Oržavanjem konstitutivne sednice Skupštine Srbije počeo je da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade. Glavno pitanje je ko će biti novi premijer, a pored već više puta pominjanih predsednika SNS Miloša Vučevića i ministra finansija Siniše Malog, spekuliše se da bi na mesto Ane Brnabić mogla da dođe čak i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ako je verovati najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, novu Vladu bi trebalo da dobijemo i pre isteka zakonskog roka od 90 dana.

On je rekao da bi do njenog formiranja moglo doći već početkom marta, iako se na prethodnim izborima ovaj posao razvlačio do krajnjih rokova.

Ako je verovati Vučićevim rečima, ni Ana Brnabić više neće biti premijerka.

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

“Ana je izrasla u velikog borca. Ponosan sam na nju. Teško da će ona opet biti premijerka. To sam joj rekao pre izbora, ali ona je dala srce i borila se tokom cele kampanje. Iza nje ostaju rezultati“, kazao je Vučić.

Prva dva pika

Kao dva moguća kandidata za mesto novog premijera, nameće se logično novi presednik Srpske napredne stranke i ministar odbrane Miloš Vučević, koji i inače važi za čoveka od poverenja predsednika Vučića.

SNS Miloš Vučević, Ana Brnabić Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

I posle izbora 2022. godine bilo je najava da bi upravo on mogao da zameni premijerku Anu Brnabić na polovini njenog mandata. Do te rokade nije došlo, jer smo u međuvremenu imali nove izbore. Ipak, Vučević je ojačao svoju poziciju u partiji, vodio je jedan od najznačajnih resora u državi, pa bi konačno mogao da bude i premijer.

PROČITAJTE JOŠ...

Kao drugi kandidat se spominje dugogodišnji ministar finansija Siniša Mali.

Aleksandar Vučić, Siniša Mali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kao i Vučević, i Mali se nakon izbora 2022. godine pominjao kao kandidat za mandatara, ali je to Vučić tada demantovao.

“Napisali su da će to biti Siniša Mali. To je objavio jedan član Vlade koji je mislio da bi on sam trebalo da bude predsednik Vlade, jer je u Siniši Malom video najveću konkurenciju”, rekao je Vučić 2022. godine.

“Siniša Mali je obavio odličan posao, može da bude dobar premijer za četiri godine, u nekoj budućoj Vladi ako se bude i dalje pokazivao, dokazivao, radio vredno i dodatno se uozbiljio”, poručio je tada Vučić.

Jedini ženski kandidat

Ime Dubravke Đedović kao moguće opcije spominje se poslednjih dana. Ovim povodom kontaktirali smo kabinet ministarke, ali nismo dobili komentar.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ipak, ona se spominje kao neko ko se pokazao, ali i kao osoba koja bi mogla da “izgura” projekat Jadar.

Ona je upravo o tome govorila pre nekoliko dana, kada je u izjavi za RTS rekla da bi trebalo pričati o ovom projektu.

„Mislim da treba da imamo priliku da vidimo relevantne studije, tehničke i o zaštiti sredine, koje javnost nije videla. Mislim da treba da vidimo na koji najbolji način možemo da iskoristimo naše resurse, tu ne mislim samo na projekat Jadar, mislim na sva naša rudna bogatstva“, rekla je Đedović Handanović i dodala da su oko toga složni i Vlada, i predsednik Aleksandar Vučić i ona kao resorna ministarka.

BONUS VIDEO: Siniša Mali u Skupštini Srbije 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare