Aida Ćorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aktivistkinja i bivša poslanica Aida Ćorović saopštila je da joj je danas stigla presuda Prekršajnog suda u kojoj se navodi da je kriva, jer je jajima, zajedno sa Jelenom Jaćimović, gađala mural Ratka Mladića, ratnog zločinca pravosnažno osuđenog za genocid u Srebrenici.

Aida Ćorović je na društvenim mrežama navela da mora da plati kaznu od 100.000 dinara.

„Ako je Srbija država, ja sam leteći tanjir i to je tako. Danas mi je stigla presuda da sam, u ime naroda, kriva jer sam (zajedno sa Jelenom Jaćimaović) jajima gađala zidni prikaz osuđenom ratnom zločincu za genocid, dakle, najteži ratni zločin“, rekla je Ćorović.

„U ovoj kaznionici i kazamatu, jer je to Srbija postala za vreme vlasti Aleksandra Vučića, ubice, kriminalci, ratni zlocinci, ološ svake vrste i ljudska bića koja više podsećaju na pobesnele zveri, imaju svu moguću zaštitu“, dodala je ona.

Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona je istakla da je svoj put „odavno trasirala“.

„Nisam baš znala koliko će me skupo koštati, ali da mogu da se vratim unazad, uvek bih izabrala isti scenario“, poručiula je Ćorović u svojoj objavi.

Ona je dodala i da je neće „pritisci obeshrabriti i uplašiti“.

Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mural ratnog zločinca u centru Vračara

Podsetimo, policija je u novembru 2021. godine privela Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović nakon što su mural zločinca Mladića gađale jajima na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića na Vračaru.

Posle nekoliko sati puštene su na slobodu, a potom je Trgu Nikole Pašića održan miran protest na kojem su građani iskazali nezadovoljstvo zbog incidenta u Njegoševoj ulici.

Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Problem grafita i murala koji veličaju ratnog zločinca, koji je osuđen za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u Bosni i Hercegovini u julu 1995. godine, veliku pažnju medija privukao je još u jesen 2021. godine i to upravo zbog pomenutog murala na uglu Alekse Nenadovića i Njegoševe na Vračaru.

Na stotine grafita koji veličaju osuđenog ratnog zločinca

Inače, portal Nova.rs još u martu ove godine objavio je spisak od najmanje 250 grafita i murala koji veličaju zločinca Mladića na teritoriji beogradskih opština.

Najveći broj grafita i murala nalazi se u centralnim beogradskim opštinama Stari grad, Vračar, Savski venac i Čukarica. Međutim, ovih sramnih grafita i murala ima i u drugim gradskim opštinama. U čitavoj Srbiji ih ima više od 300.

Foto: BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia, Vesna Lalić/Nova.rs, Filip Krainčanić/Nova.rs

Doživotna robija za Ratka Mladića zbog genocida u Srebrenici

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić sredinom 2021. godine pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Osim Ratka Mladića, Haški tribunal je za genocid u Srebrenici osudio još 13 bivših pripadnika policije i Vojske Republike Srpske. Na doživotni zatvor pravosnažno je osuđen i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Skidanje farbe sa murala Ratka Mladića u Njegoševoj Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jedini zločin koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocidi to kao jedini na prostoru bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih jeste upravo ovaj u Srebrenici u kojem je ubijeno 8.372 ljudi.

Za genocid i zločine u Srebenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

BONUS VIDEO – Zašto murali Ratka Mladića niču po Srbiji? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare