Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prebacio je odgovornost za trenutno stanje na Kosovu na predstavnike bivše vlasti. On je rekao da je Kosovo trebalo da ima svoje tablice još 2011. godine i da je to rezultat sporazuma koji je te godine sklopio Borko Stefanović. On je optužio opozciju da "radi protiv svoje države" u trenucima kad, kako kaže, Srbija nema saveznika u Briselu.

Šef srpske države ponovo je našao povod da se obruši na opoziciju i da ih optuži za probleme u državi. Iako već deceniju upravlja državom, odgovornost za trenutno stanje na terenu neumorno prebacuje na predstavnike bivše vlasti.

I naravno da je priča oko tablica poslužila Vučiću da sebe predstavi kao „borca za Srbiju“, koji zbog silne brige za državu ne spava, a da istovremeno svoje političke protivnike obeleži kao one koji su krivi za njegove besane noći.

Krenimo redom.

Predsednik se najpre obrušio na Radu Trajković, koju je opisao kao „ženu koja želi da bude Kurtijev izbor, iako ima jedan odsto podrške“.

Zatim je dodao da u dogovoru, koji je postigao Borko Stefanović, iz 2011. godine, stoji da prištinska strana dobija svoje tablice.

Pročitajte još...

„Ona bi da menja Ustav Kosova, da legitimizuje Vojsku Kosova i da se ukine srpski jezik. Trebalo je da imaju te tablice 2011. godine. Reč je o sporazumu koji je potpisao Borko Stefanović, ne ja, ne Dačić, ne neko drugi. Mi sve vreme govorimo o sporazumu iz 2011. godine. Ja ćutim sve vreme da bih sačuvao nešto što je nemoguće sačuvati i nešto što je 2011. predato. Kao što vidite, uspevamo u tome. Uspevamo i nastavljamo da se borimo u bukvalno nemogućoj situaciji. A vi na sve to, vi koji ste uvek protiv srpskog naroda, vi koji kriminalizujete Srbe, posebno na severu, držite nam patriotske pridike. Da je sve to tačno što su rekli, zamislite – uspeli smo da kupimo još godinu dana vremena“, naveo je on.

Vučić je dodao se izborio da KM tablice kao simbol države Srbije.

„A ne zato što to ima nekakvu vrednost. Uspeli smo to posle 11 godina od kad je potpisan sporazum u kom piše da to mora da bude jedinstveno izdavanje na teritoriji pokrajine. A sad moje pitanje – da je sve tako kako kažu, a što to govorite? Što idete protiv svog naroda? Što gledate da otežate državi uvek i u svakom trenutku? A što to morate da radite? A što ti Ristiću lažeš kad govoriš o tome? Što si čekao, ti kojih si uzeo stotine hiljade evra od albanskih vlasti? Još nam držiš patriotske pridike? Što to radite, ljudi“, pitao se Vučić.

On je rekao je pozicija Srbije teška, jer ona, kako kaže, nema saveznika u Briselu.

„Znate li koliko je teško? Toliko je teško da mi 11 godina posle gluposti koje ste nam ostavili pokušavamo i upsevamo nešto da popravimo. Još biste da nam držite predavanja i pridike? U poslednjih sedam dana legao nisam. Ne pitate kad je ko stigao iz Brisela, kad je stigao tamo, kad se vratio ovde, završio pregovore, sa jednima, drugima, trećima… A da smo slučajno imali nemire danas, znate šta biste govorili? Da vas Vučić vodi u devedesete, ratove, sukobe i sve drugo… Ta vrsta bezobraznog licemerja, bezobzirnih laži je nešto što državi samo otežava. Svi joj otežavaju i samo gledaju kako da nam dodaju dodatne samare na leđa. Super, nastavite sa tim“, dodao je on.

BONUS VIDEO „Traže nam da priznamo Kosovo“: Prva reakcija Vučića nakon odluke Evropskog parlamenta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare