Foto: Zoran Lončarević

Direktor Srbijagasa i funkcioner SPS Dušan Bajatović objavio je za godinu dana tri naučna rada u specijalizovanim svetskim časopisima, što je između ostalog uslov za dobijanje doktorske titule na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Kako je reč o rezultatu koji bi mogao da pođe za rukom samo elitnim naučnicima, tri naučna rada u godinu dana, u javnosti se postavilo logično pitanje - ko je Bajatoviću pisao naučne radove. Ono što se može videti je da su na radove uz Bajatovića potpise stavila još petorica profesora.

Ono što se može videti u javno objavljenim dokumentima je da je Dušan Bajatović u sva tri rada koautor, a da je u svakom od tri objavljena potpisnik vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Aleksandar Anđelković.

Osim toga on je Bajatoviću i mentor na doktorskim studijama.

Reč je o mladom profesoru, od oko četrdesetak godina, koji prema podacima sa Scopus.com ima 29 naučnih radova obavljenih u naučnim časopisima od 2012. godine.

Na jednom naučnom radu, Bajatović je potpisan kao prvi autor, nosilac rada, a drugi je njegov mentor, profesor Anđelković.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

To što je direktor Srbijagasa potpisan prvi takođe nije slučajno jer je to takođe jedan od uslova za dobijanje titule doktora.

Na druga dva naučna rada objavljana u specijalizovanim svetskim časopisima pored Bajatovića i Anđelkovića potpisani su i profesori Danijel Todorović, Mladen Tomić, Ranko Bojanić, Ilija Ćosić i Rado Maksimović.

Svi su sa Novosadskog univerziteta, i to uglavnom sa Fakulteta tehničkih nauka.

Među njima ima i profesora koji imaju iza sebe objavljene brojne naučne radove. Tako je na primer, prema podacima Scopus.com, profesor Ilija Ćosić je objavio 61 naučni rad, Mladen Tomić 20…

Ono što je izvesno je da iza ovih profesora stoje brojni naučni radovi.

Sa društvenih na tehničke nauke

Ono što se zna je da je Dušan Bajatović završio fakultet za menadžment na Megatrendu. Zato nije jasno kako je i kada stekao znanje iz tehničkih nauka na kojima želi da doktorira.

Na pitanje Nova. rs sa kojim osnovnim studijama je Balatović konkurisao na doktorskim studijama odgovor sa Fakulteta tehničkih nauka ije stigao. Osim toga pitali smo ih i da li je i kada direktor Srbijagasa dolazio na fakultet da polaže ispite.

Podsetimo, akademik Dušan Teodorović je u izjavi za Nova.rs rekao da ne zna zasigurno ko je pisao radove i disertaciju Bajatoviću, ali da ima pretpostavke koje ipak ne želi da iznosi bez dokaza.

Dušan Teodorović
Dušan Teodorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ono što sigurno znam je da se Dušan Bajatović do danas nije nikad bavio nikakvom naukom bilo gde. Za to ne postoji nikakav trag u svetskoj literaturi. O tome da li se neko bavi naukom postoje tragovi, učešća na domaćim i međunarodnim konferencijama, publikacije u zbornicima radova, predavanja, seminari, saopštenja itd. Znači vrlo lako možete da utvrdite da li je neko naučno treniran. Bajatović je daleko od tog treninga“, rekao je naš sagovornik.

Kako je pokazala analiza oko tri miliona objavljenih naučnih radova, u poslednjih 50 godina, vrhunski profesionalci u proseku godišnje imaju oko 2,3 do 2,5 naučnih radova.

Direktor „Srbijagasa“ uz svojih devet funkcija koje obavlja, uspeo je u 2020. da objavi čak tri.

BONUS VIDEO: Demonstracije ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare