Predsednik Srbije Aleksandar Vučić godinama se trudio da politički kapitalizuje bliske veze sa Moskvom, koje su mu pomagale u održavanju rejtinga. Šumovi na vezama pojavili su se početkom rata u Ukrajini, kad ovo "prijateljstvo" prestaje da bude poželjno. Makar javno. Tada sledi jedan blagi zaokret u odnosu Beograda prema Moskvi. Međutim, postavlja se pitanje mogu li se veze Aleksandra Vučića i Vladimira Putina tako lako prekinuti i da li je sve to samo još jedna predstava za javnost...

Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador, u izjavi za Nova.rs kaže da je uveren da postoji komunikacija između Beograda i Moskve i da se to može videti po određenim potezima koje povlači predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a odnose se prvenstveno na Kosovo.

„Ja sam uveren da postoji komunikacija između Beograda i Moskve. To je, naravno, danas nama možda teško dokazati, ali to nije nešto što ne može da se ‘ulovi’ i da se pokaže da postoji“, kaže Đukić.

Dodaje i da nije btino da li je ta komunikacija direktna ili ide preko određenih kanala.

„U svakom slučaju mi vidimo po određenim postupanjima Aleksandra Vučića da je to rezultat određenih sugestija ili podrške od strane Moskve. Na primer, kada se konkretno radi o kosovskom pitanju, iako je Moskva do guše u problemima i pravo je pitanje kome ona danas može da pomogne , kada treba njoj pomoći“, ističe Đukić.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje da li misli da predsednik Srbije ne može da se otrgne iz tog „zagrljaja“, Đukić odgovara:

„Mislim da je to ideološko-politički zagrljaj. S obzirom na koren stranke koju on predvodi, ti koreni se nalaze u radikalnoj politici, a radikalna politika u Srbiji je uvek bila pupčanom vrpcom vezana za majčicu Rusiju. Apsolutno mislim da Vučić ne može da se otrgne toga, niti će se ikad otrgnuti. Nezavisno da li je u pitanju Kosovo ili nešto drugo. Ako nije Kosovo, biće nešto drugo“, ističe Đukić.

„Uvek se konsultujem s Putinom“

Sam Vučić je u više navrata govorio o tome da se redovno čuje i konsultuje s predsednikom Rusije.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

„Uvek se konsultujem sa predsednikom Putinom i tražim njegov savet. Upoznam ga o tome šta se dešava i ne lažem, kažem istinu. Iako se njemu ne sviđa uvek sve. Mislim da je to jedna od stvari koje Putin veoma poštuje“, rekao je Vučić svojevremeno u intervjuu za agenciju TASS.

Interesantno je podsetiti i na nedavnu izjavu austrijskog novinara Kristijana Veršica da je u decembru 2021. godine upravo od Vučića saznao da će Rusija napasti Ukrajinu.

O ovome je predsednik Srbije rekao sledeće:

„Ne zato što mi je predsednik Putin bilo šta rekao, razumeo sam šta će se deseiti u Ukrajini. On bi uvek izdvojio 45 minuta da priča o Ukrajini, a tada nije govorio ni tri minuta. Meni je to bilo dovoljno. Kad svaki put ima potrebu da objašnjava, a onda više te potrebe nema, znači da je odluka doneta. Nisam mogao da govorim tako otvoreno, ali sam nedvosmisleno rekao da očekujem da će doći do velikih promena“.

Tajni sastanci

Kad je počeo rat u Ukrajini ti kontakti su privremeno prekinuti. Makar zvanično. Sve do maja 2022. kada su se Vučić i Putin čuli telefonom i dogovorili novi ugovor o nabavci gasa.

U međuvremenu isplivale su informacije o nekim „tajnim sastancima“ s ljudima bliskim ruskom vrhu.

Nakon što je propala ideja da ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poseti u Beograd, u trenutku kad je već uveliko bio pod sankcijama EU, Vučić se sa ministrom spoljnih poslova Rusije sastao u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN. Sa Zapada su stigle packe zbog ovog sastanka, pa su se neki susreti sa Putinu bliskim ljudima pokušali sakriti od očiju srpske javnosti.

Tako je portal Nova.rs otkrio da se Vučić tajno sastao sa zamenikom Sergeja Lavrova, Aleksandrom Gruškom.

„Evo ja sam hteo da sakrijem. Glup sam i mislio sam da mogu da sakrijem. Što bih ja hteo da sakrijem? Možda da bih sačuvao Srbiju. Recimo da su sve pogodili. Pa što ste me onda denuncirali? Što ste denuncirali predsednika svoje zemlje? Šta ste vi, profesionalni denuncijanti? Dragi naši na Zapadu ovaj je hteo nešto da sakrije od vas“, rekao je predsednik Srbije nakon što smo objavili ovu informaciju.

Nedugo nakon toga, Vučić se sastao i sa Turkom Daudovim, savetnikom čečenskog lidera Ramzana Kadirova. O ovome je srpsksa javnost saznala od samog Daudova, koji se pohvalio poklonom koji je uručio svom domaćinu u Beogradu.

Aleksandar Vučić i Turko Daudov Foto: Instagram/Turko Daudov

Savetnik Ramzana Kadirova, čečenskog lidera i jednog od aktivnih učesnika rata u Ukrajini, Turko Daudov, na početku razgovora sa Vučićem preneo je pozdrave iz Čečenije predsedniku Srbije i, preko njega, celom srpskom narodu. Njegove pozdrave Vučić, međutim, nije preneo srpskom narodu. Naprotiv, prećutao ih je. Na zvaničnom sajtu predsednika nije bilo vesti o sastanku, niti je medijima prosleđeno saopštenje.

Sve nabrojano govori u prilog tome da između režima u Srbiji i onog u Moskvi i dalje postoji čvrsta veza.

Nalog za hapšenje Putina i „samo što se nisam srušio“

Zato ne čudi Vučićeva izjava da mu je pozlilo nakon što je čuo vest da je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina.

„Samo što se nisam srušio kad su mi pokazali vest. Ovoliki magarac od skoro 120 kila, jer znam šta to znači za našu zemlju“, rekao je on u obraćanju građanima Sremske Mitrovice.

On je rekao i da ta odluka pokazuje da je Zapad spreman da ide do kraja, te da će izvršiti dodatni pritisak na sve one koji nisu do danas bili najoštrije okrenuti protiv Rusije, kao i da će oni koji flertuju sa Putinom snositi užasno teške posledice.

„Kad ovo govorim svestan sam situacije sa kojom ćemo mi da se susretnemo“, kazao je Vučić.

Govoreći o ovome, profesor Filozofskog fakulteta u penziji Žarko Korać je za list Danas rekao da je to zato što Vučić Putina doživljava kao velikog i značajnog političara.

Žarko Korać Foto:FoNet/Milica Vučković

„Taj odnos prema njemu traje još iz vremena kada je bio u SRS. Srpski nacionalisti su se istorijski oslanjali na Rusiju, iako je Srbija imala i prozapadne nacionaliste. Vučić je bio zgranut kada je sa zakašnjenjem otkrio da je Putin samo političar čija zvezda je na međunarodnoj sceni zbog ukrajinskog rata trajno potamnela. Stari Rimljani bi rekli: sic transit gloria mundi“, objašnjava Korać i zaključuje:

„To je novi udarac politici Srbije koja nije uvela sankcije Rusiji“.

BONUS VIDEO: Vučić komentarisao reakciju Moskve na njegovu izjavu da će možda morati da uvede sankcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar