Gljauk Konjufca
Gljauk Konjufca Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca je danas izjavio da je „samo jedan ključ moguć da se dijalog pomeri napred: Zajednica (opština sa srpskom većinom) zajedno sa priznanjem (nezavisnosti), inače nema napretka u dijalogu“ Kosova i Srbije.

Govoreći o izjavama premijera Aljbina Kurtija o izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku o njegovom radu u tim pregovorima, Konjufca je ocenio da je „primećeno da su Lajčakovi stavovi, koje on najviše artikuliše, stavovi koje zauzima Srbija“.

Izjave Kurtrija od pre nekoliko dana o načinu rada Lajčaka Konjufca ne smatra kritikom, već konstatacijama.

On je izneo i uverenje da Kosovo ne može da napravi nijedan korak napred u procesu dijaloga, ako nije na pomolu priznanje nezavisnoosti Kosova od strane Srbije i podsetio da je s tim obećanjem Samoopredeljenje došlo na vlast.

„Ono što je stav Srbije je da Kosovo treba da formira Zajednicu (opština sa srpskom većinom) van bilo kakvog političkog kišobrana procesa koji je došao do ove tačke gde smo sada“, rekao je on.

„Mislim da to uopšte nije fer. To je odstupanje od prvobitne ideje da nema Zajednice bez priznanja. Nazovite to de fakto priznanjem, to je priznanje državnosti Kosova. Srbija treba da se saglasi da, kada pređete granicu na Merdaru, da ste u drugoj državi“, smatra Konjufca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar