Čišćenje murala Ratku Mladiću Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Muškarci obučeni u crnu odeću sa maskama i kapuljačama, krijući svoje lice, ponovo su očistili stari mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u beogradskom naselju Vračar. Mural je ranije danas bio ispolivan belom farbom. Stanarima zgrade cela ova situacija izuzetno smeta i negoduju što oni moraju da snose troškove za nešto što nisu ni nacrtali, a pojedini su istakli i da ih brinu dešavanja oko murala i tenzije.

Jedan od stanara zgrade koji je hteo da ostane anoniman zbog cele situacije za Nova.rs kaže da su pojedini stanari prvo sami probali da skinu mural Ratka Mladića odmah narednog dana nakon što se prvi put pojavio. Tvrdi da je bio spreman da molera plati iz svog džepa.

„Međutim, svi se plaše i nisu hteli“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Nakon što je mural par puta dobio farbu, oni su ga očistili i stavili debeli sloj bezbojnog laka kao zaštitu. Sada samo dođu sa flašicom vode i operu sve sa njega za 10 minuta.“

Stanar zgrade ističe da je zbog toga potrebna ozbiljna firma sa svom tehnikom da bi se mural sada skinuo.

„U međuvremenu smo dobili nalog od Komunalne milicije da stambena zajednica o svom trošku mora da ukloni mural. Inicijativa se pojavljuje kao spas, jer troškove koji su visoki, ne bi snosila stambena zajednica“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Kako se firme boje i odbijaju taj posao, čak je i gradska čistoća odbila ‘jer nemaju resurse’, ideja je bila da svi zajedno budemo tu dok ljudi rade. Ostatak priče je poznat.“

Stanar zgrade nam navodi da su podneli i krivičnu prijavu protiv NN lica i da su zvali policiju kada su ih videli još letos da popravljaju mural.

„Nikada nisu hteli da izađu na teren. Zamucaju kad čuju o kom muralu se radi i ništa“, ispričao nam je stanar zgrade.

mural Ratku Mladiću Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, stanari koje je naš reporter zatekao danas većinom nisu želeli da izlaze pred kamere. Novinar portala Nova.rs je razgovarao sa nekolicinom njih i svima smeta ova situacija i nije im svejedno kada vide sva dešavanja ispred njihove zgrade. Gotovo niko od njih nije hteo da se izjašnjava o Ratku Mladiću i većinom su saglasni da „ceh“ cele priče plaćaju samo stanari.

Jedna starija gospođa navela nam je da se ne oseća bezbedno kada vidi toliko policije kao što je to bio slučaj sinoć, posebno jer živi sa malom decom.

Ona smatra da mural ne treba tu da se nalazi i negoduje jer je stanarima naređeno da plate troškove uklanjanja murala, iako oni nisu isti ni nacrtali.

Čišćenje murala Ratku Mladiću Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nemamo mira od svega ovog“, žali nam se stanarka.

Njen komšija saglasan je sa njom da mural ne treba tu da se nalazi, ali je celu ovu situaciju opisao kao „priču oko partizana i četnika u Srbiji“.

„Mi smo jedno ozbiljno podeljeno društvo, sve me podseća na podelu na partizane i četnike. Ovo prepucavanje će trajati koliko i korona“, rekao je on.

Dodaje da ni mural, kao ni grafiti ne treba da se nalaze po fasada, a ponajmanje to da plaćaju oni koji to nisu ni nacrtali ili ispisali.

Podsetimo, nakon što je Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije jutros uništio mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ubrzo se pojavio lider ekstremne desničarske partije „Srpska desnica“ Miša Vacić, a onda je došla grupa momaka u crnom koji su skinuli farbu sa lika osuđenog ratnog zločinca. Nkaon što su maskirani mladići „očistili“ mural Žujović je za Nova.rs rekao da će ponovo da uradi isto.

Đorđo Žujović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za razliku od jučerašnjeg dana kada je policija ekspresno privela aktivistkinju i bivšu poslanicu Aidu Ćorović i  Jelenu Jaćimović koje su mural ratnog zločinca gađale jajima, ovaj put policija u civilu je nemo stajala i posmatrala kako mladići prilaze i čiste mural od bele farbe. Ostaje nejasno, ali i vrlo interesantno, zašto su pripadnici MUP-a za razliku od jučerašnjeg dana kada su hapsili dve žene, sada „promenili ploču“ i ovog puta samo mirano stajali sa strane i nisu čak ni legitimisali bilo koga. Neki građani su zvali policiju kada se pojavila grupa mladića, ali bez uspeha. Regularna policijska patrola se nije pojavila dok su mladići čistili mural.

Imajući u vidu ovakvo ponašanje pripadnika MUP-a ostajemo uskraćeni za odgovor da li samo oni koji uništavaju mural osuđenog ratnog zločinca budu odmah uhapšeni za razliku od ekstremnih desničara i maskiranih mladića koji isti „čiste“. Iz svega ovog građani sami mogu da zaključe da li na ovaj način „državne institucije čuvaju i štite mural osuđenog zločinca“.

Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inače, mladići koji su došli da skinu farbu tvrdili su da su navodno „iz kraja“ i da „vole svoju zemlju“. Međutim, novinarima nisu hteli da otkriju kako su se organizovali, a diskutabilno je i ko im je obezbedio sredstva za skidanje farbe.

Dok su se tokom dana smenjivali protivnici i pobornici lika i dela osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ni prolaznici nisu bili imuni. Duboke podele u društvu, ogledale su se u tome da su se pojedini prolaznici i sami verbalno sukobljavali nedaleko oko grafita „ko je izdajica, a ko patriota“.

Dok su neki dobacivali mladićima koji su skidali farbu sa lica ratnog zločinca kako ih „nije sramota“, „fašisti“ i slično, bilo je i onih koji su iz automobila trubili i pokazivali tri prsta i pozdravljali maskirane mladiće sa „bravo“.

Podsetimo, sinoć je kordon policije blokirao Njegoševu ulicu i sve prilaze muralu Ratku Mladiću u nameri da spreči aktiviste, građane, predstavnike NVO, ali i članove opozicionih političkih stranaka, koji su došli da podrže aktivistkinju i nekadašnju poslanicu Aidu Ćorović da priđu muralu. Sinoćnji protest je završen bez većih incidenata, ali kako je najavljeno nastaviće se i narednih dana. Dok su buktale tenzije između ekstremnih desničara i građana u Njegoševoj ulici se pojavio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je obišao pripadnike policije „proveravajući kako se čuva javni red i mir“.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U trenutku Vulinove noćne šetnje po Vračaru, ekstremni desničari, među kojima su pripadnici takozvanih „Narodnih patrola“, pokušavali su da probiju policijski kordon i tom prilikom su pretili građanim i uzvikivali „Ratko Mladić“, a na njihovoj meti su se našli i pojedini novinari kojima su ometali uključenje ili im dobacivali da rade za „ustašku i izdajničku televiziju“. Pojedini desničari su gađali okupljene građane daskama.

Tokom sinoćnjih dešavanja policija nije dozvoljavala ni građanima koji žive u okolnim zgradama da dođu do svojih domova ukoliko nemaju dokaz da žive na toj adresi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inače, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić sredinom ove godine pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Osim Ratka Mladića, Haški tribunal je za genocid u Srebrenici osudio još 13 bivših pripadnika policije i Vojske Republike Srpske. Na doživotni zatvor pravosnažno je osuđen i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Jedini zločin koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid jeste upravo ovaj u Srebrenici u kojem je ubijeno 8.372 ljudi.

Bonus video – Na mural Ratku Mladiću bačena bela boja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare