Ako zaista bude izbora 17. decembra, poslednji rok za raspuštanje republičkog parlamenta je 2. novembar. Do tog datuma ima još tačno 17 dana, a Nova.rs nastavlja s odbrojavanjem. Svakog dana podsećamo na jednu aferu ove vlasti, koje će sasvim sigurno u predizbornoj kampanji biti prikrivane. Novčanim davanjima, auto-putevima, uljem, šećerom i ratlukom iz paketa koje SNS omladinci donose na vašu kućnu adresu…

Nekada jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića, a onda čovek koga su javno kritikovali i ograđivali se brojni odbori SNS širom Srbije.

Bivši ministar odbrane, policije, predsednik Narodne skupštine i jedan od najistaknutijih naprednjaka, Nebojša Stefanović, prešao je put od najodanijeg saradnika, pa do čoveka čije se ime se vezuje za najveće afere u zemlji.

Foto: N1arhiva

Delovalo je da će njegov politički greh u SNS dobiti i sudski epilog, ali za sada je sve ostalo na „elegantnom“ povlačenju sa ministarskog mesta i tihi rad u partijskog organizaciji.

Nebojša Stefanović je uz mnogo buke otišao iz Vlade Srbije, iako to nije bilo neočekivano. Kritike na njegov račun nisu dolazile samo iz redova opozicije, javno su smenu tražili brojni opštinski odbori SNS, ali i visoki funkcioneri te stranke.

Odbori naprednjaka redom su se ograđivali od Stefanovića i tražili njegovu smenu, a sve se ubrzalo zbog afere sa prisluškivanjem Vučića. Vladimir Đukanović, visoki funkcioner SNS javno je zatražio ostavku od tadašnjeg ministra odbrane Stefanovića zbog prisluškivanja.

Vladimir Đukanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„(Tada) upravljate važnim sistemom, Ministarstvom unutrašnjih poslova, iz kog se prisluškivao predsednik, a ti si ujedno i koordinator službi bezbednosti. Jel’ vi stvarno mislite da smo toliki kreteni? To prosto ne može da se dogodi. Šta mi drugi da pomislimo? A da ne govorim o mnoštvu drugih tema koje ne želim da spominjem“, rekao je Đukanović.

On je rekao da kao jedan od prvih 50 osnivača stranke, SNS doživljava „kao svoju porodicu“, a da je u jednom trenutku počeo da nastaje „paralelni sistem“ koji je radio mimo vladajuće partije i države, da su na taj način dolazili na pozicije i uvećavali svoj kapital, a da je „očigledno“ da su pojedine partijske kolege „pripremale atentat na predsednika Vučića“.

„Nemam nikakvu dilemu da su učestvovali u tome i pripremali (atentat). Pre par dana je potvrđeno da je kriminalna grupa (Veljka Belivuka) imala mašinu za mlevenje mesa i da su sekli ljude. Ministar Vulin kaže da je neko od oružja zaplenjenog od njih iz magacina MUP-a… Ja sam u jednom trenutku pomislio da država nema snage da se obračuna sa kriminalom“, rekao je Đukanović.

Partijske kolege stavljale su Stefanoviću na teret najveće „grehe“, ali je Aleksandar Vučić rekao da neće biti „skidanja glava“.

Atmosfera u javnosti je bila takva da ne bi bilo iznenađenje ni njegovo privođenje – dovođen je u vezu sa prisluškivanjem Aleksandra Vučića, a njegova bivša saradnica Dijana Hrkalović tvrdila je da je štitio klan Veljka Belivuka dok je bio na mestu ministra policije.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Nebojša Stefanović je ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije predsednika Aleksandra Vučića i članova njegove porodice. Čitao je transkripte njegovih razgovora, mimo predsednikovog znanja, njemu iza leđa. Tražio je da mu se dostavljaju ti transkripti. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu predsednika, niti je obavestio BIA, da oni preduzmu mere. Tamo gde ima prisluškivanja i čitanja tuđih komunikacija neovlašćeno, tamo ima svega“, izjavila je Hrkalović.

Osim toga, Hrkalović je jasno rekla da je Stefanović štitio klan Veljka Belivuka, na šta je on odgovorio da se nikada nije ni čuo ni video sa Belivukom.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

„Nema ni trunke istine u Belivukovom iskazu, a naročito u interpretacijama tog iskaza na naslovnim stranama pojedinih medija gde se pominje moje ime kao nekog koga ubice tobože brane. Istraga protiv Belivuka i njegove grupe upravo je započela u vreme dok sam ja bio ministar unutrašnjih poslova. Dakle, kako može okoreli kriminalac, suočen sa neoborivim dokazima za masakriranje, otmice i druga monstruozna krivična dela da bude kredibilan izvor informacija za bilo šta i mera istine i pravde? A baš to se radi kada se neka njegova banalna komunikacija potura kao dokaz neke moje navodne umešanosti“, naveo je Stefanović ranije.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Stefanovićev otac bio posrednik u prodaji oružja, roba kupovana po povlašćenim cenama 

O umešanosti oca bivšeg ministra Nebojše Stefanovića u posao trgovine oružjem pisao je BIRN svojevremeno. Branko Stefanović je, kako su tada objavili, posredovao u prodaji oružja kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao predstavnik domaće firme „GIM“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ova firma je oružje od „Krušika“ kupovala po povlašćenim cenama u odnosu na državnu kompaniju „Jugoimport SDPR“, koja se takođe bavi izvozom oružja.

Od ovakvih tvrdnji ministar Stefanović se branio izjavom kako njegov otac nije prodao nijedan metak, te da njegova firma nije imala ni dinar prometa.

“Nijedna kompanija moga oca nikada ništa nije proizvela, kupila ili prodala. To vrlo lako može da se vidi. Nijedan jedini metak”, poručivao je Stefanović krajem oktobra 2018. godine.

Grehovi oprošteni, Stefanović sada posvećen partijskom radu

Posle svih turbulencija u javnosti ali i SNS, Stefanović je nastavio da deluje unutar najveće partije. On je sada jedan od glavnih operativaca u SNS, a na njegovoj Fejsbuk stranici piše da je član Predsedništva te partije. Iako je svojevremeno vodio beogradski odbor naprednjaka, u prvoj polovini godine aktivno je obilazio jug Srbije, a poznavaoci prilika tvrde da je neformalni koordinator SNS za taj deo zemlje.

U javnosti je ponovo viđen na sednici Glavnog odbora SNS u petak.

Nebojša Stefanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako je neslavno otišao iz Vlade, ne bi bilo iznenađenje da posle nekog vremena ponovo bude postavljen na visoku funkciju.

Nebojša Stefanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mediji su spekulisali da će biti novi direktor JP “Putevi Srbije”, a u političkim krugovima se pričalo da će na poziciji direktora JP Srbijagas zameniti Dušana Bajatovića.

Ništa od toga se još nije dogodilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar