Ako zaista bude izbora 17. decembra, poslednji rok za raspuštanje republičkog parlamenta je 2. novembar. Do tog datuma ima još tačno 15 dana, a Nova.rs nastavlja s odbojavanjem. Svakog dana podsećamo na jednu aferu ove vlasti, koje će sasvim sigurno u predizbornoj kampanji biti prikrivane. Novčanim davanjima, auto-putevima, uljem, šećerom i ratlukom iz paketa koje SNS omladinci donose na vašu kućnu adresu…

Srbija je država u kojoj inspektori koji su učestvovali u otkrivanju najveće plantaže marihuane u ovom delu Evrope, doživljavaju progon vlasti.

Afera Jovanjica otišla je u potpuno drugačijem pravcu od očekivanog. Progon inspektora Odeljenja za borbu protiv droge beogradske policije, Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, traje od trenutka kada su otkrili imanje „Jovanjica“ i uhapsili vlasnika Predraga Koluviju.

Sve je počelo poligrafskim testiranjem i optužbama u režimskim medijima, preko progona ovih službenika MUP, njihove smena sa radnih mesta i konačno tvrdnji inspektora Milekovića o planovima za njegovu likvidaciju “teškim” 500.000 evra.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; E-Stock/Nenad Milošević; Goran Srdanov/Nova.rs; Nova; FoNet/Ana Paunković

Od samog početka pomenuta afera je dovođena u vezu s vrhom države. Imanje je otkriveno novembra 2019. godine, a celu akciju predvodili su upravo inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić.

Paralelno sa istragom počeli su i pritisci na inspektore. Najpre su optužbe krenule u režimskim medijima gde su Milenković i Mitić nazivani kriminalcima i državnim neprijateljima.

Progon, smena, plan za likvidaciju

Napadi su postali intenzivniji nakon što ih je vlasnik “Jovanjice” Predrag Koluvija optužio da su mu nudili da za sve optuži Andreja, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to prilikom hapšenja.

Zbog slučaja „Jovanjica“ poligrafski su testirani nekoliko puta. Poligraf su prošli, međutim, napadi su se nastavili.

Nakon toga u više navrata je bilo zahteva da se inspektori prebace u druga odeljenja, a pritisci su vremenom postali sve jači, tako da je inspektor Milenković saslušan čak i u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Uporedo se u medijima pojavila informacija i da službenici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) prate Slobodana Milenkovića i da je sve vreme pod prismotrom.

U međuvremenu, do Milenkovića i Mitića su stizale informacije o tome da im je ugrožena bezbednost, ali i pored toga nadležni ništa nisu učinili po tom pitanju.

Poslednji čin progona dogodio se nedavno, a reč je o smeni inspektora. Milenković više nije načelnik Odeljenja za droge, a Mitić šef operative. Njihova smena usledila je neposredno pred njihova svedočenja u slučaju „Jovanjica“ pred Specijalnim sudom u Beogradu. Šef Odeljenja za borbu protiv droga Milenković premešten je na mesto koordinatora u MUP, dok je šef operative Mitić premešten u Odeljenje za ratne zločine.

Situacija se dodatno komplikuje svedočenjem Dušana Mitića pred Specijalnim sudom u Beogradu, kada je izjavio da je njihova namera bilo hapšenje nekadašnjeg direktora BIA, sada ministra policije, Bratislava Gašića.

Bratislav Gašić Foto:

Istakao je i da im nije bilo prijatno da uhvate državu u kriminalu.

Dva plana za ubistvo vredna milion evra

Početkom oktobra advokatska kancelarija Tomanović, koja zastupa inspektora Slobodana Milenkovića, saopštila je da je za likvidaciju inspektora Milenkovića plaćeno 500.000 evra.

“Prema danas primljenim informacijama za likvidaciju inspektora Milenkovića već je plaćeno 500.000 evra, a sumnja se da je isto toliko plaćeno i za likvidaciju inspektora Mitića. Milenković će nadležne obavestiti o novoj informaciji, kao i o imenu osobe koja je platila likvidaciju, ali i o sumnji po čijem nalogu je plaćena. Neophodno je da policija i tužilaštvo odmah prestanu sa politikantskim igrama prava na život i da sve svoje resurse stave u funkciju sprečavanja zla“, saopštila je tad kancelarija Tomanović.

Ovim povodom je u Trećem odeljenju beogradske policije saslušan ni manje ni više nego biznismen Zvonko Veselinović.

Foto: Boško Karanović

„Veselinović je u pratnji advokata pristupio u prostorije PU za grad Beograd i dao izjavu na tvrdnje Milenkovića i pristao da se podvrgne poligrafskom testiranju koje je sprovedeno i koje je imenovani prošao negirajući tvrdnje Milenkovića i navodeći da imenovanog i ne poznaje“, navodi se u saopštenju MUP.

Šta je otkriveno u Jovanjici

Podsetimo, Jovanjica je otkrivena 14. novembra 2019. godine, kada je inspektor Slobodan Milenković na auto-putu ka Nišu zaustavio automobil sa blinkerima, u kome se nalazio Predrag Koluvija. Koluvija je tada policajcima pokazao lažnu policijsku legitimaciju, a tada se pristupilo proverama o čemu se, odnosno o kome se radi.

Milenković je svoj put nastavio, dok su njegove kolege, među kojima je bio inspektor Dušan Mitić, dovezle Koluviju u Beograd, da bi se nakon toga zajedno sa njim uputili ka „Jovanjici“. Tada je otkriveno nešto što dotad, prema rečima inspektora, nije viđeno. Plantaža marihuane, na nekoliko hektara, sa najsavremenijom opremom. Reč je o tolikom prostranstvu da su pretresi na „Jovanjici“ trajali nekoliko dana, vršene su provere i veštačenja biljaka, a Koluvija se ubrzo našao pod istragom i u pritvoru.

BONUS VIDEO: Novi „nezgodan“ svedok u slučaju Jovanjica 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar