dođu na skup u Beograd, koii je prethodno najavio najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je za Kurir osudio pokušaj dela opozicije da, kako je kazao, „veliku tugu celog naroda zloubotrebi u političke svrhe“, preneo je taj list na svom sajtu.

„Važno je u teškim trenucima pokazati odgovornost, za razliku od opozicije koja sramotno zloupotrebljava veliku tragediju i tugu za svoje političke ciljeve“, kazao je Dačič, čiji SPS je koalicioni partner Vučićeve Srpske napredne stranke.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, u opoziciji znaju da ne mogu pobediti na izborima, te „zato hoće vlast putem ulice, što nikakve veze nema sa žrtvama i njihovim porodicama“.

Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije je naveo i da će 26. maja biti pokazano „da je Srbija nepobediva, stabilna i pobednička zemlja!“.

„Pozivam sve Srbe, ma gde žive, da 26. maja dođu u Beograd, da pokažemo svetu šta smo i ko smo. Srbi su najbolji narod na svetu kad je najteže“, rekao je Dačić.

Podsetimo, Srbiju su prošle nedelje potresla dva masovna ubistva u samo dva dana. U sredu, 3. maja, je K.K. (13), učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, vatrenim oružjem usmrtio osmoro đaka i školskog čuvara, a ranio još sedam osoba.

Narednog dana je U.B. (21) najpre pucao u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin kod Mladenovca. Usmrtio je osam osoba, a ranio 14.

U petak je u Beogradu održan protestni skup opozicije „Srbija protiv nasilja“, a prema procenama organizatora, na ulicu je izašlo oko 50.000 ljudi.

Predsednik Vučić je, s druge strane, sa Hepija optužio opoziciju da „zloupotrebljava emocije ljudi“ i izneo tvrdnju da je skupu u centru grada prisustvovalo ne više od 9.000 ljudi.

Protestni skup opozicije izazvao je oštre reakcije i napade predstavnika vlasti i pre nego što je održan, a Vučić je sinoć najavio kontraskup i pozvao sve građane da 26. maja, dan, kako je rekao, uoči velikih i važnih odluka za Srbiju, dođu na „najveći skup“ ikada održan u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare