Foto:Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic/REUTERS/Ognen Teofilovski

Rešenje nove kosovske krize gotovo da se ne nazire. Dok stižu izveštaji o pucnjavama, rokovima, gomilanju barikada i vojske oko Jarinja, Srbi sa severa Kosova poslednje dane 2022. godine dočekuju u strahu i strepnji. Uprkos teškim vremenima, kažu da nisu izgubili nadu da će biti mira koji je toliko potreban svim stranama.

Nataliju Radonjić rano jutros na putu do prodavnice sačekala je barikada u blizini multietničkog naselja Bošnjačka mahala.

„Sinoć ove barikade nije bilo. Jutros prolazim i vidim kamione. Za mene ova slika nije nšta novo, najmanje dvadeset godina svašta sam prošla žveći ovde. Ipak, koliko god da čovek misli da se navikao – nije. Trgne me svaka eksplozija ovih šok bombi i sirena“, kaže Natalija dodajući da je ova godina bila baš teška, kao i da gotovo da ni jedan mesec nije prošao bez neke napetosti.

Barikada i u severnom delu Kosovske Mitrovice Foto:KoSSev

Sagovornica Nove dodaje da je zanimljivo da uprkos svemu sve ove godine, nije izgubila nadu da će mira jedom biti.

„Posle rata se dogodilo sve i svašta, sada je situacija isto veoma teška, po celom severu su barikade. Ono što je meni zanimljivo, uvek kažem biće mirno, posle svega što se desilo, na kraju svi kažemo – ma biće mirno“, navodi Natalija.

Da bi se od Kosovske Mitrovice stiglo do Zubinog Potoka mora se ići preko sela Prelez, a koje se nalazi uz sam magistralni put Ribariće – Kosovska Mitrovica, koji je blokiran na tri mesta.

Upravo je Zubin Potok proteklih dana bio u žiži javnosti, zbog pucnjave čiji detalji nisu poznati, izuzev izveštaja pojedinih medija koji su pisali o oružanom sukobu.

Situacija na samim barikadama jeste mirrna, ali incidenti o kojima se i dalje malo zna uznemirili su lokalno stanovništvo.

Anastasija Milovanović iz Zubinog Potoka trenutnu situaciju opisuje rečima da sve izgleda „kao da je život stao“.

„Ugostiteljski objekti rade skraćenim radnim vremenom, časovi u školama su kraći. Đaci iz učionica idu pravo kući. Nekako su i ulice puste. Sve što se dešava potpuno je ubilo praznično raspoloženje“, kaže Anastasija.

Dodaje i da predstojeći Božić dočekuju sa strepnjom i to, po svemu sudeći, na barikadama.

Barikade
Foto: Nova.rs

„I dalje ne znamo da li ćemo praznike dočekati u toplini svojih domova ili na barikadama. Nije ni važno, Božić nosimo u srcu“, kaže sagovornica Nove.

Ističe i da u slučaju eventualne eskalacije odogvornost snosi isključivo Priština.

PROČTAJTE JOŠ

„Srbi sa severa i juga žele da žive mirno. Pretnje koje su čuju sa druge strane unose nemir, mislim na one izjave o uklanjanju i žrtvama. Za nasiljem nema potrebe, mi to ne želimo, sigurna sam“, navodi Anastasija.

Podvlači da jednoj i drugoj strani želi samo jedno – mir.

„Kao student, udata žena i neko ko planira porodicu u Zubinom Potoku mogu da kažem da ču ostati ovde i želim mir i jednoj i drugoj strani“, zaključila je sagovornica Nove.

Broj barikada neprekidno rast

Situacija sa postavljanjem barikada gotovo da je postala nepredvidiva, pa njihov broj neprekidno raste.

Prema poslednjim informacijama, u jednom danu sever Kosova postao je „bogatiji“ za još četiri barikade.

Najpre je u Kosovskoj Mitrovici, u samom jezgru grada osvanula barikada u blizini STŠ „Mihailo Petrović Alas“.

Još jedna barikada postavljena je na mostu kod Dudinog krša.

Prema pisanju lokalnih medija, meštani sela kod Leposavića dodali su još nekoliko barikada, kako bi onemogućili prolaz specijalnim jedinicama Kosovske policije.

Podsetimo, pre 18 dana Srbi sa severa Kosova „podigli“ su barikade, nakon što je na prelazu Jarinje Kosovska poliicija uhapila nekadašnjeg policajca Dejana Pantića, stavljajući mu na teret organizovanje nemira ispred kancelarije OIK-a u Mitrovici.

BONUS VIDEO: Dve nedelje barikada na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar