Deo opozicije zatražio je na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini da se puste na slobodu uhapšeni građani Majdanpeka. Istakli su da će biti pokrenuta peticija, da će se o tome raspravljati na skupštinskim odborima, a ukoliko se nastavi miniranje Starice - biće i protesta na Gazeli.

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta podsetio je da na prethodnoj sednici Odbora za ekologiju na Majdanpeku nisu bili svi poslanici. Naveo je da je prošlo 120 dana od prvih miniranja na Starici i zatražio da „ovom ludilu dođe kraj“.

“Danas je osmi greben na Starici sravnjen sa zemljom, miniranja su svakog dana. Ta planina više ne liči na ono što je nekada bila. Zahtevamo da nam se kaže gde je kraj i da nam saopšte kako će izgledati Starica kada se završi ta sanacija, kako je oni nazivaju. Hoćemo da znamo kakav je plan, prošlo je 120 dana od prvih miniranja, bez upozorenja. Niko ljude nije upozorio da će biti miniranja. Tražićemo da nam se kaže gde je ovom ludilu kraj”, istakao je Jovanović.

Zatražio je da se Starica stavi pod zaštitu i da se prekine sa uništavanjem planine.

„Ako će nešto da okupi opoziciju, onda su to su životna sredina, odnosno voda, zemlja i vazduh. Pozivam sve one koji nisu uključeni u borbu, a smatraju se opozicijom, pozivam ih da se uključe. Ukoliko nastave da miniraju Staricu, desiće im se Gazela“, jasan je bio Jovanović.

Pravna zastupnica jednog od oštećenih Danijela Nestorović rekla je da je jednom od privedenih usled batina praktično dato da potpiše svoj iskaz. Ona je navela da su uhapšeni i dalje u pritvoru, jer se sumnja da bi mogli da utiču na svedoke, zbog čega ih i dalje ne puštaju na slobodu.

„Ono što se radi u Majdanpeku je potpuno poništavanje ljudskih prava, porodice su ostale bez članova domaćinstava, prvog dana porodicama nije ni saopšteno gde su članovi njihovih porodica. Mi smo podneli krivičnu prijavu protiv policajca koji je četira sata tukao jednog od građana“, istakla je ona.

Član poslaničkog kluba Demokratske stranke Branimir Jovančićević kazao je da sve što se videlo na Starici znatno je gore od očekivanog, jer je sve jače od „jedne profesorske akademske priče“.

“Starica predstavlja poslednju branu od kopa, pitanje je u kolikoj meri kineska kompanija radi u skladu sa zakonima Srbije. Naša policija ne štiti građane, tuku naše ljude, a štite kineske investitore“, naveo je on.

Ivana Parlić iz Narodne stranke naglasila je da sve što se dešava u vezi sa Ziđinom ima direktnu dozvolu predsednika Aleksandra Vučića i ministarke Zorane Mihajlović.

“Ljudi su potpuno bolesni, u svakoj porodici ima neko ko je oboleo od kancera. Da li vrede takve investicije? Srbija je već izdata, trenutno imamo 200 dozvola za kopanje, svako ko poželi može da pokaže prstom i biće njihovo. Pogledajte te nakirunđene mininistarke, skupa kola, to je sve od korupcije. Dobro je što se okupila opozicija. Narod mora da zna – Vučić vas je izdao”, kazala je Parlić.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd rekao je da se i dalje vidi saučešništvo vlasti, policije i batinaša.

„Naša policija se iživljava nad ljudima, to je jedan kukavički čin. Oni koji krše zakone sigurni su, a po njima građani treba da se plaše. Naša poruka je da se odmah puste aktivisti iz zatvora“, naglasio je on.

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke rekao je da će biti pokrenuta peticija da se svi pritvoreni puste iz zatvora i da će štandovi biti u Knez Mihailovoj u Beogradu.

„Pokrenuću hitnu aktivnost da se održi hitna sednica Odbora za ljudska i manjinska prava. Ovo su konkretni koraci kako bismo odgovorne za napadnute građane priveli pravdi“, podvukao je on.

Bonus video: Protest u Majdanpeku zbog rušenja Starice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar