Foto: REUTERS/Yves Herman

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković doputovao je večeras u Brisel, saopšteno je iz te kancelarije.

Petković će sutra učestvovati u novoj rundi dijaloga na ekspertskom nivou, na poziv specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. 

Sastanku će, kako je ranije najavio portparol Evropske unije Peter Stano, prisusvovati zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

„Oni će se sastati u Briselu i nastaviti da razgovaraju o primeni prethodnih sporazuma, otvorenim pitanjima i kako ići dalje“, naveo je tada Stano.

Petković i Bisljimi su se poslednji put sastali u okviru dijaloga krajem septembra, kada je postignut dogovor o deeskalaciji na severu Kosova nakon tenzija nastalih posle odluke vlade u Prištini da uvede mere reciprociteta za registarske tablice vozila koja ulaze iz centralne Srbije.

U međuvremenu, 21. oktobra, održan je prvi sastanak radne grupe formirane sa ciljem da pronađe trajno rešenje za pitanje registarskih tablica u roku od šest meseci.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj najavio je ranije danas da bi do kraja godine trebalo da se održi još jedna runda pregovora između Beograda i Prištine u Briselu, kao i da Unija očekuje od dve strane da potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume.

„Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, očekujemo da Srbija i Kosovo potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume, da naprave brz napredak u normalizaciji odnosa. Imaćemo, nadam se, još dijalog između Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu do kraja godine“, kazao je Borelj novinarima posle sastanka šefova diplomatije zemalja EU na kojem su učestvovali i partneri iz istočne Evrope.

On je pozvao lidere obe strane da se odazovu njegovom pozivu za dijalog.

BONUS VIDEO: Brisel rešen da se spuste tenzije u regionu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar