Nisu građane Srbije poslanici navikli na ponašanje po bontonu, niti na atmosferu poput one u teatru. Jednostavno, za više od 30 godina, koliko je prošlo od obnove višepartizma, videli smo apsolutno sve u našem najbitnijem predstavničkom domu: unosili su se pištolji, vređali poslanici, čule se kletve, bacane su cipele, iznosili su Šešelja. Posle dve godine, opozicija se vratila u parlament, a vratile su se i dinamične sednice koje, nažalost, ni u ovom sazivu ne mogu da prođu bez uvreda i teških reči.

Iako smo na trenutak pomislili da će novi saziv Narodne skupštine biti drugačiji, neko bi rekao „civilizovaniji“, nova postavka Narodne skupštine potpuno nas je razuverila i vratila u sumornu realnost. A istina, odnosno realnost je takva da se na sednicama ne razgovara o dnevnom redu, da se koriste uvrede i teške reči, a čak dva puta za dve nedelje atmosfera bila na ivici fizičkog obračuna.

Politički život uvek je bio prepun tenzija i verbalnih sukoba, ali kultura dijaloga morala je da se nas povede u pravcu da razgovori budu argumentovaniji, sa manje želje sa ličnim obračunima, a sa više strasti za diskusijom u kojoj će se stvarno nešto konstruktivno reći.

Skupština Srbije Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Umesto toga, dobili smo „staro vino u novom mehu“ – pregršt uvreda u novom sazivu koji se, nažalost, ne razlikuje mnogo od nekih ranijih saziva (kada nije bilo bojkota, naravno).

Za sada, u novom sazivu najviše uvreda uputio je šef poslaničke grupe naprednjaka Milenko Jovanov, ali nisu ni predstavnici opozicije ostali imuni i nemi, pa su uzvraćali.

Jovanov sramno poručio Novakoviću da je bolesnik i da „opet nije pio lekove“

Milenko Jovanov Foto: Printscreen RTS 2

„Boro (Novakoviću) opet nisi pio lekove… Boro, opet ćete kritikovati u stranci i vezati za stolicu, smiri se i pravi se da si normalan“, poručio je sramno Jovanov.

Pored toga, nazvao ga je bolesnikom i primerkom „koji prave pljeskavice od psećeg mesa“

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević izneo je niz optužbi na račun Srpske napredne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića. Na njegov govor reagovao je poslanik SNS Milenko Jovanov, koji je Milivojevića nazvao „primerkom i bolesnikom koji je pravio pljeskavice od psećeg mesa“

Nakon žustre rasprave dva poslanika, Jovanov je potegao za „jeftinim“ načinom komunikacije i počeo da vređa Milivojevića.

„Ovaj čovek je mleo pse u pljeskavice, a sad bi da melje ljude u ćevape. Bilo je hokus-pokus, uđe pas, a izađe pljeskavica. Optužio je Sudsko veće da je primilo pare.. A ko odlučuje, ako ne veće? Je li genije? Je li primerak. Da sam imao priliku da ranije čujem ovo izlaganje, ja bih podneo amandman na drugačije definisanje Ministarstva zdravlja, jer je ovo očigledan dokaz da ono ne funkcioniše kako treba i da ne pokriva kako treba bolesnike“, rekao je Jovanov.

I Stefan Jovanović dobio uvrede od šefa poslaničke grupe naprednjaka

Milenko Jovanov, naprednjak koji je “prvi među jednakima” nastavio je sa vređanjem drugih poslanika, pa je posle Bore Novakovića neprimereno postupio i sa poslanikom Narodne stranke Stefanom Jovanovićem.

“A ti, klimaj glavom, samo nemoj da me dodiruješ, jer onaj ko dodaje vlažne maramice Vuku Jeremiću kad ide u WC ne treba da me dodiruje… Uvek kada vidite problem na Kosovu – građani, da znate, da nas je dotle dovelo tupavo pitanje Vuka Jeremića pred Međunarodnim sudom pravde koje nas je zakopalo i dovelo u situaciju u kojoj se danas nalazimo”, neprimereno je rekao Jovanov.

Ni opozicija nije ostala dužna sa vređanjem: „Opomenite primate“

Zoran Lutovac Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Da situacija nije crno bela, već tmurno siva potvrđuje i obraćanje poslanika Demokratske stranke (DS) i potpredsednika Skupštine Zorana Lutovca koji je poslanicima iz vladajuće stranke poručio da su primati. Ne direktno, ali je zamolio predsedavajućeg da opomene „primate“ koji su mu dobacili.

Bakarec umesto o budžeta targetirao i pozivao na linč medija u vlasništvu United Grupe

Tokom svog obraćanja u Skupštini, Bakarec je optužio novinare Nove i Danas da rade protiv države, da zagovaraju nezavisnost Kosova i da vode “hibridni rat” protiv predsednika Aleksandra Vučića. On je tražio od bivšeg šefa BIA, a sada ministra policije Bratislava Gašića, da reaguje i istraži, kako kaže, delovanje Nove, Danasa i pojedinih ljudi iz opozicije.

Nebojša Bakarec Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Ovih dana se vodi hibridni rat, specijalni, a cilj je da se izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo i uvede sankcije Rusiji. A jedan od pojavnih oblika ovog rata je zajednička kampanja hrvatskih i antisrpskih medija u Srbiji, a postoji jedan zajednički imenitelj svih ovih medija – to je da su u vlasništvu tajkuna Šolaka“, poručio je sa skupštinske govornice Bakarec.

Nažalost, ni ovaj saziv nije prošao bez isključivanja mikrofona i sprečavanja poslanika da govore o releventnim temama. Nekoliko puta to je uradila potpredsednica Sandra Božić, ali i predsedavajući Vladimir Orlić.

Bonus video: Bakarec optužio opoziciju za saradnju sa Veljkom Belivukom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare