Foto: TANJUG/ TANJA DROBNJAK/ bk

Republička izborna komisija trebalo bi konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji se održavaju 21. juna, da objavi najkasnije 96 sati od časa završetka izbora, do 25. juna u 20 sati.

Republička izborna komisija ima rok od 10 dana, od dana objavljivanja konačanih rezultata izbora, dodeli mandate poslanicima u novom sazivu parlamenta. Ustavom Srbije je predviđeno da prva sednica novog saziva parlamenta mora biti održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

Predviđeno je da prvu sednicu saziva sazove predsednik aktuelnog saziva, a na njoj se potvrđuju mandati poslanika.

Parlament se konstituiše potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime formalno prestaje mandat starom sazivu parlamenta.

Mandati se, na osnovu Zakona o izboru narodnih poslanika, dodeljuju po redosledu sa liste, a na listi mora biti 40 odsto manje zastupljenog pola, odnosno žena.

Mandate u parlamentu osvajaju samo one liste koje su prešle izborni cenzus koji iznosi tri odsto.

Za manjinske liste važi prirodni prag koji se dobija kada se zbir glasova stranaka koji pređu cenzus podeli sa 250, što je broj poslanika u Skupštini Srbije.

Poslanici polažu zakletvu kojom se obavezuju da će dužnost obavljati predano, pošteno, savesno u skladu sa Ustavom, da će braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode.

Skupština Srbije novu Vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca. U protivnom se parlament raspušta i raspisuju se novi izbori.

Ako se to dogodi, novi izbori moraju biti održani najkasnije za 60 dana.

Vlada je izabrana ako njen izbor podrži većina od ukupnog broja poslanika. Mandat Vlade počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare