Nedelja zasedanja Sukpštine Srbije povodom rebalansa budžeta je za nama, i nekoliko rasprava zasenilo je ono zbog čega su poslanici bili na sednici. A s obzirom na to da se, između ostalog, govorilo i o farmericama predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje koštaju “kao dve plate prosvetnih radnika” do Mercedesa od pola miliona evra koji vozi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, izgleda da je ipak pomalo bilo reči i o državnom novcu.

Sve informacije sa zasedanja možete pronaći na našem BLOGU UŽIVO.

Na sednici Skupštine Srbije koja održana raspravljalo se o rebalansu budžeta, kojim su u odnosu na inicijalni plan sa početka godine predviđeni prihodi veći za 133 milijarde dinara, a rashodi za 193 milijarde.

PROČITAJTE JOŠ....

Ipak, nije se samo o tome govorilo. Izdvojili smo pet ključnih momenata tokom ovonedeljnih zasedanja Skupštine Srbije.

Milica Zavetnica pozvala građane na demografsku obnovu Srbije

Ministarka za demografiju i brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski tokom sednica je više puta pomenula kako je demografska obnova najvažniji zadatak našeg naroda, kao i da “svi građani imaju svoju ulogu u započinjanju demografske obnove naše nacije”.

Isto tako, Stamenkovski je tokom zasedanja navela da je potrebno odmah započeti borbu što se tiče demografske obnove, kao i koliko je važno očuvati porodične vrednosti među građanima.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Strateško opredeljenje države je da sačuva tradicionalnu porodicu nasuprotnost pokušajima vouk kulture da se izvrši eutanazija porodice kakva oduvek postoji“, kazala je ministarka.

Đilas razbesneo poslanike SNS kad je pričao o famericama Aleksandra Vučića

Narodni poslanik i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas upitao je na sednici u utorak ministra finansija Sinišu Malog da objasni na koji način se finansira „fundus“ koji koristi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na sednici pokazao poslanicima fotografiju na kojoj se video predsednik Vučić, i upitao da li je “moralno da predsednik države nosi farmerke koje koštaju kao dve nastavničke plate u Srbiji”.

“Jedna nogavica farmerki predsednika države košta više nego što je plata nastavnika u Srbiji, otprilike isto košta kao plata koju prosvetari traže za šta govoorite da nema para. Za nogavicu farmerki predsednika države ima 105.000 dinara, ali za učiteljice, nastavnike srpskog, matematike, istorije, tehničkog, stranog jezika nema 105.000 dinara”, rekao je Đilas.

Ubrzo mu je stigao i komentar iz Njujorka, od predsednika lično.

„Trudim se da se uvek borim za svoju zemlju i da ne pokazujem nikakvu dozu bahatosti i osionosti. Nisam posebno bogat, osim što imam troje divne dece. Ne bih ulazio u patetiku, kad govorite o farmerkama – ne znam, ne kupujem ih, ali znam kakve god farmerke da imate… trudim se da budem pristojno i čisto odeven. Sve što imam od garderobe ne vredi ni dve felne, jednog od desetina džipova Dragana Đilasa“, rekao je Vučić.

Međutim, predsednik tom prilikom nije objasnio kako je došao do novca za farmerice od 1.800 evra, niti na koji način se finansira njegov fundus.

Parandilović o “kokainskom zavisniku u ulozi ministra”

Istog dana kada je Dragan Đilas govorio o ceni Vučićevih farmerki, poslanik Miloš Parandilović rekao je u Skupštini Srbije da je predsednik Srbije omogućio ministrima u Vladi da se bogate na račun građana i vrše lobotomiju.

Takođe, on je naveo da „lekcije o patriotizmu“ u našoj zemlji drže „kokainski zavisnici u ulozi ministra koji se leče u Moskvi“, i predložio da se na ulazu u Skupštinu stavi test na narkotike.

„A ne da nam kokainski zavisnici u ulozi ministara, koji se malo-malo leče u Moskvi, pa onda dođu ovde da ispiraju Srbima mozak… koji su učestvovali u najvećoj nesreći sa Mirom Marković i Željkom Mitrovićem, devedesetih pravili stranku, uništavali Srbiju, iskopali grob Srbiji…. sad oni leleču nad sudbinom Srbije i pozivaju na patriotizam“, rekao je Parandilović.

Nakon izlaganja, predsedavajuća Marina Raguš izrekla mu je opomenu. Međutim, Parandilović se nije zaustavio samo na tome.

“Vi imate pravo da izričete opomene koliko hoćete, vi od istine ne možete da pobegnete. Ničije ime nisam pomenuo ovde, ali ministar se dobro prepoznao i vidim da se sve vreme kezi, ali to ste vi. Siniša Mali sedi ovde u odelu od 17.000 evra, a priča ljudima da bi trebalo da jedu parizer i majonez.. Šta sa vama nije u redu? Paradigma srpskog propadanja je Slaviša Kokeza, kog ste pustili da napravi 500 miliona preko Fudbalskog saveza Srbije, pa je volešbno nestao. Sad uništavate Partizan, sutra ćete Zvezdu. Gde god mogu pare da se peru, tu ste vi“, kazao je Miloš Parandilović čiji je govor izazvao pravu buru u parlamentu.

Begstvo Rusa i „Brabus“ nasušni

Narodni poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić na sednici u četvrtak imao je nekoliko pitanja za potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina. Između ostalog, upitao ga je da li je tačno da je, dok je bio direktor BIA, organizovao bekstvo ruskog državaljanina iz Milana u Moskvu.

Taj ruski državljanin je inače, kako je naveo Aleksić, bio optužen za trgovinu balističkim oružjem, krijumčarenjem ositljeve vojne opreme, tehnolgije dvostruke namene i krijumčarenjem nafte iz Venecuile za Rusiju pod sankcijama.

“Bio je u Milanu u kućnom pritvoru, kažu da je deo BIA izradio falš papire i da je sa skinutom nanogicom preko Hrvatske i Bosne stigao za Srbiju. Zatim je preko Estonije, avionom avio kompanije Pink preko Estonije odleteo za Moskvu”, rekao je Aleksić.

Nakon toga, sve oči bile su uprte u fotografiju crnog Mercedesa BRABUSA G klase koju je pokazivao Miroslav Aleksić, naglasivši kako pripada Vulinu, i pritom vredi pola miliona evra.

„Da li je ovo vaš auto? To je auto koji košta pola miliona evra. Vama to nije problem dok govorite prosvetarima da treba da budu zadovoljni, jer im je povećana plata na 800 ili 900 evra. Vi ste došli ovde da nama držite lekcije i pričate o svemu i svačemu, osim o budžetu“, zaključio je Aleksić.

Vulin je, sa druge strane, demantovao da je “bilo koga prebacio preko granica” i naglasio da je moguće da automobil spada među oduzetim vozilima, te se zbog toga koristi.

Miki Aleksić Foto: RTS

“Što se tiče Brabusa, odmah da Vam kažem da je vrlo moguće da to imamo u oduzetim vozilima. Nikada niko ne bi takve pare dao. Postoji budžet, tačno se zna šta može da se kupi. Ono što ja ne znam, jeste da se takva vozila oduzimaju kriminalcima, ali kojim kriminalcima? Možda je to neko vama blizak, pa biste da Vam vratimo“, rekao je on.

Vulinu “nema ništa lepše od žene”

Poslanica Slavica Radovanović iz NPS obratila se povodom automobila koji, kako je Aleksić ranije izjavio, vozi potpredsednik Vlade i rekla kako je Vulin izneo niz laži.

“Vozila koja oduzima MUP su na posebnim mestima, odnosno zaštićena su i ne mogu da budu vozila od funkcionera. Prema tome, ovde ste izneli niz laži“, rekla je ona.

Vulin joj je odgovorio kako se ta vozila koriste u skladu sa zakonom, ali je pre toga par minuta pričao, ne šalimo se, o tome kako “nema ništa lepše od žene”.

„Nema ništa lepše. Znate onaj osećaj kad prođete, pa ostane trag njenog parfema. Znate onaj poljubac u kraj usana. Znate onaj pogled preko trepavica – nema ništa lepše od žene. Ako sam nešto naučio u životu, naučio sam da se sa ženama ne svađam. Nemojte se svađati sa ženom, cenite njenu lepotu, dobrotu. Jednostavno je volite, i to je dovoljno. Dakle, uopšte neću da protuvrečim mojoj uvaženoj prethodnici, ja toliko poštujem i toliko volim žene da ću preći preko njenog tona i uvreda i svega jer, uostalom, ko to nije doživeo od žene? Morate ih voleti“, rekao je Aleksandar Vulin.

Poslanici opozicije su optužili Vulina za seksizam zbog kako su rekli, nedoličnih komentara na račun žena, ali je reagovala predsednica Skupštine Ana Brnabić.

Zoran Lutovac iz DS obratio se predsednici Skupštine Srbije Anu Brnabić povodom izlaganja Aleksandra Vulina o tome.

„Zamislite da ste vi govorili, predsednice, kako vi volite žene. Na šta bi to ličilo sad? Hoćemo li ovde da se nadmećemo time“, rekao je Lutovac.

Brnabić mu je, s druge strane, odgovorila kako nju nije sramota da to kaže.

„Znate, mene nije sramota – ja volim žene. Tako da, nikakav problem, ja se slažem sa ministrom Vulinom. Ne znam šta vam je ovo tačno značilo“, zaključila je predsednica Skupštine Srbije raspravu o ljubavi prema ženama.

Sve u svemu, radni dani u Skupštini Srbije u nedelji za nama bili su prilično sadržajni, a tek nam sledi debata o iskopavanju litijuma. Ako je suditi po najavama, poslanici će raspravljati o ovoj temi od narednog ponedeljka ako u međuvremenu vlast SNS ne pronađe način da izbegne raspravu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare