Aleksandar Vučić i Parada ponosa Foto:MILOS MISKOV/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia/Dragan Mujan/Nova.rs

"Najava predsednika Srbije ovog vikenda da bi EvroPrajd, koji bi trebalo da se održi u Beogradu u septembru, mogao biti odložen ili otkazan, zabrinjavajući je korak unazad za ravnopravnost i za demokratiju“, izjavio je danas Kristof Lakroa, generalni izvestilac o pravima LGBTQ+ osoba Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

„Srpske vlasti su često izjavljivale da podržavaju ravnopravnost. Ovo je uvek dobrodošlo – ali reči nisu dovoljne“, podvukao je on u svom zvaničnom saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

„Jednakost se može postići samo aktivnim radom na njenom promovisanju i postizanju“, dodao je on.

„LGBTQ+ osobe su i dalje previše često prisiljene da osećaju da imaju nešto da kriju“, rekao je on.

„Događaji vezani za Prajd su vitalni izvor snage i solidarnosti i daju ključnu vidljivost borbi za LGBTQ+ ravnopravnost. Kao što je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno istakao, i kao što je Skupština ponovo naglasila u januaru, Prajd nije problem, ali zabrana Prajda jeste. Vlasti moraju aktivno podržavati ovakve događaje i omogućiti njihovo bezbedno održavanje. Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju da se poštuju“, navodi Lakroa u svom saopštenju.

„Srbija je napravila veliki korak napred od godina kada su bezbednosni zahtevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda. Gostovanje EuroPrajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko mešanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji“, rekao je Lakroa.

„Evropa gleda. Nemojte ovo pogrešno shvatiti“, zaključio je u svom saopštenju.

BONUS VIDEO: Vučić: EuroPrajd se neće održati makar me zvao i Džozef Bajden lično 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare