Foto:Antonio Ahel/ATA; Michael Indra / AFP / Profimedia; shutterstock

Andreas Šider, šef delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu (EP), rekao je za “Novu” da su međunarodni posmatrači izbora došli do jasnih dokaza o neregularnostima koje su se desile na dan glasanja u Srbiji, kao i da su detektovali brojne probleme i pre izlaska na birališta, te da će o njima diskutovati u EP. On je dodao da ima utisak da srpska vlast uopšte ne podržava demokratiju, već samo nastoji da održi sopstvenu moć.

Poslanici Evropskog parlamenta trebalo bi danas da diskutuju o izborima u Srbiji. Veliki broj neregularnosti, poput migracija i pritisaka na birače, medijske dominacije predsednika Srbije, zloupotreba državnih resursa u cilju što boljeg rezultata Srpske napredne stranke, biće predmet debate evroposlanika među kojima je i Andreas Šider, jedan od posmatrača izbora održanih 17. decembra.

Govoreći o predstojećoj sednici, naš sagovornik je rekao da očekuje opširnu diskusiju o izveštaju međunarodnih posmatrača.

PROČITAJTE JOŠ...

“Očekujem da razgovaramo o velikom broju neregularnosti koje su primećene, a koje bi trebalo da budu istražene. Tu su brojna pitanja, kao što su, nerovnopravni pristup medijima, zloupotreba državnih resursa, fantomske registracije boravišta… Naravno, tu je i politička situacija u ovom trenutku koju ćemo takođe analizirati – građani i dalje demonstriraju na ulicama, jer smatraju da stvari ne idu u dobrom smeru u Srbiji”, ističe evroposlanik Šider.

Reči Ane Brnabić ne odgovaraju istini

Nakon što je u izjavi za N1 jocenio i da su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić napravli veliku grešku time što su počeli da napadaju posmatrače iz EU, ponovo se oglasila premijerka Brnabić kako bi objasnila da austrijski evroposlanik nema nijedan dokaz za svoje tvrdnje.

„U svojim izjavama za medije Šider navodi da je video fantomske birače, čuo da je 50.000 ljudi dovedeno u Beograd i svedočenja o kupovini glasova. Međutim, ako se pogleda zvanična evidencija sa 4 biračka mesta koja je posetio, videće se da nije prijavio nikakve primedbe ili zabrinutosti u vezi sa izbornim procesom“, navela je Brnabić, između ostalog, na društvenoj mreži Iks.

Osvrnuvši se na ove optužbe. Šider ističe da su reči šefice Vlade Srbije – neistinite.

“To što premijerka govori nije tačno. Lično sam obišao više od 10 biračkih mesta širom države i svi posmatrači su tokom izbornog dana obišli veliki broj biračkih mesta. Postoje izveštaji posmatrača u kojima tvrde da su svedočili nepravilnosti, na primer – videli su ljude koji nisu tačno znali gde bi trebalo da glasaju i gde su prijavljeni, što je dokaz da ih je neko doveo na biračko mesto. Lično imam informacije o načinu kako su glasili fantomski birači, ali moram da naglasim da se naša posmatračka misija nije samo pratila izborni dan, već i ono što se dešavalo danima pre glasanja i kakva je politička situacija”, objašnjava Šider.

Naš sagovornik podseća da su međunarodni posmatrači analizirali političku situaciju u Srbiji neposredno pred izbore, na koji način su korišćeni državni resursi tokom kampanje, te da su detektovali nedostatke kad je reč o slobodi medija.

“Sve to ima značajnu ulogu na same izbore. a u Srbiji se nalazi pod velikom pretnjom i opadanju je tokom godina. Imam utisak da vlast u Srbiji uopšte ne podržava demokratiju, već samo nastoji da održi moć koju ima”, smatra Šider.

Govoreći o reakcijama međunarodne zajednice na perliminarni izveštaj njihove delegacije, Šider kaže da su vodili razgovore sa brojnim ambasadorima, predstavnicima civilnog društva i nevladinog sektora, te da svi oni imaju identičan utisak.

“Nakon zajedničkog, perliminarnog izveštaja ODIHR, Evropskog parlamenta i Saveta Evrope, svi oni su stekli utisak da postoje brojne upitne stvari”, zaključuje Šider

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar