Aktivistkinja Irena Barbulović ocenila je da na Starici dolazi do najvećih problema i brutalnih reakcija prema ekološkim aktivistima jer očigledno posredi mnogo zlata na toj planini, te da u ovom slučaju profit kompanije igra najveću ulogu.

„Trenutno se iz Majdanpeka očigledno najviše izvlači, pa tu zato dolazi do najvećih problema… To što smo stali da branimo jednu planinu očigledno da je njima to mnogo zasmetalo, iako stalno to rade pod izgovorom da je sanacija, a mi smo utvrdili da je eksploatacija“, rekla je Barbulović u emisiji „Među nama“ na TV Nova S na pitanje šta je dovelo do takvih reakcija da aktivisti budu prebijani.

Ona je istakla da je država Srbija na njenu veliku žalost „pokazala da nije na strani građana“.

„Pokazali su na čijoj su strani i čije interese štite. Ko god da mi ruši planinu, koja me ekološki štiti od zagađenja, ja bih se bunila. Kada dovedu ‘fantomaše’ koji prete da će nas tući i primeniti silu i kada nas tuku u policiji, ja ću da se bunim. Ovo je previše odmaklo“, rekla je Barbulović.

Govoreći o pretresima stanova aktivista koji se bore za očuvanje planine Starica, Barbulović navodi da pripadnici MUP-a uglavnom dolaze sa naredbom koju potpisuje ili sudija ili tužilac.

„U mom slučaju ta naredba je potpisana od strane Višeg sudije iz Negotina. Došli su uveče oko 22.20 časova, bila sam tu sa troje maloletne dece, imala sam i gosta iz inostranstva. Moj suprug te večeti nije bio ovde i pored toga oni su izvršili pretres… Jedan od najtežih pretresa bio je kod aktiviste Kovačevića, jer su u dečjoj sobi otvarali svaku igračku i svaku torbicu, a svemu tome je prisustvovalo dete“, izjavila je Barbulović.

Aktivistkinja Ljiljana Bralović iz Pranjana istakla je da „oni koji izdaju dozvole za istraživanja i eksploataciju ne mare ni za ljude, ni za zemlju“.

„Za sada ima 172 rešenja koja je izdalo Ministarstvo rudarstva i energetike. Svako selo bi trebalo da se bori i ima razlog za to“, rekla je Bralović i dodala:

„Trenutno je urgentno na naših šest istražnih mesta, a najgore je naravno u Nedeljicama, Rekovcu, tu je Homolje, Mlava, Bor… Svuda ima problema, nisu sve isti problemi, ali su problemi i svi su vezani za rudarstvo. Ako neće da slušaju naše akademike koji su izdali zbornik radova za projekat ‘Jadar’, neka odu kod Cvetka Jovanovića u valjevskom kraju pa da vide da li mi lažemo i da li preterujemo. Čovek se razboleo zbog curenja bušotina“, istakla je Bralović.

BONUS VIDEO – Radmila Petrović i Jelena Riznić: Snaga ženske solidarnosti

Komentari

Svi komentari (0)