Osvežena ideja o osnivanju pokreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dovela je do novih podela mišljenja u Socijalističkoj partiji Srbije. Dok je lider stranke Ivica Dačić vrlo otvoreno za ulazak u pokret, na osnovu izjava pojedinih funkcionera jasno je da svi socijalisti ne gledaju s odobravanjem na ovakav potez. Ne bez razloga, jer bi to moglo značiti i potpuni nestanak SPS-a. U svakom slučaju, jasno je da ulazimo u još jedan postizborni, tenzični period na relaciji Aleksandar Vučić - Ivica Dačić.

Pre desetak dana predsednik Srbije oživeo je priču o velikom pokretu za narod i državu.

Istna je da ovaj projekat nekako “vaskrsne” svaki put kad se javi kriza koju treba zakamuflirati.

Ovog puta, tu je potpuni krah srpske politike na Kosovu, zatim vrlo oštra Rezolucija Evropskog parlamenta, najava novih beogradskih izbora i mogućnost da Evropska komisija zatraži istragu izbora u Srbiji.

Tradicionalno, eto i prvih “iskrica” na relaciji SNS – SPS.

Podgrevanje ideje o Vučićevom pokretu, izazvalo je i prve reakcije socijalista.

Iznenađujuće, ali ovog puta prvi se oglasio predsednik Izvršnog odbora SPS Vladimir Zagrađanin.

Vladan Zagrađanin Foto: Vesna Lalić

“Svako eventualno presvlačenje ili utapanje u neku novu organizacionu formu značilo bi odricanje od onoga što su socijalisti izgrađivali godinama”, napisao je Zagrađanin na svom Instagram profilu.

Brzinom svetlosti oglasio se lider socijalista Ivica Dačić.

On je rekao da partija podržava formiranje pokreta koji bi „objedinjavao aktivnosti vladajuće koalicije i svih drugih patriotskih stranaka“.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„SPS veoma dobro sarađuje sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i ponosni smo na sve što smo uradili zajedno sa Aleksandrom Vučićem u proteklih 11 godina. Kao što sam se i ja zalagao, SPS podržava formiranje pokreta koji bi objedinjavao aktivnosti vladajuće koalicije i svih drugih patriotskih stranaka“, naveo je Dačić u saopštenju.

Naveo je da je o potrebi zajedničkog nastupa „za odbranu nacionalnih i državnih interesa“, uz zadržavanje identiteta stranaka koje bi činile pokret, više puta razgovarao sa Vučićem u proteklim godinama.

„O tome vlada jedinstvo u Socijalističkoj partiji Srbije. U narednim danima će se sigurno razgovarati o modalitetima saradnje i zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima“, dodao je Dačić.

Nije prvi put da se Dačić poziva na jedinstvo stranke, a da njegovi funkcioneri istupaju sa drugačijim stavovima.

Tako je obično nakon svakih izbora, kad teku dogovori o koaliciji, o raspodeli mesta u Vladi i na čelu javnih preduzeća…

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović uveren je da ulazimo u još jedan takav krug.

Foto: Nova

“Oni moraju da održe makar privid političkog pluralizma. S obzirom da “Srbija protiv nasilja” neće ići na konsultacije o formiranju Vlade, Vučić mora s nekim da ih odglumi, pa će to opet biti SPS. Tako zapravo pravi predstavu da imate više stranaka, iako svi znamo da su sve stranke koje će ići na konsultacije, uključujući i SPS, zapravo sateliti SNS”, kaže Popović.

Što se ulaska SPS u Vučićev pokret tiče, smatra da Dačić to ne može da izbegne.

“Verujem da je dosta promenjen odnos na relaciji SNS – SPS, zbog znatno slabijeg rezultata koji su socijalisti ostvarili na ovim izborima. Samim tim, manje je manevarskog prostora osalo Ivici Dačiću. Mi suštinski od 2012. godine pratimo borbu SPS između toga da ostane samostalan politički entitet ili se u potpunosti utopi u SNS i nestane. U ovom trenutku oni su se toliko približili naprednjacima da ih je zaista teško razlikovati. Zato i ne čudi loš rezultat na izborima, jer zašto bi neko glasao za Vučićevu zamenu, kad može za Vučića”, navodi Popović i zaključuje:

“Što se tiče pristupanja Vučićevom pokretu verujem da hoće, jer nemaju mnogo prostora za manevar. Pogotovu ako Vučić to traži. E sad, u SPS-u i dalje ima ljudi koji drže do stranke i njenog, ali i sopstvenog integriteta i koji nisu zadovoljni tom idejom. Međutim, glavno je pitanje koliko ova stranka ima snage da odbije takav poziv”.

BONUS VIDEO: Ivica Dačić najavio ostavku 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare