Foto: A.K./ATAImages, Vesna Lalić/ Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon javnih poruka ljubavi koje su razmenili mandatarka Ana Brnabić i funkcioner SNS Goran Vesić, izvesno je da će bivši zamenik gradonačelnika Beograda biti u novoj Vladi Srbije. Da li će to biti mesto ministra, pomoćnika, državnog sekretara ili savetnika, ostaje da vidimo, ali u ovom opštem neznanju o tome kada će vlada i da li ćemo je uopšte dobiti u zakonom predviđenom roku, izgleda da je Vesić uz svega još nekoliko imena - siguran.

Mandatarka Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je mnogo promena ne samo u novoj vladi, nego i u Zakonu o ministarstvima.

„Nova vlada će biti formirana u skladu sa ustavnim rokovima, imaćemo neka nova ministarstva i biće dosta novih lica“, rekla je ona, dodajući da bi volela da u svom timu vidi Gorana Vesića.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Upitana da li će bivši gradski menadžer Goran Vesić biti ministar, mandatarka je odgovorila:

„Ne mogu da kažem to, ali volela bih da vidim Gorana u svom timu, na jedan ili drugi način. On je izuzetno efikasan, stvarno jako, jako posvećen i čovek koji se nikad nije libio da uči, da stiče nova znanja, da bude u korak sa trendovima. To je ono što nama treba u vladi, tako da bih volela da ga vidim u svom timu“, istakla je Brnabić.

Vesić je dan kasnije uzvratio komplimentima.

Goran Vesić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

On je rekao da će Brnabić odlučiti ko će biti na kojoj poziciji, ali je dodao da mu „prijaju njene reči i da voli da radi s njom“.

Oni su sigurni…

Što se nove Vlade Srbije tiče, na njeno formiranje čekamo šest meseci, iako je vladajuća stranka imala sve uslove da taj posao završi pre nekoliko meseci.

Ono što se za sada sa sigurnošću zna nije nam rekla mandatarka, nego predsednik.

Ana Brnabić i Miloš Vučević Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

“Miloš Vučević će biti veoma važan činilac u novoj Vladi, biće potpredsednik svakako”, rekao je Aleksandar Vučić nakon što je Brnabić još jednom poverio poziciju mandatara.

Prema informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, Vučević se, pored mesta potpredsednika, pominje i u kombinatorici za ministra odbrane ili policije. Međutim, to će zavisti od dogovora sa koalicionim partnerom – SPS, čijeg lidera je, opet umesto mandatarke, predsednik Vučić promovisao kao budućeg zamenika premijera i koordinatora službi bezbednosti.

Ivica Dačić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Što se tiče Ivice Dačića, moram da kažem da će on imati značajnu ulogu i funkciju u državnom aparatu. I to ukazuje poverenje koje imam u njih troje. Dačić, pored važnog ministarskog mesta, mesta zamenika predsendika Vlade Srbije imaće i funkciju koordinatora službi bezbednosti. To je ono što već sad mogu da vam otkrijem”, ispričao je Vučić.

Za Dačića, kako je navodi naš izvor, pored vojske i policije, postoji opcija da preuzme mesto ministra spoljnih poslova, ali će to zavisiti od toga ko će još od socijalista biti deo nove Vlade Srbije.

Sigurno mesto u Vladi Srbije ima i aktuelni ministar finansija, Siniša Mali, kog je Vučić opisao kao jednog od najboljih u Evropi.

Siniša Mali Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

“I naravno, Siniša Mali. On će biti potpredsednik Vlade Srbije“, naglasio je Vučić.

Uz pomenutu četvorku, Brnabić, Vučević, Dačić i Mali, gotovo da nijedan ministar u aktuelnom sazivu Vlade Srbije ne može sa sigurnošću da kaže da će i po formiranju nove izvršne vlasti zadržati svoju poziciju.

Vulin, Toma Mona i Nebojša na ledu

Neki su na čekanju – poput Tomislava Momirovića koji bi mogao da dobije zamenu u vidu bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Izvori Nova.rs navode da ipak postoji i mogućnost da dođe i do podele resora koji trenutno vodi Momirović, pa da obojica budu deo Vlade.

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Neki su, pak, “na ledu”, poput aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića, koji je u prethodnih godinu dana postao najveći unutrašnji neprijatelj SNS, što ga je, do sada, koštalo gubitka mesta šefa beogradskih naprednjaka i koordinatora službi bezbednosti gde ga, kako je to Vučić najavio, nasleđuje Ivica Dačić.

Ništa bolju poziciju nema ni Stefanovićev naslednik na mestu ministra policije, Aleksandar Vulin, koji, prema informacijama Nova.rs, ima male šanse da ostane na čelu srpske policije. Zbog njegovog proruskog stava i sve češće potrebe da otvoreno govori protiv Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Vulin je značajno umanjio sebi šanse da ostane u Vladi Srbije, a sve je izvesnije da će angažman potražiti na nekom ambasadorskom mestu.

U Srpskoj naprednoj stranci postoji ozbiljan otpor dela članstva da novi mandat dobije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović, te će stoga njena sudbina u novoj izvršnoj vlasti dobrim delom zavisti od odluke Aleksandra Vučića.

Milan Antonijević Foto: Ivan Dinić/Nova S

Prema našim saznanjima, Srbija bi mogla da dobije i novog ministra za EU integracije. Na ovoj funkciji se od 2014. godine nalazi Jadranka Joksimović, koja bi mogla da pređe u Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Kao njen naslednik u poslednje vreme najviše se pominje Milan Antonijević, pravnik i poznati aktivista za ljudska prava. Kako je objavio Danas, među potencijalnim kandidatima za resor evrointegracija je i Suzana Grubješić, bivša funkcionerka URS-a i G17plus, koja je već imala dodira sa tim resorom. U kontekstu kandidata za ministarku za evrointegracije je i Tanja Miščević, koja je ranije bila šefica pregovoračkog tima za EU. “Danas” je objavio i da je jedan od kandidata za fotelju ministra za evrointegracije Aleksandar Simurdić, direktora Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodina.

Očekuje se povratak Rasima Ljajića

Socijaldemokratska partija, koja je dugogodišnji koalicioni partner Srpske napredne stranke, u prethodnom sazivu Vlade Srbije imala je jednu ministarsko mesto. Potpredsednica te partije Tatjana Matić obavljala je funkciju ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, a prema informacijama Nove, ta stranka će ponovo dobiti jedno ministarsko mesto, a sve se češće može čuti da će mesto u Vladi ponovo imati lider SDP-a Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, po svemu sudeći, neće dobiti novu priliku u Vladi Srbije. Procene su, kako navode naši izvori, da pomenuto ministarstvo nije više neophodno i da je svrsishodnije integrisati ga u neko od već postojećih.

I u Ministarstvu zdravlja, koje godinama vodi Zlatibor Lončar, moglo bi da dođe do premena. Kao najozbiljniji kandidat da nasledi Lončara na ministarskoj poziciji pominje se doktorka Danica Grujičić, koja je na prethodnim parlamentarnim izborima bila prva na izbornoj listi SNS. Ona je u razgovoru za naš portal rekla da ne bi odbila ponudu da vodi pomenuto ministarstvo.

Danica Grujičić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Zašto da ne? Ideju imam, šta treba da se radi, ako mi ponude ja neću odbiti“, rekla je Grujičić i dodala:

„Naravno, svi imamo svoje uslove, a imam ih i ja”, podvukla je dr Grujičić.

Upitna je sudbina u Vladi i Branislava Nedimovića, koji je, kako se navodi, izrazio želju da ne bude deo nove izvršne vlasti, kao i ministra bez portfelja Nenada Popovića, čija bliskost sa zvaničnom Moskvom predstavlja ozbiljnu prepreku za novi angažman.

Što se koalicionih partnera tiče, spekuliše se da bi SPS Ivice Dačića mogao da dobije ukupno četiri ministarska mesta. Pored Dačića, kao kandidati se spominju predsednik Izvršnog odbora SPS Vladimir Zagrađanin, članovi predsedništa Branko Ružić i Aleksandar Antić, zamenik predsednika poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević, i poslanik, bivši rukometaš Ratko Nikolić. Pretpostavlja se da će socijalistima ostati prosveta, spekuliše se da bi mogli dobiti i Ministarstvo za sport, ali i jedno ministarstvo bez portfelja, na čijem je čelu u prošlom mandatu bio Novica Tončev.

BONUS VIDEO: Zoran Panović – Sistem je takav da nam vlada ni ne treba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar