Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Lider SNS Aleksandar Vučić ima još 22 dana da formira novu vladu koju će predvoditi Ana Brnabić. Iako je prošlo šest meseci od izbora, još nije poznato ko će sve zauzeti ministarske fotelje u Nemanjinoj 11. Spekuliše se da bi na mesto ministra spoljnih poslova mogao da dođe Marko Đurić, aktuelni ambasador Srbije u SAD.

Jasno je da Aleksandar Vučić namerno odugovlači sa formiranjem nove vlade. Iako je govorio da ćemo vladu dobiti do kraja jula, zatim u avgustu… približili smo se isteku zakonskog roka.

Poslednji termin u kome po Ustavu mogu biti izabrani premijerka i novi ministri je 30. oktobar, a to znači da su ostala još 22 dana za formiranje novog kabineta Ane Brnabić.

Iako je prošlo već šest meseci od izbora i mada su oboreni svi rokovi u dužini formiranja vlade, mandatarka Brnabić je nedavno izjavila da se taj proces odvija “najbrže moguće” u datim okolnostima.

“Kada zaista na dnevnoj osnovi moramo da gasimo raznorazne požare, da se borimo za stabilnost, ne samo političku, već i energetsku. Što se tiče dnevnog života građana, da li je vlada tehnička ili se čeka nova – ništa se nije promenilo“, izjavila je nedavno mandatarka i dodala da ćemo novu vladu dobiti u ustavnim rokovima.

Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, obraćanje javnosti predsednika Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sudeći prema najavama, biće mnogo novih imena u Nemanjinoj 11. Za sada se samo zna da će ministarske funckije zadržati Siniša Mali i Ivica Dačić, te da će se u ulozi ministra naći i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. Brnabić je potvrdila da će u njenom timu biti i Goran Vesić, ali nije želela da otkrije da li će biti novi ministar ili će dobiti neku drugu funkciju u izvšnoj vlasti.

Spekuliše se da će se u Vladu vratiti Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD. On je ranije godinama bio na poziciji direktora Kancelarije za KiM, a sada se priča da će sesti u fotelju ministra spoljnih poslova.

VIDEO Marko Đurić: Od tapšača do ambasadora
Foto: printscreen/Nova.rs

Đurić se navodno hvali da će biti novi šef srpske diplomatije i da će preuzeti funkciju na kojoj je u prethodne dve godine bio Nikola Selaković.

“Nova” je ranije pisala da je Đurić tražio od Vučića da se vrati u Srbiju i zauzme neku ministarsku funkciju. On je na razgovorima kod predsednika bio u vreme kada su održavane konsultacije oko formiranja nove vlade.

“Đurić nikako nije zadovoljan u Vašingtonu i želja mu je da se vrati u Beograd. To je i saopštio Vučiću, verovatno ohrabren informacijama koje su se pojavile u javnosti da je viđen za jednog od ministara u novoj Vladi Srbije”, rekao je ranije sagovornik “Nove”.

U igri za ministra spoljnih poslova je i Ivica Dačić. On je navodno tražio od Vučića da se vrati na tu poziciju, na kojoj je bio od 2016. do 2020. Ipak, nuđena mu je i funkcija ministra odbrane i ministra policije i veća je verovatnoća da će preuzeti jedno od dva ministarstva sile.

BONUS VIDEO Marko Đurić: Od tapšača do ambasadora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar