Foto: Goran Srdanov/Nemanja Jovanović/Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom prethodne nedelje čuli smo užasavajući vokabular u Skupštini Srbije, gde su poslanice seksistički vređane, onemogućeno je kretanje u sali, a za malo je došlo do fizičkog obračuna. To je samo ono što smo, nažalost (ili na svu sreću) čuli na RTS, ali uvek smo se pitali šta se dešava kada se kamere i mikrofoni isključe. O tome su naši sagovornici, narodni poslanici govorili i istakli neka zanimljiva iskustva.

Narodni poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić ističe da je u parlamentu ne važi osnovno pravilo komunikacije, koje postoji kod ljudi. Pored toga, Miketić je ispričao jednu interesantnu epizodu sa najpre poslanikom, a onda i ministrom Goranom Vesićem.

“Evo, 40 i kusur godina gradim iskustvo, koje je i bazično pravilo komunikacije, da kada se nekom obratite ili nešto saopštite – dobijete nekakav odgovor ili bar reakciju. Ovo pravilo u parlamentu Srbije ne važi. Poništena je osnovna logika razgovora i dijaloga. Plenarna zasedanja su jedna raštimovana predstava gde svaki glumac govori neki svoj tekst, za svoju publiku.To proizvodi jedan dijaloški vakum, rascep u logici i stvara osećaj besmisla, kako kod nas opozicionih poslanika tako i kod građana koji gledaju prenose skupštine”, navodi Miketić.

Đorđe Miketić Foto: A.K./ATAImages

Poslanik je podelio jedno iskustva sa nama iz hodnika, gde je razgovarao sa Goranom Vesićem.

„Nakon rasprave sa ministrom Goranom Vesićem u parlamentu, oko rušenja Savskog mosta, gde mi nije dozvoljena replika, u hodniku sam naleteo na ministra Vesića i nastavio raspravu o istorijskim podacima vezanim za taj most. Ministar je bio u svom simpatičnom tiktok izdanju, i čak smo došli do solidne argumentovane rasprave, ali se ona očito ne sme desiti u javnom prostoru. Upravo je to problem, ministirma i poslanicima iz većine, kao da je zabranjeno da vode ozbiljan dijalog i rasprave u parlamentu a to urušava ne samo ugled i smisao ovog doma Narodne skupštine, već i ne daje mogućnost da kao društvo napradujemo, jer nam se ne dozvoljava da koristimo našu poziciju narodnih poslanika i konstruktivno doprinosimo razvoju ovog društva“, zaključuje Miketić.

Poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić kaže da je uočljivo da se poslanici vladajuće stranke sklanjaju od poslanika opozicije, te da ne žele da ih ni slučajno neka novinarska kamera uhvati zajedno sa predstavnicima opozicije.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Da može biti zanimljivo i kada kamere isključene, potvrđuje primer iz skupštinskog restorana kada je Rakić večerala, dok je za susednim stolom bio poslanik iz redova SNS, Nikola Radosavljević.

„Večerala sam sa Zoranom Lutovcem i Branimir Jovančićevićem, a za susednim stolom je sedeo narodni poslanik SNS Nikola Radosavljević, koji baš uvek dobacuje na zasedanjima. On je sedeo pored nas, a pred kraj večere prišao je konobar stao između nas i pitao: „Kakav vam je plan“?, priča naša sagovornica.

Kako sama napominje verovala je da je konobar pita kakav je plan za rušenje Vučića, na šta je Rakić glasno rekla da ima plan.

„Konobar je nakon toga počeo da se smeje i poručio da se nismo razumeli. Rekao je, citiram „ne, ne, kakav vam je plan do kada će raditi skupština“, jer to niko ne zna. Skupština radi dok on (Vladimir Orlić) odluči, može i do četiri ujutru. Poručila sam konobaru do mora da bude precizan jer takvo formulisano pitanje za nas iz DS znači kada pada Vučić. Mi smo se svi smejali, ali je poslanik SNS sve vreme ćutao, niti se uključio da kaže bilo šta na ovu temu. Podsećam, on je inače veoma bučan, a sada je ćutao i gledao u svoj tanjir“, objasnila je ovu epizodu Rakić.

„Članovi SNS van kamera kukavice, ne dobacuju ništa i trude se da bude nevidiljivi“

Kako tvrdi Dragana Rakić, uočljivo je da su poslanici vladajuće većine van kamera uglavnom nevidljivi, te da uočljivo da beže od drugih poslanika, čak i u restoranu gde jedu sami.

„Mi iz opozicija ponekad ručamo zajedno, sedimo jedni sa drugima, ali oni nemaju takve prakse. To su ljudi koji su poput prave sekte. Komuniciraju samo između sebe, to im je jedina rutina“, zaključuje naša sagovornica.

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović kaže da se tokom televizijskog prenosa čuje do 15 odsto onoga što se tamo dešava.

„Građani mogu da vide nekih 10-15 odsto onoga što se dešava u sali. Nažalost, ne mogu da vide atmosferu tokom zasedanja, mikrofoni hvataju samo govornike i onda se ne oseća taj celokupni ambijent. Jedan deo te atmosfere vezan je za obraćanje poslanika opozicija koji dok govore od strane vlasti možemo uporedo čuti urlike, uvrede, primitivni govor i ponašanje“, naveo je Jovanović i dodao da ga je posebno iznenadilo što je na poslednjem zasedanju čuo seksističke uvrede i komentare.

Naš sagovornik napominje da je interesantno što se takve uvrede i dobacivanja ne mogu čuti od koalicionih partnera SNS, već isključivo od poslanika iz redova ove partije.

„Ja uvrede nisam čuo od poslanika Ljajićeve stranke niti SPS, na primer. Njihovi koalicioni partneri pristojnije razgovaraju, dok su za probleme i prostakluk zaduženi poslanici SNS“, ističe Jovanović.

Stefan Jovanović Foto:Narodna stranka

Kada je reč o eventualnoj neformalnoj komunikaciji sa ljudima iz SNS, Jovanović napominje da se komunikacija mimo sednice svodi na „dobar dan“, odnosno pozdravljanje, što je maksimum koji se ostvaruje sa sa ovom poslaničkom grupom.

I poslanica Ivana Parlić napominje da građani neretko ne mogu da čuju vređanja, psovke i užasnu buku koju prave poslanici vlasti.

„Oni to rade gotovo organizovano, po komandi, a većina njih je i došla da to uradi. Najprostijji je svakako Dalibor Šćekić, koji je nesumnjivo doveden da pravi buku, da vređa. On nema ni pojma o čemu se radi kada je reč o zakonskim predlozima“, kaže Parlić za Nova.rs, te dodaje da je nažalost, ovakav govor poslanika skrenuo pažnju o ključnim odlukama koje se donose u Skupštini Srbije.

Ivana Parlić
Ivana Parlić

„Nema nikakvih razgovora po kuloarima sa SNS poslanicima“

Naša sagovornica dodaje da nije nikakva predstava da se u sali dešava veliki sukob, a nakon toga da je bolja saradnja.

„Ne, sa njima nema nikakvih razgovora mimo sednica ili po kuloarima“, zaključuje Parlić.

Bonus video: Sandra Božić vređa poslanike u Skupštini Srbije i pominje atentat na Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare