Foto:Zoran Lazarević

Nova gradska vlast u Kragujevcu, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, napravila je prve kadrovske promene na javnim funkcijama u tom gradu. Sa funkcija su razrešeni glavni gradski urbanista i direktorka Apoteke Kragujevac, a njihove ostavke usvojili su odbornici Skupštine grada.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, na početku svog mandata najavio je da će sa javnih funkcija biti smenjeni svi ’’koji su lenji, ili ne rade dobro svoj posao’’. Posle te njegove izjave u kragujevačkoj javnosti dugo se spekulisalo ko će od direktora prvi biti smenjen, a potvrda nezvaničnih informacija dogodila se na drugoj redovnoj sednici Skupštine grada u petak 23. oktobra.

Foto:Zoran Lazarević

Pred odbornicima se našla tačka o usvajanju ostavki glavnog gradskog urbaniste Aleksandra Nenkovića i direktorke Apoteke Kragujevac Aleksandre Nikolić. Zvanično je navedeno da su oni podneli ostavke iz ’’ličnih razloga’’, ali je u javnost procurela informacija da im je iz najviših gradskih krugova „savetovano“ da podnesu ostavke, kako bi postupak njihove smene bio ubrzan.

 

Odbornici su usvojili predložene smene, ali na zasedanju nisu pročitana imena novih kandidata niti su na funkcije smenjih rukovadilaca postavljneni novi ljudi. Glavni gradski urbanista Aleksandar Nenković, na tu poziciju izabran je krajem 2015.godine, a istovremeno sa funkcijom glavnog urbaniste bio je i na čelu Komisije za planove grada Kragujevca.

Za izbor na glavnu urbanističku funkciju u lokalnoj samoupravi imao je veliku podršku Radomira Nikolića, a svojevremeno su lokalni opozicioni političari ukazivali da je Nenković u sukobu interesa, jer je njegova privatna projektantska firma učestvovala u izradi projekata koji se finasiraju iz gradskog budžeta.

Direktorka Apoteke Kragujevac Aleksandra Nikolić, na čelo ove ustanove, koja u svom sastavu ima 28 apotekaU Kragujevcu i drugim šumadijskim oštinama, izabrana je 2017. godine, a na tu poziciju došla je sa mesta zamenika direktora, kao kadar Jedinstvene Srbije. Protiv njenog imenovanja tada se pobunio deo zaposlenih u gradskim apotekama, koji je peticijom upućenom odbornicima tražio da ne izglasaju njen izbor.

Prema pisanju lokalnih portala, koji se pozivaju na izvore bliske gradonačelniku Nikoli Dašiću, smenjenoj direktorki Aleksandri Nikolić, na teret se stavljaju malverzacije u vezi sa javnim nabavkama u toj ustanovi i favorizovanje pojedinih lanaca privatnih apoteka.

Foto:Zoran Lazarević

Opozicioni odbornici i deo stručne urbanističke javnosti očekivali su da će se na dnevnom redu sednice Skupšine grada, naći i smena direktora JP ’’Urbanizam’’ Dragana Dunčića, kome se pripisuju propusti za rekonstrukciju zgrade Gradske tržnice (zaštićeni objekat iz 1929.godine) koja se obrušila, ali navodno, Dunčić nije prisato da podnese ostavku, pa je procedura u tom slučaju nešto komplikovanija.

Sednica Skupštine u sportskoj hali

Zbog vanredne situacije i nestabile epidemiološke slike u Kragujevcu, sednica Skuptine grada, umesto u sali za sednice, održana je u gradskoj sportskoj hali ’’SBB Jezero’’. Osim smene glavnog gradskog urbaniste i direktorke Apoteke, odbornici su usvojili i rebalans budžeta koji je umanjen za oko 20 odsto, odnosno za 1,7 milijardi dinara. Budžet je sa 9,9 milijardi dinara smanjen na 8,2 milijarde, a razlog za rebalans je prema rečima gradskog većnika za finansije aktulena pandemija virusa, koja je umanjila planirane gradske prihode.

Odbornici su i jednoglasno usvojili odluku da Grad finasira po dva pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje za žene izmedju 43 i 45 godina, bez obzira na to da li su prethodno iskoristile ovu pomoć o trošku države ili ne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar