Foto: Vesna Lalić, EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Goran Miletić, direktor EuroPrajda i Civil Rights Defendersa za Evropu, dao je zvanično saopštenje povodom navoda predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će EuroPrajd biti otkazan "i tačka".

„Izjava predsednika Aleksandra Vučića u vezi sa zabranom EuroPride 2022 bazira se na tome da ne postoje bezbednosni uslovi za organizaciju. Uveren sam da mnogo manje napora država treba da uloži u obezbeđivanje skupa LGBT+ zajednice nego jednog ozbiljnog fudbalskog susreta, kakav je sutrašnji derbi Crvene zvezde i Partizana. Ne sumnjamo da će država sutra obezbediti navijače, kao što je to uradila i na primeru litija i drugih skupova protesnog i zabavnog karaktera koji su nedavno organizovani. Zbog toga, verujemo da će vođeni tom dobrom praksom obezbediti i naš skup 17. septembra. U suprotnom samo možemo razumeti da postoji jasna diskriminacija i nejednak tretman LGBT+ zajednice“, rekao je Miletić u zvaničnom saopštenju ispred organizacije Beograd i EuroPrajda.

Goran Miletić
Goran Miletić Foto: Vesna Lalić

Predsednik Srbije je izjavio danas da je Prajd zabranjen i da se ta odluka neće promeniti makar ga zvao i predsednik SAD Džozef Bajden lično.

„Što se tiče tuča na ulicama, daćemo sve od sebe da ih ne bude, zato smo tako i reagovali. Šta je tu važno? Kao što ste videli, kada ponestane argumenata, počinje vika i dreka. A to nisu argumenti, to vidimo svaki dan i kod jednih i kod drugih. Što više neistina i ponavljanja laži i što glasnije. Pristojni ljudi se povlače i kažu đta mi to treba, pustite Vučića da se bori protibv njih. Nemam stotinu ruku, ne mogu da na svaku laž odgovaram strpljivo. Zato smo doneli odluku da se Prajd ne održi i neće se održati. Može da me zove Džozef Bajden, može da zove i Anu Brnabić, može da zove Putin, Zelenski, Erdogan, neće biti promene te odluke. Država meri bezbroj puta, kada preseče, odluke države se poštuju“, rekao je Vučić, između ostalog.

PROČITAJTE JOŠ

Zabrana Prajda bi bila jasno kršenje Ustava kao i presude ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011., 2012. i 2013. godine proglašavaju neustavnim.

Kritike upućene predsedniku Srbije stigle su i iz Saveta Evrope.

„Najava predsednika Srbije ovog vikenda da bi EvroPrajd, koji bi trebalo da se održi u Beogradu u septembru, mogao biti odložen ili otkazan, zabrinjavajući je korak unazad za ravnopravnost i za demokratiju“, izjavio je danas Kristof Lakroa, generalni izvestilac o pravima LGBTQ+ osoba Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

„Događaji vezani za Prajd su vitalni izvor snage i solidarnosti i daju ključnu vidljivost borbi za LGBTQ+ ravnopravnost. Kao što je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno istakao, i kao što je Skupština ponovo naglasila u januaru, Prajd nije problem, ali zabrana Prajda jeste. Vlasti moraju aktivno podržavati ovakve događaje i omogućiti njihovo bezbedno održavanje. Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju da se poštuju“, navodi Lakroa u svom saopštenju.

„Srbija je napravila veliki korak napred od godina kada su bezbednosni zahtevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda. Gostovanje EuroPrajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko mešanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji“, rekao je Lakroa.

„Evropa gleda. Nemojte ovo pogrešno shvatiti“, zaključio je u svom saopštenju.

BONUS VIDEO: Vučić o zabrani Prajda 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar