Dragan Milić Niš konstitutivna sednica Foto:Miljan Isailović/Nova.rs

Konstitutivna sednica Skupštine grada Niša nije odmakla od početka ni tri sata od kada su odbornici seli u odborničke klupe.

Odbornici opozicije nisu dozvolili nastavak skupštinskog zasedanja jer nije uvažen njihov zahtev o izmeni dnevnog reda. Kada je predsedavajuća Mirjana Lapajne pokušala da nastavi sednicu formiranjem verifikacione komisije, odbornici opozicije ustali su sa svojih mesta i stali pred govornicu. Ubeđivanje sa odbornicima Srpske napredne stranke i njihovim koalciionim partnerima je nastavljeno, a pošto je Lapajne uporno odbijala da da reč odborniku opozocije Slaviši Diniću skandirali su: „Lopovi, lopovi“.

Nakon toga je konstitutivna sednica ponovo prekinuta, a u pauzi izjave su dali i predstavnici opozicionih lista i naprednjaka i njihovih koalicionih partnera.

Doktor Dragan Milić, nosilac i osnivač istoimene grupe građana rekao je novinarima da je prethodni predsednik Skupštine grada, koji je sednicu sazvao, predložio dnevni red, nije ga utvrdio.

Dragan Milić Niš konstitutivna sednica Foto:Miljan Isailović/Nova.rs

„Mi tražimo da se na početku sednice pročitaju imena odbornika, da vidimo ko sedi u skupštinskoj sali, ali nam se to ne dozvoljava. Da li da uđemo u salu sa crnim kapuljačama, da nam se ne vide lica, da uđemo kao crnokapuljaši? Želim da se mi prebrojimo, a druga strana želi da bude većina u Skupštini, da ubace nekog umesto tog odbornika koji nedostaje. To nećemo dozvoliti. Ne možete silom da pravite većinu. Sprema se prevara kako bi se namakao jedan odbornik“, rekao je Milić.

On je rekao da to što naprednjaci i njihovi koalicioni partneri rade u Skupštini grada predstavlja „silovanje zakona“, pravilnika i poslovnika.

„Dejvid Koperfild matematika ovde sigurno neće proći. Poslovnik o radu Skupštine grada je jasan, na konstitutivnoj sednici se potvrđuju mandati odbornika i bira predsednik Skupštine. Oni su za ovu sednicu planirali i izbor gradonačelnika i većnika. Čemu žurba? Jedini put je poštovanje zakona. Pravno nasilje se neće tolerisati“, istakao je Milić.

On je podsetio da je opozicija na poslednjim izborima osvojila u Nišu 3.332 glasa više od naprednjaka i njihovih koalicionih partnera.

Nosilac izborne liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković rekao je novinarima da je predloženi dnevni rad protivan poslovniku o radu Skupštine grada.

Đorđe Stanković Niš konstitutivna sednica Foto:Miljan Isailović/Nova.rs

„Mora da se glasa o dnevnom redu, a nemaju većinu. Imaju 30 odbornika, a potreban im je 31. Probaće da kroz verifikacioni odbor dobiju još jednog odbornika, a da potom izaberu i gradonačelnika i većnike, iako to ne mogu da rade na konstitutivnoj sednici“, istakao je Stanković.

Prema njegovim rečima, pravda bi bila zadovoljena i više nego etički bilo bi kada bi naprednjaci prepustili vlast opoziciji, s obzirom da su osvojili manji broj glasova na izborima 2. juna.

Niš konstitutivna sednica Foto:Miljan Isailović/Nova.rs

Drugi na listi „Aleksandar Vučić – Niš sutra“, funkcioner Socijalističke partije Srbije Igor Novaković rekao je da će uprkos protivljenju odbornika opozicije sednica biti nastavljena i verifikacioni odbor će verifikovati mandate obornika.

Pročitajte još:

„Nismo došli na sednicu nepripremljeni. Dnevni red je usvojen, ne glasa se o dnevnom redu. Mi imamo pravo zamene odbornika, a odbornik Dinić još nema pravo da se javi i da govori za govornicom jer mu mandat nije verifikovan. Pokušaj da se unese nemir neće uspeti. Mi ćemo danas konstituisati sednicu Skupštine grada“, izjavio je Novaković.

Konstutivnoj sednici Skupštine grada Niša prisustvuje 60 odbornika. Sednici, iz opravdanih razloga ne prisustvuje jedna odbornica sa liste „Aleksandar Vučić – Niš sutra“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare