Foto: N1

Građani Vojvodine s pravom glasa imaće priliku na sutrašnjim izborima da izaberu i 120 poslanika novog saziva Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, devetog od prvih višestranačkih izbora koji su održani 31. maja 1992. godine.

Za mandate u Skupštini Vojvodine takmiči se devet lista, od kojih je za tri utvrđeno da imaju položaj stranke nacionalne manjine. Kako prenosi Vojvođansko istraživačko-analitički centar (VOICE) na svom lajv-blogu, na listama je ukupno 875 kandidata, od kojih više od polovine dolazi iz šest najvećih gradova u Vojvodini, a samo u Novom Sada živi više od četvrtine kandidata.

Iz šest najvećih gradova u Vojvodini dolazi više od polovine kandidata, njih 489, najviše iz Novog Sada (225), Subotice (76), Zrenjanina (66), Pančeva (48), Sremske Mitrovice (46) i iz Sombora (28). To znači da iz preostalih 39 lokalnih samouprava dolazi samo 386 kandidata.

Lista koju predvodi Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) gotovo polovinu svojih kandidata ima iz Novog Sada (58), više od četvrtine kandidata iz Novog Sada (35) ima Vojvođanski front, lista Srpske napredne stranke (SNS) ima 33, Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpska radikalna stranka (SRS) po 31, a najmanje kandidata iz najvećeg grada u Vojvodini ima Savez vojvođanskih Mađara (SVM), njih šestoro.

Bački Petrovac i Kovin su najmanje zastupljeni na izbornim listama, obzirom da iz Bačkog Petrovca ukupno tri kandidata imaju samo liste SNS i SPS, dok su ukupno četiri kandidata na svoje liste iz Kovina uvrstili samo SPS i SVM.

Lista SNS nije uspela da kandidatima pokrije samo tri od ukupno 45 lokalne samouprave u Vojvodini. Lista SPS nema kandidate iz deset samouprava, dok radikalima manjka kandidata iz 12 lokalnih samouprava.

Uprkos nazivu „Vojvođanski front“ ova lista nema kandidate iz čak 24 vojvođanske lokalne samouprave, u čemu su čak i iza liste koju predvodi POKS, koji nema kandidate iz 19 lokalnih samouprava. Koalicija Metla 2020, za razliku od ostalih nemanjinskih lista, ima samo 50 kandidata, od kojih je 20 iz Novog Sada, dok preostali kandidati te liste dolaze iz svega još sedam lokalnih samouprava.

Manjinske liste birale su kandidate mahom iz sredina u kojima mogu da računaju na glasove svoje sunarodnjačke izborne baze.

Otuda, SVM ima kandidate samo iz 28 lokalnih samouprava, ali i listu sa svih 120 kandidata, „Koalicija za mir“ prijavila je listu sa 65 kandidata i oni dolaze iz svega 12 lokalnih samouprava, dok lista koju predvodi akademik Zukorlić ima najmanje kandidata za poslanike (40) koji dolaze iz pet lokalnih samouprava, najviše iz Pančeva i Novog Sada.

Aktuelni predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prvi je na listi SNS, za njim sledi još uvek potpredsednik u odlazećem sazivu Damir Zobenica. Osim Mirovića, na listi više nema nikog od članova poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine „Napred Srbijo“, koja je bila preteča „naprednjaka“ i koja se 2008. otcepila od SRS.

Na listi za predstojeće izbore nema ni Milenka Jovanova, dosadašnjeg šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine, obzirom da je on sada kandidat je za Skupštinu Srbije, kao ni njegovog prethodnika Predraga Matejina, koji nije kandidat čak ni na lokalnoj listi SNS u Zrenjaninu. Koalicioni partneri SNS-a dobili su na listi 16 mesta.

Listu SPS ponovo predvodi Dušan Bajatović, potpredsednik SPS, čelnik pokrajinske organizacije te stranke i direktor „Srbijagasa“. Drugi na listi je Miroslav Bošković iz koalicione Jedinstvene Srbije, stranke koja je na zajedničkoj listi dobila četvrtinu mesta na listi, koji je aktuelni zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku, gradjevinarstvo i saobraćaj.

Listu SRS predvodi dosadašnji šef poslaničke grupe Đurađ Jakšić, ali od osmoro poslanika iz dosadašnjeg saziva status kandidata za novi saziv imaju još samo Vojislav Kulačin i Ivana Zečević, dok listu SVM predvodi njen lider Ištvan Pastor sa dva uzastopna mandata na čelu Skupštine Vojvodine.

Listu Koalicije Vojvođanski front-Ujedinjeni za demokratsku Srbiju, koju čine Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Crnogorska partija, Demokratski blok, predvodi predsednik LSV Nenad Čanak. Među prvih 20 kandidata te liste je skoro čitavo Predsedništvo LSV-a, kao i predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić.

Listu Koalicije Za kraljevinu Srbiju-Za srpskog vojvodstvo, koju čine POKS i Monarhistički front, predvodi predsednik POKS-a Žika Gojković, a listu Koalicije Metla 2020 (Demokratska stranka Srbije i Narodna jaka Srbija) predvodi Branislav Ristivojević, dekan pravnog fakuteta u Novom Sadu i nekadašnji pokrajinski poslanik.

Nosilac liste Koalicije za mir (Bošnjačko građanska stranka i Stranka Crnogoraca) je predsednik LDP Čedomir Jovanović, dok na listi Koalicija „Akademik Muamer Zukorlić-Samo pravo-Stranka pravde i pomirenja-Demokratska partija Makedonaca“ 31 od 40 kandidata dolazi iz Demokratske partije Makedonaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar