FOTO TANJUG / ALEKSANDRA OTASEVIC / an

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je večeras većinom glasova uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za poslanike Skupštine Srbije na teritoriji Kosova i Metohije u nedelju, 21. juna.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da je uputstvo sadržinski gotovo identično kao na izborima za predsednika Srbije 2017. godine.

Naveo je da je novina to što će prilikom utvrđivanja rezultata glasanja u Raškoj i Vranju biti prisutni i članovi radnog tela čije će članove predlagati svi podnosioci lista i koje bi vršilo kontrolu kao prošireni sastav biračkog odbora.

Članica RIK-a Željka Radeta ocenila je da su pojedine odredbe predloga uputstva protivustavne i protivzakonite i da je suština da se na Kosovu i Metohiji moraju sprovoditi izbori po zakonu kao i u ostatku Srbije.

Član Komisije Marko Pušica upitao je kada će RIK sprovoditi izbore na Kosovu i Metohiji a ne glasanje koje se, po njegovim rečima, sprovodi samo u inostranstvu.

„Svi koji budu glasali za ovaj akt treba dobro da razmisle u čemu učestvuju. Vratimo izbore na Kosovu i Metohiji u ustavne i zakonske okvire“, naveo je Pušica.

RIK je kao neblagovremene odbacio prigovore 103 birača na rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za poslanike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar