Na napetoj konferenciji za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja je, standardno, više ličila na rijaliti šou program, ispaljene su zapaljive populističke izjave koje su se najviše odnosile na predstojeći EuroPrajd, za koji Vučić tvrdi da će biti zabranjen "i tačka".

Nakon što je pitanje postavila novinarka N1 Žaklina Tatalović, a predsednik Srbije u svom maniru krenuo da joj odgovara sa povišenim tonom i uvredama – nazivajući njena pitanja lažnim i neuspelim konstatacijama, javila se novinarka Pinka Gorana Uzelac koja je predsednika Srbije, koliko god bizarno zvučalo, branila od Tatalović.

PROČITAJTE JOŠ

Jedno od pitanja obe novinarke odnosilo se na EuroPrajd i Vučićevu izjavu da ta manifestacija neće biti održana.

Vučić je tada izjavio da je Prajd zabranjen i da se ta odluka neće promeniti makar ga zvao i predsednik SAD Džozef Bajden lično.

„Što se tiče tuča na ulicama, daćemo sve od sebe da ih ne bude, zato smo tako i reagovali. Šta je tu važno? Kao što ste videli, kada ponestane argumenata, počinje vika i dreka. A to nisu argumenti, to vidimo svaki dan i kod jednih i kod drugih. Što više neistina i ponavljanja laži i što glasnije. Pristojni ljudi se povlače i kažu đta mi to treba, pustite Vučića da se bori protibv njih. Nemam stotinu ruku, ne mogu da na svaku laž odgovaram strpljivo. Zato smo doneli odluku da se Prajd ne održi i neće se održati. Može da me zove Džozef Bajden, može da zove i Anu Brnabić, može da zove Putin, Zelenski, Erdogan, neće biti promene te odluke. Država meri bezbroj puta, kada preseče, odluke države se poštuju“, rekao je Vučić, između ostalog.

Zabrana Prajda bi, s druge strane, bilo jasno kršenje Ustava kao i presude ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011., 2012. i 2013. godine proglašavaju neustavnim.

Goran Miletić, organizator EuroPrajda i direktor organizacije Civil Rights Defenders za Evropu rekao je za Nova.rs da će nastaviti organizovanje Prajda po planu.

„Razumem reči predsednika da zabrana znači zabrana, ali za sve građane Srbije je najbolje da se EuroPrajd održi prema planu, onako kako mi organizatori zajedno sa gradom i drugim državnim organima već mesecima radimo. Potpuno sam uveren da policija i bezbednosne službe mogu da urade svoj posao kao i svake godine i nije mi poznat nijedan razlog zbog kojeg bi EuroPrajd bio zabranjen. Ukoliko postoji neka informacija koju ne znam, voleo bih da to čujem od predstavnika najvišeg državnog organa“, rekao je Miletić za Nova.rs.

BONUS VIDEO: LGBT zajednica „gori“, a Ana Brnabić se češlja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare