Alekandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/Shutterstock

Iako doveden kao veliko pojačanje u tabor SNS, bivši prvi čovek Novog Beograda Aleksandar Šapić nije više čedo stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića. Očigledno je Vučiću zasmetala velika autonomnost koju Šapić ima, a koje očigledno nije ni spreman da se odrekne. Šapić je ulazio u "rat" sa Goranom Vesićem, retko govorio o liku i delu predsednika Vučića, stoga je upitno da li će na nekim novim izborima ponovo biti kandidat za gradonačelnika.

Vučić je odavno prepoznao Šapićev potencijal na Novom Beogradu, gde je bivši vaterpolista godinama bio prvi čovek opštine. Da ne bi pravio sa savez sa opozicijom, ali i zbog toga što SNS nije imao bolju opciju za  Beograd, izbor Aleksandra Vučića sveo se na Aleksandra Šapića. Ušao je u SNS, dobio mesto potpredsednika, ubrzo postao i gradonačelnik, ali nije sve bilo „kao iz bajke“ za njega. Praktično od ulaska u SNS kreće strmoglavi pad Aleksandra Šapića.

Vučiću smeta Šapićeva autonomnost, ali i to što ga ne hvali dovoljno

Praktično od ulaska u SNS, Vučiću smeta Šapićeva autonomnost u odlučivanju. Jedan od takvih epizoda gde je Vučić morao da interveniše bila je situacija kada Šapić nije dozvolio da se održi komemoracija u Skupštini Grada preminulom golmanu Partizana Milutinu Šoškiću. Šapić je odbio ovu mogućnost, ali je Vučić instistirao i na kraju da se komemoracija održala baš ovde.

Aleksandar Vucic i Aleksandar Sapic
Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Pored toga, Šapiću se zamera što u javnim nastupima ne hvali previše lidera partije, što si istini za volju retko kada i može čuti od prvog čoveka Beograda. Za razliku od drugih funkcionera, fokus njegovih govora gotovo nikada nije lik i delo Vučića.

O tome svedoči i poslednji javni nastupi Šapića, tokom kog je, pored toga što je opisao svoj odnos sa Vučićem, istakao kako je on za nekoliko meseci na vlasti uradio više nego SNS u prethodnih osam godina.

„Mislim da u poslednjih sedam ili osam godina nije urađeno toliko koliko smo uradili u ova tri meseca. Aleksandar Vučić jeste predsednik moje stranke, SNS-a, i predsednik države, ali on nije nastavnik pa da idem da ga pitam svakog dana kako da radim svoj posao.  Odgovorno tvrdim da, otkad sam došao na mesto gradonačelnika i otkako je postavljena ova gradska uprava da su pokrenuti procesi i da smo spremni da uđemo u rešavanje stvari za koje niko nije bio zainteresovan. Ne iz zle namere nego zato što im se to nije isplatilo. To su stvari na kojima možete politički da nastradate. Ja se 12 godina bavim ovim poslom, lokalnom politikom, i nisam došao na čelo Beograda da bi me prepoznavali na ulici, da bi mi se ljudi dodvoravali i da bih gostovao u televizijskim emisijama“, objansio je on gostujući na TV K1.

Upravo su ovakve i slične izjave razlog zbog kojih, prema rečima naših izvora, Vučić drži pod kontrolom i to koliko Šapić odlazi na televizije i gostuje u emisijama.

„Za razliku od drugih, viđenijih članova stranke, prostor za njega na televizijama sa nacionalnim frekvencijama je značajno manji. Ako poredite njegovu prisustvo na televizijama u odnosu na prostor koji dobija Darko Glišić, Miloš Vučević, dok je bio gradonačelnik Novog Sada, ili Vladimir Đukanović, primetićete drastičnu razliku“, podvlači naš izvor iz vrha SNS.

Umesto punog mandata, Šapić „oročen“ do vanrednih izbora u Beogradu

Dok je još trajala izborna noć i dok se praktično ni šampanjac nije otvorio, znalo se da će Beograd imati tesnu većinu u prestonici. Nekoliko poslanika više od onog što je potrebno da bi bio Šapić izabran, otvorilo je pitanje da li će biti prevremenih izbora u Beogradu.

Aleksandar Šapić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

O tome se razgovaralo i na sastanku Vučića i lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, što su mnogi tumačili kao dogovor o novom izbornom ciklusu u Beogradu, prema kojem se Šapiću ne smeši lepa perspektiva.

Nije ni tajna da mu se klima stolica prvog čoveka Beograda, što otvara racionalno pitanje da li je vrh SNS definitivno odlučio da raskrsti sa njim.

„Biće izbori, neću ja više sedeti ovde. Tako kako vi govorite, ne donose se odgovorne odluke, ali evo biće izbori u aprilu pa vi glasajte za one, koji će to tako da reše kako ste vi predložili… Bože moj, neću ja više tu sedeti, doći će neko drugi koji će odmah zameniti individualna ložišta“, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Beograda tokom rasprave sa voditeljkom Jovanom Joksimović.

Ako je suditi po informacijama sa poslednjeg sastanka naprednjaka, izvesno je da Šapić neće predvoditi listu na beogradskim izborima koji će, ako se ostvare najave, održati u aprilu naredne godine.

Ono što je novost u odnosu na ranija obećanja koja je Vučića davao javnosti, ali i opoziciji, jeste njegova odluka da odloži povlačenje sa čela stranke. U više navrata se moglo čuti da će Vučić napustiti čelo stranke do kraja godine, ali je on odustao od te namere.

„Prvi razlog za takvu odluku su opšti izbori koji će početkom godine održati u Srpskoj naprednoj stranci“, naveo je izvor Nova.rs iz SNS.

On je tom prilikom naveo  da će lider SNS biti nosilac liste te partije kad dođe do ponavljanja izbora u Beogradu.

„On će predvoditi SNS, jer želi da osigura pobedu partije na izborima. Prethodni izbori su pokazali koliko je njegov rejting veći od rejtinga partije i on ne želi da se kocka sa mogućnošću da opozicija napravi bolji rezultat u prestonici“.

Kako on kaže, strah od neuspeha na izborima nije jedini razlog zbog čega Vučić odlaže povlačenje sa čela stranke.

„Pokazalo se da Aleksandar Šapić želi veću autonomiju u odnosu na stranku i druge funkcionere. To je do te mere postalo problematično da je Vučić u nekoliko navrata morao da opmene Šapića. S obzirom na to se njegovo ponašanje ne menja i da ne postoji naznaka da će se prilagoditi stranci, Vučić će morati da preuzme ključnu ulogu na narednim izborima u prestonici“, rekao je naš sagovornik.

Odmah nakon „ustoličenja“ u Stari dvor, Šapić je krenuo u obračun sa kadrovima koji su bili bliski dotadašnjem zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću.

Pročitajte još...

„Obavezaću se pred Beograđanima da ću prekinuti praksu koja je postojala u mnogim prethodnim vlastima, da se u okviru Uprave grada stvaraju različite politike koje sprovode pojedinci u svoje ili u ime određenih interesnih grupa“, naveo je Šapić, da bi na narednim sednicama bilo smenjeno čak 10 čelnika javnih preduzeća u Beogradu.

Šapić je naveo da je svestan da će takvim pristupom stvoriti protivnike kako unutar organizacije kojoj pripada, tako i među interesnim grupama, ali i naglasio da neće odstupiti ni po koju cenu.

Dodatno, Šapić je govorio da je Vesić obećavao kule i gradove, te da je pošteno reći ljudima da to ne može da bude ostvareno. Navodio je primer poput poklanjanja tableta kao iluzornih, čime je potrošena ogromna količina novca, zbog čega nema dovoljno novca za druge projekte u gradu.

Pored toga, prema tvrdnjama naprednjaka, između njih dvojice došlo je gotovo da fizičkog obračuna na jednom od sastanaka. Prema informacijama do kojih je došla „Nova“, Vesić je prvo krenuo da osporava sposobnosti Šapića, nakon čega je Šapić burno reagovao i nasrnuo na Vesića. Ceo incident nije prerastao u fizički obračun zahvaljujući reakciji prisutnih, ali je „rat“ nastavljen na mrežama.

Zbog medijskog prepucavanja sa Vesićem Šapić se našao na udaru rukovodstva stranke

Krajem avgusta, na Predsedništvu SNS povela se rasprava o ponašanju Aleksandra Šapića. Potpredsednik partije našao se na tapetu najpre zbog toga što je prethodno dao intervju nedeljniku NIN, a potom i zbog medijskog prepucavanja sa Goranom Vesićem.

Zamerke na ponašanje gradonačelnika Beograda tada je izneo predsednik IO SNS Darko Glišić. Međutim, kako saznajemo, Šapić nije želeo da prećuti kritike na svoj račun. Naročito ga je zanimalo, prema rečima naših izvora, od kad i za koga važe pravila o nenapadanju.

Prema njegovim rečima, Šapić je podsetio ostatak stranke da godinu dana neprekidno napadaju i svašta govore o Nebojši Stefanoviću i da u tom slučaju nije važilo pravilo o nenapadnju, a zatim je svoje izlaganje zaključio sa tim da uprkos svemu izgovoreno ‘Stefanović i dalje sedi tu sa njima”.

“Skrenuo je pažnju ljudima u stranci da će uvek odgovarati na napade i da ne prihvata da ćuti. Vučić je bez komentara ispratio Šapićev nastup, a stekao se utisak da su se pojedinci i pomalo uplašili”, ispričao je tada naš sagovornik.

U pomenutom intervjuu za nedeljnik NIN, Šapić se kratko osvrnuo na odnos sa Goranom Vesićem, navodeći da ne može da zaboravi sve ono što mu je učinio.

“Ja kad nešto odlučim da kažem, ne uvijam ni u kakve oblande. Inače me taj čovek uopšte ne interesuje, fantastično mi je to koliko je on nekim ljudima, a vidim i vama, zanimljiv, i koliko su njim fascinirani. Mene on ne fascinira uopšte, a još manje sam fasciniran njegovim radom. Štaviše, mislim da je izuzetno nesposoban, samo to dobro prikriva stalnim sukobima sa ljudima, da se ne bi komentarisao njegov feleričan i neuspešan rad gde god da je bio i čime god da se bavio, već se onda govori o tome kako je “gadan i opasan” i kako se s njim ne treba kačiti“, rekao je Šapić u intervjuu za NIN.

Tom prilikom Šapić je potvrdio da između njih postoje problemi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare