Već neko vreme traje polemika da li bi trebalo ukloniti Stari savski most u Beogradu. Ako pitate gradonačelnika Aleksandra Šapića - sumnje nema, to je neophodno uraditi. Ne samo da je Šapić sasvim siguran u to da bi most trebalo srušiti, već je znao da objasni gledaocima gde su slični mostovi u drugim državama završavali.

Tokom gostovanja na RTS-u, Šapić je govorio o Starom savskom mostu. Most je nazvao nacističkim (jer su ga gradili Nemci tokom Drugog svetskog rata), a imao je i ideju šta raditi s njim kad ga uklone.

„Da se ja bavim nacističkim mostom, koji je posle Drugog svetskog rata uništen u 60 država i gde je bačen u ‘staro grožđe’… Ne interesuje šta će biti sa ovim mostom, mene zanima novi most. Neću se baviti starim mostom, ne zanima me“, rekao je Šapić.

Ovo nije prvo „proklizavanje“ gradonačelnika Beograda, koji je poznat po tome što je sklon lapsusima i gafovima. Mnogi se još živo sećaju čuvene Nambije, države koju je Šapić izmislio, a nedavno je, pokušavajući da ponizi novinare N1, tvrdio tvrdio da oni njegove izjave montiraju poput reditelja “Kjubika” (Stenli Kjubrik).

Pročitajte još...

Tokom gostovanja na RTS, Šapić je rekao da bi se zgradnjom novog mosta u Beogradu za „14 posto smanjile gužve i za 12 posto zagađenje vazduha“.

Na pitanje zašto je vazduh u Beogradu toliko zagađen da je danima u „crvenoj“ kategoriji, opasnoj po zdravlje, Šapić je odgovorio da „ne zna koji je razlog“ i da „nema racionalno objašnjenje“, ali da Grad i Republika rade na smanjenju zagađenja.

Gradonačelnik je rekao da će novogodišnja rasveta trajati od 15. decembra do 15. januara u „užem, turističkom centru“ Beograda i da će se voditi računa o štednji struje.

Stari Savski most je najmanji most u Beogradu. Ima po jednu kolovoznu traku u svakom smeru i koriste ga drumska vozila i tramvaji. Dugačak je 430 metara, a raspon između dva glavna stuba je 157 metara.

Most je više puta obnavljan, a poslednji put 2007. i 2008. godine, kada su proširene kolovozne trake na mostu i na prilazima da bi se povećala protočnost saobraćaja čime je, po procenama, kapacitet mosta udvostručen na oko 30.000 vozila dnevno.

Po tvrdnjama opozicije, vlast namerava da taj most sruši jer smeta luksuznom naselju „Beograd na vodi“ koje se gradi u blizini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar