Foto:MUP Srbije

Kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović saslušan je juče u Trećem odeljenju beogradske policije zbog tvrdnji Slobodana Milenkovića, inspektora koji je otkrio "Jovanjicu", na okolnosti da je Veselinović navodno obezbedio milion evra za dva ubistva. Veselinovićevo ime često je ranijih godina pominjano u javnosti, neretko u kontekstu ubistva Olivera Ivanovića, sa kojim se dovodio u vezu, ali i zbog činjenice da se nalazi na crnoj listi SAD koji ga sumnjiče za organizovani kriminal.

Veselinović je hapšen zbog različitih krivičnih dela. Prvi put to se dogodilo 2003. godine na putu Raška – Kraljevo, kada je priveden sa još troje ljudi. U automobilu je pronađeno tri kilograma i 190 grama heroina, a vrednost droge dosezala je 150.000 evra, objavio je ranije Istinomer.

Naredne godine je ponovo priveden. Tada pod optužbom da je učestvovao u ubistvu Slaviše Maksimovića, a krajem 2005. godine uhapšen je u centru severne Kosovske Mitrovice zbog navodne krađe automobila.

Foto: Pritnscreen/YouTube/TANJUG

Nastupilo je zatišje, sve do leta i jeseni 2011. godine, kada su Srbi sa severa Kosova podigli barikade na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak sa namerom da spreče Euleks da na te prelaze preveze albanske carinike. Više puta je bilo sukoba sa policijom, a tokom jednog od incidenata, ubijen je pripadnik specijalne policije Kosova.

Pročitajte još:

Komandant Kfora Erhard Drevs označio je Zvonka Veselinovića i njegovog brata Žarka, kao organizatore incidenata na barikadama.

Ipak, to nije jedini put kad je Veselinović privođen.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

On je u decembru 2011., odnosno drugi put iste godine, priveden zajedno sa bratom na Kopaoniku, a u optužnici protiv njega, kao i Milana Radoičića, koji je organizator nedavnog oružanog sukoba u Banjskoj, i Dragana Ćurčića je navedeno da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlaništvu lizing kompanije “Hipo Alpe – Adrija lizinga” i tako sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara imovinske koristi. Apelacioni sud je oslobodio Veselinovića i Radoičića ovih optužbi, dok je Ćurčić osuđen na tri godine.

Pročitajte još:

Kako su mediji tada pisali, oslobađajuća odluka doneta je i u postupku za nelegalno iskopavanje šljunka na Koridoru 10, a u ovom postupku osim njih dvojice na optužnici našli su se i Ivan Stamenović i kruševački biznismen Goran Makragić.

Grade puteve po Srbiji

O Veselinoviću i Radoičiću se proteklih godina dosta pisalo. Od toga da stoje iza kriminalne organizacije koja se dovodi u vezu sa brojnim krivičnim delima, među kojima je i ubistvo političara Olivera Ivanovića, do toga da grade sve što mogu u Srbiji.

Radoičić i Veselinović vlasnici su i firmi “Inkop”, kao i Granti Peščar, koje su neretko angažovane na izgradnji puteva po Srbiji.

Kako je avgusta ove godine naš portal ekskluzivno otkrio, više od 10 firmi dovodi se u vezu sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

Foto: Koridori Srbije

Istraživanje Nova.rs pokazalo je da se na njihovo ime, odnosno njihovog najvećeg preduzeća “Inkop”, vodi bar pet firmi, dok je još najmanje toliko u direktnoj ili indirektnoj vezi s njima. “Inkop” je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač.

U toj ulozi se našao na izgradnji Koridora 11, ali i drugih puteva po Srbiji.

Podsetimo, Zvonko Veselinović je juče ispitan povodom navoda koje je izveo Slobodan Milenković, koja se odnose na to da se Veselinović pominje kao osoba koja je platila za likvidaciju inspektora. Veselinović je saslušan i poligrafski testiran u policiji. MUP je saopštio da je poligraf prošao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare