Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Nova Vlada Srbije, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mogla bi biti formirana sredinom marta, a ovo su prvi obrisi budućeg sastava u Nemanjinoj 11.

U više navrata predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da bi nova Vlada Srbije mogla biti formirana već sredinom marta. Kako su njegovi rokovi relativna stvar nije loše pomenuti i zakonske jer oni nisu. Od 6. februara kada je konstituisana Narodna skupština teče rok od 90 dana za formiranja izvršne vlasti.

Takođe, Vučić je najavio da će konsultacije za mandatara započeti od ponedeljka i da će one po svoj prilici biti veoma brzo završenje.

„Verujem da ću tako sledeće nedelje razgovarati sa onima koji žele da razgovaraju, biće i onih koji će napisati deset saopštenja o tome zašto neće da dođu na konsultacije. Posle toga ću biti spreman da odredim mandatara“, rekao je Vučić u emisiji „Takovska 10“ na RTS-u.

Ukoliko bude išlo najavljenim tempom uskoro bi mogli da saznamo ime novog premijera.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova Vlada Srbije dobija novog premijera?

Vučić je u više navrata govorio o tome da dugogodišnja predsednica Vlade Ana Brnabić neće dobiti i četvrti mandat. Kao dva moguća kandidata za mesto novog premijera, nameće se logično novi presednik Srpske napredne stranke i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević, koji inače važi za čoveka od poverenja predsednika Vučića.

I posle izbora 2022. godine bilo je najava da bi upravo on mogao da zameni premijerku Anu Brnabić na polovini njenog mandata. Do te rokade nije došlo, jer smo u međuvremenu imali nove izbore. Ipak, Vučević je ojačao svoju poziciju u partiji, vodio je jedan od najznačajnih resora u državi, pa bi konačno mogao da bude i premijer.

Kao drugi kandidat se spominje dugogodišnji ministar finansija Siniša Mali.

Pominje se i jedno ime, ovoga puta žensko, Dubravka Đedović – Handanović.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs; Emilija Jovanović/MREč Nemanja Jovanović/Nova.rs

Đurić viđen za novog šefa diplomatije

Nakon „istorijskog govora“ na sednici Saveta bezbednosti izgleda da nas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić suočio i sa istorijskom informacijom.

A ona glasi: Marko Đurić se vraća u Srbiju, te se odmah otvorilo pitanje koju funkciju su naprednjaci namenali kolegi „preko bare“.

Posle tri godine kaljenja u diplomatskim vodama, Đurić bi, prema saznanjima Nove, mogao da se nađe na čelu Ministarstva spoljnih poslova.

Marko Đurić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Da mu je put ka toj poziciji otvoren govori i činjenica da su pojedini članovi kabineta ministra u tehničkom mandatu Ivice Dačića već dobili nova zaduženja, pa je tako doskorašnji šef kabineta Nikola Nedeljković početkom februara postavljen za ambasadora Srbije u Grčkoj.

A kad smo već kod Dačića i njegov o(p)stanak u Vladi je više nego izvestan, ali i pozicija ministra unutrašnjih poslova.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Uoči srpske Nove godine Dačić je najavio mogućnost da neće biti šef diplomatije, te je na prijemu za članove Vlade i diplomatski kor u prostorijama Ministarstva spoljnih poslova, u svom obraćanju napomenuo je da je to možda poslednje okupljanje na kom je on domaćin.

“Ja sam ministar spoljnih poslova Republike Srbije, već osmu godinu, i ne znam da li ću to ostati. Možda se vidimo poslednji put u ovom svojstvu”, kazao je Dačić.

Prema saznanjima portala Nova.rs u opticaju za šefa socijalista bila su odbrana i unutrašnji poslovi, ali prema našim saznanjima vojska ostaje u rukama naprednjaka i srećni dobitnik je najverovatnije doskorašnji predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.

Vladimir Orlić raspisuje izbore Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Iako se Vladimir Orlić u medijima spominjao kao jedan od kandidata za predsednika Narodne skupštine Srbije i drugi mandat na čelu zakonodavnog tela, izgledno je da će se preseliti u Nemanjinu 11.

“Vladimir Orlić najozbiljniji je kandidat da zameni Miloša Vučevića na mestu ministra odbrane u Vladi Srbije”, kaže izvor portala Nova.rs.

Kultura i zdravlje

Treći na listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ istoričar Dejan Ristić prema saznanjima portala Nova.rs mogao bi se naći u budućoj Vladi na čelu Ministarstva za kulturu.

S namerom da proverimo ovu informaciju pozvali smo Ristića, koji je u izjavi za portal Nova.rs bio veoma kratak.

„Nemam komentar“, rekao je Ristić.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Na naše ponovljeno pitanje Ristić je rekao: „Pa rekoh Vam da nemam komentar, nemam takva saznanja“.

A dosadašnju ministarku zdravlja Danicu Grujčić mogla bi da zameni direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Sanja Radojević Škodrić, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju organizovalo je konferenciju posvećenu retkim bolestima Foto:TANJUG/ JADARANKA ILIĆ/

“Nedavno je održan sastanak kojem su prisustvovali lekari koji u Srbiji odlučuju o ključnim pitanjima, koja se tiču našeg zdravstva. Kako sada stvari stoje, Sanja Radojević Škodrić ima najveće šanse da bude nova ministarka zdravlja”, saopštio nam je izvor Nova.rs, čije je ime poznato redakciji, ali je zamolio da ostane anoniman.

Nova/stara imena u Vladi

Povratak u izvršnu vlast može da očekuje i Aleksandar Vulin, bivši direktor BIA i nekadašnji ministar policije i vojske. Pored njega, blizu pozicije u Vladi je i Tatjana Macura, bivša članica Dosta je bilo (DJB), koja je na ovim izborima izabrana kao poslanica na listi SNS.

Osim Macure, prema informacijama Nove, deo izvršne vlasti mogao bi da uđe i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović. On u izjavi za Novu kazao da će o tome razmišljati “kada dođe vreme”.

“Nismo ni započeli razgovore, nije bilo priča za bilo kakve političke funkcije. Još uvek nemamo ništa novo”, poručuje Stamatović za Novu.

Na naše pitanje da li sebe vidi kao deo buduće izvršne vlasti, Stamatović odgovara da nije razmišljao.

“Kada dođe vreme, razmišljaćemo. Nama to nije prioritet, već da naša stranka pomogne državi i našem kraju”, zaključuje Stamatović.

Kako saznajemo, u Nemanjinu 11 mogao bi da se vrati i Rasima Ljajića, bivši ministr trgovine.

Foto:Shutterstock/Amir Hamzagić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/BETAPHOTO/MILOS MISKOV

U izjavi za Novu Ljajić kaže da ne može da potvrdi ili demantuje da će ući u Vladu, ali da očekuje da će njegova stranka biti u izvršnoj vlasti.

„Ne mogu ništa ni da potvrdim, ni da demantujem, jer nemam šta, razgovori još nisu bili i potpuno mi je deplasirano da anticipiram šta će se događati. Kada počnemo razgovore onda mogu nešto konkretnije da kažem. Da li očekujem učešće stranke u budućoj vladi? Da, ali o personalnim rešenjima sada je isuviše rano govoriti”, ističe Ljajić i dodaje:

„Ja verujem da će posle sazivanja konstitutivne sednice Skupštine mogli početi razgovori, ja verujem, nemam nikakva saznanja o tome, to je moje predviđanje”, poručuje Ljajić.

Iako Zavetnici nisu prešli cenzus predsednica te stranke Milica Đurđević Stamenkovski mogla bi da se nađe u izvršnoj vlasti.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare