Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Barikade na Kosovu ušle su u 18. dan, a podršku Srbima na barikadama, danas je sa mirnog skupa iz Kragujevca, poslalo Zavičajno uduženje ,,Ibarski Kolašin‘‘, koje su osnovali građani poreklom sa Kosova i Metohije. Iako su se organizatori ogradili od politike i istakli da skup nije politički motivisan, Skupština grada Kragujevca, danas je napravila pauzu u zasedanju, a pojedini odbornici SNS-a, sa skupštinske govornice pozivali su kolege i građane da se pridruže skupu u centru grada.

Sa skupa podrške Srbima na barikadama na Kosovu, poručeno je da barikade ne mogu da se ukone silom, već samo dijalogom.

Organizatori iz Zavičajnog udruženja ,,Ibarski kolašin‘‘, kažu da ovim putem žele da ,,njihov glas stigne do Evrope‘‘ i da međunarodna zajednica ‚,otvori oči‘‘ i vidi šta se radi sa Srbima na Kosovu.

,,Mi ovim skupom dajemo podršku svima na barikadama, uhapšenim ljudima i svima koji su na spisku za hapšenje‘‘, rekao je Radivoje Biševac, jedan od organizatora skupa.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sa govornice su se čule poruke, da ,,Kurti pretvara Balkan u bure baruta‘‘, te da se prozivanjem predsednika Vučića da ukloni barikade, ,,skreće pažnja na Srbe kao krivce‘‘.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

,,Kriza na Kosovu i Metohiji ne može da se reši nasilnim uklanjanjem barikada. Može da se reši samo povlačenjem specijalnih policijskih snaga sa severa i puštanjem iz zatvora bespravno uhapšenih ljudi‘‘, poručeno je sa skupa.

Govornici su pozvali međunarodnu zajednicu i prištinske vlasti na dijalog, poštovanje zakona, međunarodnih sporazuma i rezolucije 1244.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Okupljenima se obratila i narodna poslanica Nataša Jovanović (SNS) i poručila ,,da nema predaje i povlačenja‘‘, te da država mora da učini sve za odbranu srpskog naroda na Kosovu.

Na skupu u Kragujevcu bilo je više stotina ljudi. Viorile su se srpske trobjke, a pre zvaničnog obraćanja govornika, sa razglasa su se čule kosovske izvorne pesme i patriotske nacionalne pesme novijeg datuma.

Inače, Skupština grada Kragujevca, danas je imala poslednje zasedanje u 2022. godini, a predsednik je odredio pauzu u terminu održavanja skupa,  kako bi odbornici mogli da izađu i daju podršku Srbima na barikadama. Zasedanje je nastavljeno po završetku skupa.

BONUS VIDEO: Dve nedelje barikada na Kosovu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar