Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Građani Srbije će na izborima 21. juna glasati u specifičnim uslovima, budući da je epidemija koronavirsua i dalje aktuelna u našoj zemlji. Prema Zaključku Kriznog štaba za suzbijanje epidemije, preporučuje se građanima da prilikom glasanja nose zaštitne maske, a sudeći prema tom dokumentu, onaj birač koji je ne bude imao, dobiće je na glasačkom mestu. Predviđen je i niz drugih preporuka, kako za članove biračkog odbora, tako i za same birače, a definisani su i uslovi koje moraju da ispune prostorije u kojima će se odvijati glasanje.

Republičkoj izbornoj komisiji pre dva dana dostavljen je Zaključak Kriznog štaba, a koji se odnosi na mere za suzbijanje i sprečavanje širenja koronavirusa na dan izbora 21. juna. Kompletan dokument na svom sajtu objavila je organizacija CRTA.

Čega moraju da pridržavaju birači?

Unutar glasačkog mesta preporučuje se nošenje maske za lice. Kako se navodi u Zaključku kriznog štaba, a one će biti obezbeđene za birače.

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Oni treba da vode računa o fizičkoj distanci od najmanje jedan metar u odnosu na druge birače tokom „izvođenja radnji koje prethode postupku glasanja“ i to: provere UV lampom da li je birač glasao na drugom biračkom mestu, utvrđivanja identiteta birača, provere da li je birač upisan u izvod u birački spisak, uručivanja glasačkog listića, obeležavanja birača sprejom.

Birači bi u odnosu na članove biračkog odbora takođe morali da budu udaljeni najmanje jedan metar, a tokom utvrđivanja identiteta birača potrebno je da on kratkotrajno ukloni masku sa lica.

U Zaključku Kriznog štaba se navodi da se tokom glasanja birač nalazi iza paravana za obezbeđivanje tajnosti glsanja , koji predstavlja „mehaničku barijeru za prenošenje kapljičnih infekcija“. Neophodno je takođe obezbediti udaljenost paravana za glasanje od najmanje jedan metar.

Čega moraju da se pridržavaju članovi biračkog odbora?

Članovi biračkih odbora od zaštitne opreme dužni su da nose i maske i rukavice i kad god su u mogućnosti neophodno je da operu ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi ili da koriste dezinfekciona sredstva.

Među članovima biračkog odbora neophodno je osigurati fizičku distancu od najmanje jedan metar, a dužinu kontakta sa birčima treba da smanje na najmanju moguću meru. Prema Zaključku Kriznog štaba, nijedan pojedinačni kontakt birača sa članovima biračkog odbora ne bi smeo da bude duži od 15 minuta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Ukoliko se tokom izbornog procesa pojavi bilo koji simptom kovida 19 kod člana biračkog odbora, dužan je da o tome obavesti predsednika tog tela. On je, sa druge strane, u obavezi da o tome informiše dežurnog epidemiologa nadležnog instituta, odnosno zavoda za javno zdravlje, a osobu sa simptomima korone neophodno je privremeno smestiti u odvojenu prostoriju za izolaciju do dolaska sanitetskog vozila.

Čišćenje biračkog mesta i provetravanje

U Zaključku Kriznog štaba se navodi da je najmanje 24 sata pre početka glasanja potrebno očistiti biračko mesto, a 30 minuta posle čišćenja provetriti prostoriju.

Takođe, potrebno je redovno provetravati prostoriju tokom procesa glasanja a poželjno je da jedan prozor bude uvek otvoren. U dokumentu se navodi da ne treba koristiti veštačku ventilaciju.

Prostor treba da bude organizovan na način da uvek postoji fizička distanca od jednog metra između birača, a u slučaju gužve, treba da se obezbedi prostor za čekanje u redu ispred prostorije.

Fizička distanca između birača u redu treba da bude najmanje jedan metar.

U Zaključku Kriznog štaba navodi se i da ne izbori ne mogu da se odvijaju u prostorijama u kojima su se lečile osobe obolele od kovida, niti u prostorima gerijatrijskih ustanova i ustanova socijalne zaštite.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare