Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Tanjug, Shutterstock

Fotografije poznatih sportista, glumaca i drugih javnih ličnosti kako se rukuju sa predsednikom izvršnog odbora SNS Darkom Glišićem, uz prigodan tekst dobrodošlice u ”porodicu”, preplavile su sve naloge ove stranke na društvenim mrežama. Međutim, situacija u “porodici” kako saznaje “Nova” nije ni malo idilična. U susret novim izborima naprednjaci idu opterećeni raznim razmiricama i trzavicama u svojim redovima, što na lokalu, što u samom rukovodstvu stranke. Bukti u Nišu, Kruševcu, ali i među visokim funkcionerima SNS.

Bivši vaterpolista Nikola Rađen poslednje je pojačanje Srpske napredne stranke. Pre njega, a u sklopu ove izborne kampanje, članovi vladajuće partije su postali i bivši košarkaš Dejan Tomašević i teniser Janko Tipsarević.

„Legendo, dobro došao u našu SNS porodicu. Dobrodošao majstore, zajedno u nove pobede“, tako je na tviteru SNS objavljeno da su postali članovi.

Sličnu dobrodošlicu dobili su nedavno i košarkaš Željko Rebrača, stonoteniserski reprezantivac  Ilija Lupulesku, bivši fudbaler Goran Lovre…

Reklo bi se stranka nikad jača i stabilnija.

Međutim, informacije sa terena, pogotovu sa lokala, ne govore u prilog ovoj tezi.

Foto: TANJUG/ SNS / SLUŽBA ZA INFORMISANJE,

Ni Vučić ne može da smiri naprednjake u Nišu

Kako saznaje “Nova”, uprkos intervencijama predsednika Izvršnog odbora Darka Glišića, pa i samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, situacija među naprednjacima u Nišu nije ništa bolja.

“Sukobi u SNS u Nišu datiraju od 2016. godine, kada su pokušali da izaberu predsednika Gradskog odbora. Tada je dolazilo i do tuča na njihovim sastancima, predsednik GO nije izabran, već su bili u statusu povereništva”, kaže za list “Nova” sagovornik dobro upućen u niška dešavanja.

“Najžešći sukobi se dešavaju zbog unutarstranačkih izbora i borbe za pozicije. Ove godine se desilo da su neki od tih sukoba izašli u javnost. Desila se tuča  na opštini Palilula, između bivšeg narodnog poslanika i bivšeg zamenika gradonačelnika Miloša Banđura i aktiviste Marka Simova, pa je dolazila i policija. Drugi incident se desio u opštini Medijana, na jednom od sastanaka Mesnog odbora SNS, kojem inače pripada gradonačelnica Dragana Sotirovski. Otimali su se oko zapisnika, sastanku su prisustvovali i neki momci s kapuljačama, a u incidentu su učestvovali jedan većnik, sin direktora jednog javog preduzeća, kao i izvršni direktor tog preduzeća na nivou Srbije”, navodi naš sagovornik.

Sa sastanaka niških naprednjaka neretko cure informacije, kao i njihove rasprave sa viber grupa.

Pročitajte još

“Poslednja je bila ona između gradonačelnice Dragane Sotirovski i direktora Kliničkog centra Niš i bivšeg gradonačelnika Zorana Perišića, kada je on nju optužovao za kriminal i korupciju. Nišlijama su poznati i sukobi Sotirovski i Miloša Banđura, do okršaja je dolazilo i na njihovim stranačkim sastancima, ali i na sednicama gradske Skupštine. Česti su sukobi i Sotirovski i bivšeg gradonačelnika Dragana Bulatovića oko toga čija je vlast bolje radila, kao da nisu u istoj stranci i da ta stranka nema kontinuitet vlasti. Zbog svega toga, rejting SNS u NIšu stalno opada, nemaju povereništvo, njihovim odborom upravlja koordinator iz Beograda. Na kraju krajeva, zbog toga i neće biti lokalnih izbora u Nišu u decembru”, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru je za samo sedam dana tri puta bio u Nišu, a to je kako smo već pisali imalo veze s lošim rejtingom SNS u ovom gradu. Međusobni sukobi unutar stranke, više različitih struja i ležernost lokalnih funkcionera, doveli su to toga da popularnost naprednjaka konstantno opada, pa je predsednik bio prinuđen da se lično pobrine za vraćanje poverenja građana.

Održan je i sastanak sa predstavnicima ove stranke iz centralne Srbije, kojem su prisustvovali Aleksandar Vučić i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

“Sastanak nije bio prijatan, trajao je nekoliko sati, a završen je posle ponoći. Predstavnicima SNS iz centralne Srbije je rečeno da pod hitno moraju da prestanu sa međusobnim sukobima, da ima puno različitih frakcija u stranci i da se to odslikava na situaciju na terenu, te da je poverenje građana ozbiljno poljuljano. Takođe, razgovaralo se i o tome što neki zaposleni u gradskoj upravi otvoreno podržavaju opoziciju”, naveo je sagovornik Nove.

Foto:TANJUG/ SNS/ bs

U Kruševcu se zakuvalo zbog Nevene Đurić

Naprednjaci imaju problema i u Kruševcu. Među članovima i funkcionerima SNS u ovom gradu proteklih meseci bukti pravi mali rat, zbog nezadovoljstva kadrovskom politikom.

Kako je “Nova” već pisala, dugogodišnji članovi SNS nisu zadovoljni što partija na visoke pozicije postavlja mlađu garnituru članova koju predvodi poslanica Nevena Đurić. Proslavila se 2021. godine poprilično žustrim nastupima u emisiji “Reč na reč” na RTS-u, nakon čega ju je javno hvalio sam Aleksandar Vučić. Ubrzo je počela vrtoglavo brzo da se penje na stranačkoj lestvici, pa je postala poslanica, a to će biti i nakon izbora u decembru.

To je, međutim, zasmetalo jednoj struji starih niških naprednjaka, pa je požar gasio ministar policije Bratislav Gašić, koji je zbog svega toga morao da donese odluku da predvodi izbornu listu SNS u ovom gradu i tako smiri tenzije.

Trzavice su se javile i u dosad nenarušivom odnosu pomenutog ministra policije Bratislava Gašića i Aleksandra Vučića. Iako je Vučić nakon tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca, na zahtev protesta “Srbija protiv nasilja” više puta rekao “ubijte me, ali ne dam Gašića”, do neslaganja između njih dvojice došlo je nakon izbora Miloša Vučevića za predsednika stranke.

„Bratislav Gašić nije bio zadovoljan ili bolje reći nije bio previše srećan zbog odluke da na čelo SNS dođe Miloš Vučević. On se nije suprotstavio Vučiću, niti drugim funkcionerima koji su podržali Vučevića, ali nije blagonaklono gledao na taj izbor”, pisala je ovim povodom nedavno “Nova”.

Aleksandar Šapić nova autobuska stanica Foto:GO SNS

Šapić prepušten sam sebi 

Od raspisivanja izbora u Beogradu vrlo je uočljiv izostanak podrške naprednjaka njihovom kandidatu za gradonačelnika Aleksandru Šapiću. On je sam nedavno rekao da je često između dve vatre, udara opozicije i onih iz sopstvene stranke. Da radi na svoju ruku, bez mnogo konsultacija sa strankom, pokazuje i veliki broj najblaže rečeno gafova Aleksandra Šapića.

Od izbacivanja đubrijera u parkovima, preko kremiranja životinja i polaganja njihovog pepela u “urme”, do toga da mu je vlast u gradu omogućila “veću penetraciju u stanovništvo”, na posletku i dva gafa u vezi beskućnika. Prvo je rekao da povećan broj beskućnika na beogradskim ulicama potvrđuje zapravo da je Beograd metropola, da potom nike mogao ad se seti kako se zovu ti ljudi koji nemaju kuću.

„Došli smo danas ovde u privremeno prenoćište za, za…. Kako se oni zovu“, okrenuo se Šapić ka svojim saradnicima koji su mu rekli da je tu zbog beskućnika.

BONUS VIDEO Poslušajte hit snimak razgovora Slobe Georgieva sa SNS botom